用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 天主教郭得勝中學交流區
樓主: kamtong
go

天主教郭得勝中學交流區  

Welcome to KTS 2014

http://ck.ktscss.edu.hk/ckonline/play-1-324.html

木子    發表於 13-12-6 16:44

回覆:天主教郭得勝中學交流區

我的女兒在郭得勝已經有5年了,感覺很好!校園生活不錯
仲有,杰杰媽媽,我的女兒也是王余的學生呢!

開放日參觀后,感覺不錯,不知是否算是區內較輕鬆的英中?不知功課量如何?此外,有些學生跟我們說學校不容許帶智能手機,是否算是較嚴謹的校規?
有勞現有學生家長分享多些,謝謝!

引用:開放日參觀后,感覺不錯,不知是否算是區內

原帖由 dinofans 於 13-12-09 發表
開放日參觀后,感覺不錯,不知是否算是區內較輕鬆的英中?不知功課量如何?此外,有些學生跟我們說學校不容 ...
讀郭得勝功課唔多,但學校提倡自主學習,自己尋找讀書的興趣。戴電話要每年申請,但是要沒有鏡頭的,學校也不主張戴電話。比好多空間學生去發揮。

不准帶智能電話呢個措施真係阿囡都有申請(帶沒有拍照功能電話上學),基本上學校門口已放置一部電話開放給學生使用,另外功課量也不算多,小囡好主動去學習,班主任亦好關顧學生,賞罰分明,就算S1都有好多機會訓練佢地做Helper,例如,運動會同開放日等等.係一所有愛心和認真教學的好中學.

回覆:YVONNE2607 的帖子

咁岩既, 咁遠都撞到同小學既學生  佢小學好似每隔幾年就有一個報郭得勝

我覺得佢地算係少功課, 通常每日3/4樣, 同佢小學差唔多, 岩晒我仔 d懶鬼, 但真係差唔多日日都有 quiz, 佢地會學識自動自覺自己攪掂

阿仔唯一投訢就係 F.2   既老師好悶,冇F.1咁好玩

好多謝你們的意見,我估我兒子最喜歡是學校在科學方面也讓學生參與不少,如:科學組,科學比賽等,好像比一般學校多呢!呀,另外,至於宗教方面,天主教氣氛算濃厚嗎?

回覆:dinofans 的帖子

這間學校的校規還算嚴。除了不能帶有鏡頭的电話之外,由上年開始,所有的學生由中一起,都要穿白色波鞋……還有不同的校規。

引用:咁岩既,+咁遠都撞到同小學既學生++佢小學

原帖由 杰杰媽媽 於 13-12-10 發表
咁岩既, 咁遠都撞到同小學既學生  佢小學好似每隔幾年就有一個報郭得勝

...
為什麽你會選擇沙田的學校,而且是郭得勝呢?

引用:好多謝你們的意見,我估我兒子最喜歡是學校

原帖由 dinofans 於 13-12-12 發表
好多謝你們的意見,我估我兒子最喜歡是學校在科學方面也讓學生參與不少,如:科學組,科學比賽等,好像比一 ...
天主教氣氛還算濃烈。除了每星期都有一堂宗教倫理課之外,在開學日、聖誕聯歡、放復活假前及散學禮都會舉行prayer meeting...

因為我覺得將軍澳只有一間學校岩我仔讀, 但呢間學校太多人爭,唔係佢間小學跟本冇咩機會入到 (我個仔又唔係好勁既人黎)

而沙田係我老家比較熟, 係最多英中位既區, 只要我唔同本區既人爭頭幾間最 hit既, 好大機會入到英中。

最後就係咁機於適合個仔&校風&機會率, 自行揀左郭得勝, 我一定要佢係自行攪掂, 我係從不信運既人,亦都冇運去博個仔既一生, 好怕入到間校風唔純既學校, 我對品行要求好高。

成績我只係排第3。

回覆:杰杰媽媽 的帖子

你個仔自行就入咗,真係好好彩and好勁!

杰杰媽媽  如果真係勁既就入曾記啦!!!!!!!        佢一D都唔勁, 只係我好怕同人爭, 佢又唔可以讀D谷既學校, 諗死我先諗到報邊2間  發表於 13-12-15 18:42

杰杰媽媽 發表於 13-12-14 08:27
因為我覺得將軍澳只有一間學校岩我仔讀, 但呢間學校太多人爭,唔係佢間小學跟本冇咩機會入到 (我個仔又唔 ...

同因為自己區無得揀,決定跨沙田,小兒band one 下游,想揀天主教學校…心儀聖心,朋友叫我睇埋郭得勝…過了開放日,對郭的認識全零。可以分享下此校品行、成績、學習支援等嗎?(如果要比較,跟聖心比就行。自行階段,不想再擴大選擇,目前只想二擇一,謝謝)

平時個衰仔一欠功課, 我會即日收到 sms. 同一科欠3次就要留堂(包括冇帶野).

佢地呢2年 dse 入 jupus degree course都大約有 47%.

考試前幾日, 老師多數都會叫全班留底溫書, 大部份同學都係讀書之人, 只有個別幾個會唔讀書(我仔個班), 佢地只會間中好 bb 咁開玩笑, 完全冇惡意, 俾我覺得佢地伸係 bb思想

聖心我唔太熟, 只知係死讀書型

杰杰媽媽 發表於 13-12-16 11:05

我對郭都好有興趣, 想請問你郭有冇補低班架? 同今年有幾多%入大學率呀?  唔該....

我知成績太差既會俾老師留堂補課, 但我仔未試過, 我唔知詳細。

今年 dse入 jupus degree course有 47%

引用:聖心我唔太熟,+只知係死讀書型 +

原帖由 杰杰媽媽 於 13-12-16 發表
my god.. 一直大安旨意⋯而家仲有什麼機會能親身了解郭?並請問郭是Band 1 校嗎?

band 1尾英中 , 初中英文教通識, dse中文考

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊