用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 天主教郭得勝中學交流區
樓主: kamtong
go

天主教郭得勝中學交流區   [複製鏈接]

引用:我就係我仔由細到大既補習老師囉++++++++佢

原帖由 杰杰媽媽 於 13-11-09 發表
我就係我仔由細到大既補習老師囉        佢唔係真係太差我都唔會俾佢出去補習(我仔唔可以操練式讀 ...
我個女剛相反,要日操夜背才能通。

阿仔成績只是AVERAGE, (幸好唔使咁早見老師), 不知咁跑下去追唔追到.他做每件事都是欠決信心, 成日話自己質素是比人差, 所以有咁成績已經好好咁話, 叫我唔好要求他太多

杰杰媽媽  俾多D信心佢,同佢講頭一年一定係差,只有英文低好好既先會好,到第3年就會追到,到時就大見到成績,叫佢呢2年盡量做好自己,睇野要睇長遠,以後個幾年  發表於 13-11-11 18:59

我仔上年頭半年ABOVE AVERAGE, 下半年BELOW AVERAGE, TOTAL IS AVERAGE

今年第一次係上左中學以來最好既, 只係衰左英文, 如果英文可以好D佢就可以上到頭20/級, 到揀科時就可以讀到佢自己鍾意既全理 (暑假時我同佢講定, 話佢知上唔到頭40都好難讀到全理, 佢好似好緊張咁問我係咁既咩        )

希望佢知道發生緊咩事, 希望佢快D開HILL, 自己可以改變自己既人生。

回復 杰杰媽媽 的帖子

唔該晒杰杰媽媽,原來係咁,難怪同以往成績表不同啦,
我仲未有機會打去比班主任問0下阿女情況,諗全索性open day先啦
順道一行

杰杰媽媽,
請問您有冇留到仔仔0黎緊0個次中一考試卷,可以比我們參考0下呀?謝謝您
聖誕節我都諗住囉假陪阿女溫習0下啦.還未敢完全放手.

我見阿女放學後都好自動自覺完成當天功課同串0下字,有需要時我先跟0下默書,
對自己功課都算緊張,不過每日一篇未達夠標都比老師罰左7篇50字剪報,
跟住依家就好醒目每日返0黎上網做.我覺得學校賞罰好分明,要比佢地承擔返自己懶0既後果.

回覆:天主教郭得勝中學交流區

等我返去搵下 d file先, 唔記得有冇留底, 我仔都好緊張日日做每日一編   佢仲要話我知佢每日打機前已經好快咁做好晒啦

唔該晒杰杰媽媽

想問0下大家,如果校外有獎項會唔會好似小學咁都可以報返學校0架?
我留意到網頁大部份都係體操獎項多,另外會唔會顯示成績表上有優點紀錄呢?
(同以往小學一樣)

每年學期尾會叫你上 eclass填返外面上既 course/ 獎, 成績表只會 show reference 體藝 A/B/C

回復 杰杰媽媽 的帖子

我地中學原來係咁,唔該晒杰杰媽媽

引用:+本帖最後由+alicetong+於+13-11-12+12:28+

原帖由 alicetong 於 13-11-12 發表

杰杰媽媽,
我只係份 maths有留底, 一陣 send 俾你

杰杰媽媽,唔該晒,我已收到Maths試卷了

你地好呀?我仔今年都要選中學啦,我都想比他試下郭德勝,但我係觀塘區的天主教學校,我仔也是天主教徒,校方會為我地打電話,又唔知郭德勝會否比名額觀塘區D小學.....

杰杰媽媽:
你多日冇shaie你仔d活動北我地,我好飢渴啊!
如今常存的有信,有望,有愛,這三樣,其中最大的是愛。

華之里 發表於 13-11-19 12:52
你地好呀?我仔今年都要選中學啦,我都想比他試下郭德勝,但我係觀塘區的天主教學校,我仔也是天主教徒,校 ...

打電話call郭中問啦,12.7有open day,有興趣嗎?
如今常存的有信,有望,有愛,這三樣,其中最大的是愛。

杰杰媽媽,12月7號opening day會有緣見面嗎?當日我都會陪朋友去聽talk,另外順道支持0下阿囡做幫手,希望可以同佢班主任面談0下啦

今明兩天全港天主教教區運動會,妳們的孩子有去參賽嗎?

open day我唔去啦!  

運動一定冇我仔份

期待有機會見面,亦多謝入郭記前後各位媽媽的熱心幫忙和有問必答

我阿囡一樣運動麻麻地,自從身型長肥後
所以對於上次運動會佢比老師捉去跑4x400班際接力賽
我都有點保留,佢問我一旦冇氣力0既時候點,我話點都要捱到終點,要有體育精神呀
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊