用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 天主教郭得勝中學交流區
樓主: kamtong
go

天主教郭得勝中學交流區   [複製鏈接]

kamtong 發表於 13-11-1 19:38
天主教郭得勝中學
中一自行分配學額申請辦法及升中家長簡介會
(2014年9月入學)

好詳細。
嘩,之前小四果本系成本甘+窩……
算了,費事北人扣印象分,都係帶去
另外,KTS不是沒有宗教分嗎?我囡冇領洗紙,難道說不扣,印象也會打折嗎?
如今常存的有信,有望,有愛,這三樣,其中最大的是愛。

回覆:天主教郭得勝中學交流區

我仔都冇宗教啦, 呢樣係中學係冇咩分啦, 最緊要---成績+面試

杰杰媽媽 發表於 13-11-2 06:34
我仔都冇宗教啦, 呢樣係中學係冇咩分啦, 最緊要---成績+面試

THX你!其實我有fd系已領洗,只不過我地屋企冇宗教呢d嘢,偏基督小小(一定要的話)尤其系我女

我地成家都係無神論, 我仔都唔太鍾意做宗教功課, 所以呢科都係岩岩合格, 我冇咩所謂

我地學校自行收生睇成績%冇人地咁高, 所以當年對我仔有利,  課外活動個10分一定滿分, 面試語文都應該好高分 (佢勁 talk得唔寫得:;pppp:呃晒當年見佢既老師)

我估我仔當年唔係成績高分入既

杰杰媽媽 發表於 13-11-2 10:06
我地學校自行收生睇成績%冇人地咁高, 所以當年對我仔有利,  課外活動個10分一定滿分, 面試語文都應該好 ...

我女得成績睇的過眼(英文),因母語唔系英文,所以talk系差d,但系我自己都係專修英文(大學),所以依家都同佢用英文溝通,等去interview攞多小小印象分,本身我地唔管佢,由佢“自生自滅”
中文就差唔多,佢中文90幾,普通話就係滿分,所以我都唔擔心,北佢參加朗誦練大聲

杰杰媽媽 發表於 13-11-2 09:59
我地成家都係無神論, 我仔都唔太鍾意做宗教功課, 所以呢科都係岩岩合格, 我冇咩所謂

...

小學好少記宗教分,所以我女上聖經堂好似聽古仔甘……
上次抽罰獎,成班男仔祈禱,結果都冇抽中,系到大叫:祈禱原來有用!感謝神!

杰杰媽媽    發表於 13-11-2 15:55

我女一樣係冇宗教的,今年的簡介會都有朋友去睇,我陪埋佢順便又支持0下阿女囉

阿仔自重幸運地入了KTS ,
好似好輕鬆咁, 自從10月TEST後,成績老實講每科都只是合格多少少, 到現在每天只是完成小量功課後,都唔會自覺拿本書來溫習, 再這樣下去恐怕很難追, 自己又無時間去跟,可以點樣令到佢自覺呢.

回覆:LailaiChan 的帖子

你仔仔平時既 quiz/ dict可以嗎? 如果合格以上=佢有溫書, 只係好似我仔咁,返學途中已溫好晒, 我仔平時睇上黎都係 勁 hea, 唔係放假就好少好少功課做, 但少功課做唔=唔識, 我仔今次統測都係好 hea咁自己溫好晒所有書, 我只係提下佢仲有咩未溫。

今日派左成績表, 佢好開心咁話我知佢考到: above average

如果成績合格, 相信你既小朋友, 只要間中問下佢:多唔多測驗呀? 係咪好多默書呀?(我仔就會申聽日有幾多幾多樣要測, 唔引佢講真係以為佢冇測驗/默書, 好少見佢溫書)

我仔上左中學後, 成績唔可以再好似以前小學咁, 成為蕉點, 因為所有同學都好勁。 知道佢有少少唔開心, 但尋日佢好開心同我講:佢對唔住英文老師呀, 問佢點解, 佢話原來英文老師又想搵佢幫手開放日英文 counter, 但因為一早應成左中文老師所以 reject左英文老師 lu

各科老師俾好多機會佢地行出黎 ,我感覺到佢開始有返自信

杰杰媽媽,
請問 LUNCH 是不是要留校吃? 由 F.1-F.幾?
FAT MA

只係中一時必需留校食, 但我仔今年頭一個月試左出街買飯返學校食, 到最後都係訂返飯算, 出出入入, 又排下隊得返幾個字食飯, 訂飯拎飯快好多。

fat媽  THX  發表於 13-11-11 10:24

杰杰媽媽 發表於 13-11-6 20:15
我仔上左中學後, 成績唔可以再好似以前小學咁, 成為蕉點, 因為所有同學都好勁。 知道佢有少少唔開心,  ...

我囡都係,dict冇見過佢溫,我問佢唔洗溫書咩?佢話要,but返學4個字已經邊行邊溫,綽綽有餘。返到學校有週會+話溫多陣真系識背曬。有小息的話,順便記埋挑戰題(例如feeling的adj),次次都全班前幾……
他們可能得尺埋呢幾年咋……

尋日知道名次, 個衰仔今次幫得佢最少,居然考得最好, 只係英文仲係好差:;pppp:

要諗諗計

杰杰媽媽,
我都收到阿女成績表,就只知道班名次,如你所講16號個家長日我地唔使去,
但點解佢冇平均分只有班評語呢,咁級名次有冇得知道?係未要打去問班主任先知?

回復 杰杰媽媽 的帖子

杰杰媽媽,
恭喜晒,證明大個仔慢慢可以放手,自己識自動波了.
你仔仔有冇補開咩習呀?
我女小學有補,上左中學因為佢好抗拒返以前間補習社,(補數)
我就同佢講條件考得唔好就要返..So far佢今次小試牛刀都唔錯
但英文就一直都有補開未停過.

回復 杰杰媽媽 的帖子

杰杰媽媽,
阿女cases同你仔差唔多..又係應承左中文老師,英文老師又想叫佢抽d時間去幫手,
但叫佢自己去問中文老師,中文老師話會比時間表佢但又未比,睇佢搞成點,訓練0下佢
自己去處理同溝通都幾好.

永遠都唔會知級名次, 中考&大考會有大大張成績表, 成績表背面就寫晒每科考頭25%/50%/75%名次既分, 所以正時都大約估到

。。。。有時統測老師會講你個班係全級排1234,  咁大約都估到係級既位置

我就係我仔由細到大既補習老師囉        佢唔係真係太差我都唔會俾佢出去補習(我仔唔可以操練式讀書)
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊