用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 天主教郭得勝中學交流區
樓主: kamtong
go

天主教郭得勝中學交流區   [複製鏈接]

回覆 杰杰媽媽 的帖子

杰杰媽想問下知唔知其他同學多唔多考唔考到大學

LailaiChan 發表於 18-8-9 13:45
回覆 杰杰媽媽 的帖子

杰杰媽想問下知唔知其他同學多唔多考唔考到大學

唔太清楚,應該好多自資我仔最後一次考試已經係全班第5,不敢想像其他人,我仔只同幾個熟既都係高分既,當然入到

杰杰媽媽 發表於 18-8-9 13:51

唔太清楚,應該好多自資我仔最後一次考試已經係全班 ...

請問知不知道每年有幾多左右(%)入8大嘅學士學位?

杰杰媽媽,請問中六級是否有四至五班呢? 如果計算主科 例如中英數通識 的全級名次,呀仔一般大約名次是多少呢? 謝謝你

metrochung 發表於 18-8-9 16:10
請問知不知道每年有幾多左右(%)入8大嘅學士學位?

之前一路話有40%

Happykidss 發表於 18-8-9 16:11
杰杰媽媽,請問中六級是否有四至五班呢? 如果計算主科 例如中英數通識 的全級名次,呀仔一般大約名次是多 ...

要返去對住成績表計下先

mch411 發表於 18-8-9 12:37
路過, 最快唔知, 最近係城門轉47x 去到學校門口

Tks!
[img align=left]D:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\▲▽◎~1.gif[/img] [img align=left]C:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\p1.gif[/img]

回覆樓主:

我覺得孩子要自我有信心和鬥心去應付DSE。學校負責把知識教授,孩子有責任把知識記好明好在試場發揮出來。

我相信我的孩子有能力入大學讀心儀科目。我對孩子的DSE滿有信心的。

Happykidss    發表於 18-8-9 23:40

回覆樓主:

學校教得太慢,強烈建議自修左幾課書先去上堂,佢地教書教到中六12月,個個時候其他學校已經一開學就狂操卷了

Happykidss 發表於 18-8-9 16:11
杰杰媽媽,請問中六級是否有四至五班呢? 如果計算主科 例如中英數通識 的全級名次,呀仔一般大約名次是多 ...

計到啦,如果你只計中英數通識,我仔係頭個25% (35/140), 大約啦,我對返成績表後面每科個分,最後一次考試佢全部科都岩岩係頭個25%入面

回覆樓主:

你地一定好難想像我仔中一個年考試係由尾數上去個30%黎 之後每年上d 每年上d 咁爬到頭個堆,佢係極慢熱人士黎,每6年一個cycle 每階段第一年係包尾,但到佢畢業前又可以俾佢爬到上頭個批喎,好彩小學時已試過啦,唔係中一咁樣一定俾佢嚇瓜死呀

證明你的小朋友是一匹千里馬越跑越有後勁凌厲 值得恭喜

另外很多謝你提供的資料 非常有參考價值 謝謝你

回覆樓主:

未來考dse既,出分個日下午“一定“要返學校問老師,佢地會有晒上年入讀所有U每一科既數據,連邊個入到既每科囉咩分都有晒,好緊要,只睇想報既科就得啦,咁你就抄低又好影又好,返去慢慢計下每科既weighting ,再慢慢執個排位,學校老師都想多d 人入到8大,我見得好少人返去,冇返去既唔會知呢個網&咁多數據分數可以利用,好有用,就係睇完先發現我仔想入個科都好有可能入到

Happykidss 發表於 18-8-12 11:09
證明你的小朋友是一匹千里馬越跑越有後勁凌厲 值得恭喜

另外很多謝你提供的資料 非常有參考價值 謝謝你

都唔關後勁事,係因為我揀俾佢既幼稚園&小學都係玩既學校黎,咁升上小一及中一時當然俾其他狂操學校出黎既學生差好遠啦,佢唔迫得所以我要揀d活動教學既學校俾佢,但佢本質唔差既,只要頭一年幫下佢,佢第2年就已經可以追返上去中間水平,我自已都唔鐘意傳統教學既人黎,迫佢就一世都唔鐘意讀書了,玩下玩下佢都仲接受到,玩都可以學到野的,只係進度俾人慢,但學野係終身,慢慢都唔緊要,達到目的就得啦

杰杰媽媽 發表於 18-8-12 11:51

都唔關後勁事,係因為我揀俾佢既幼稚園&小學都係玩既學校 ...

讀書係長線,我仔不喜歡讀書,但就受教,佢中一也是最後個三十名,中二班主任迫下佢(佢都自願比老師迫,佢知老師為他好),迫一迫上到中間位置,我唔高要求, 水泡科我都接受(只要他喜歡),我希望佢開心愉快讀書。

回覆樓主:

一樣,個衰仔同我講:邊有人鐘意讀書ga,跟住我就同佢講:我唔係人黎既,我好鐘意讀書,將會讀到死個一日,宜家仲讀緊,一路做一路讀。

佢讀好書只為左搵多d錢,將來想全職打機咋,唔理佢啦,佢肯去做理得佢咩原因

冒昧問一問 如果是最後30名或者最後30% 是否仍然合格呢?

Happykidss 發表於 18-8-13 15:09
冒昧問一問 如果是最後30名或者最後30% 是否仍然合格呢?

你講當年中一?有2科唔合格,平均分好似得50幾

Happykidss    發表於 18-8-15 01:40
Happykidss    發表於 18-8-15 01:38

回覆樓主:

最高係60幾平均分

大家好, 小女是18-19年度入讀中一, 多謝你們的分享...
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊