用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 天主教郭得勝中學交流區
樓主: kamtong
go

天主教郭得勝中學交流區   [複製鏈接]

回覆:天主教郭得勝中學交流區

冇錯,中一只會有一班普教中,之後有部份英文會分組走課室上堂。

到中二就中英文會有一半同學分組走課室上堂

班班都會有最好同最差既同學

今朝返學好大雨,濕身不在講,呀女話條Z行上學校門口條斜坡有黃泥水沖落0黎......
我叫左佢第日行左邊(遠d)停車場0個度入口入

開學兩星期了,阿囡要加油呀!

阿仔放假前聽到校長話上年F2成績唔好, 個個都唔多讀書。

佢就話個個都F3先黎讀書, 如果佢今年努力少少, 咁咪可以考好前囉

聽住先啦

數學永遠就是女孩子最弱的一科!

我係例外,最好係MATHS

所以宜家仲教到我仔既MATHS, 佢個syllabus永遠不變

請教杰杰媽媽和kamtong
請問如何預備好15號開始的統測呢?
e-class發放的simple都是2010-2011試卷,但沒有答案?
有沒有其它資源可以有多近幾年的past paper呢?
又應該如何協助小朋友呀..? many thanks

我個 d差唔多掉晒 lu

俾 sample F1 只係俾你地知道大約會點考, 第一次唔洗緊張, 好淺 ga, 大部份都只考基礎,係 is &  中史要記下咁 (一定要叫佢溫熟全部筆記)

杰杰媽媽,
多謝提醒,我會叫阿女溫熟d筆記0架0拿,
咁係未學校圖書館或校網都唔會有歷年試卷download的,對嗎?
因為我大仔學校係有0架,

我知只有ECLASS既SAMPLE, 未聽過其他地方有.  而且好似到左F1下學期已經冇PAST PAPER DOWNLOAD.

上年到左下學期考試, 我已經冇咩點理我仔, 都係佢自己溫書.

原來我未洗上年既上學期TEST PAPER既file,  6科齊晒, 你要唔要? 要既PM EMAIL俾我SEND俾你.

多謝杰杰媽媽熱心的幫忙,我已send了e-mail給您,請問收到嗎?

杰杰媽媽  已SEND EMAIL, 收到嗎?  發表於 13-10-9 07:42

統測完畢,鬆一口氣..11月16號家長日是否取成績表呢..?

上年係最差/最有問題個10個左右先要見家長, 到2月先所有人見家長

好彩杰杰媽媽提醒,仲諗住囉假去阿女家長日添
咁一年有幾多次家長日囉成績表?如果想了解多d阿女係學校情況
係未要自己約班主任呀?

一年只見2月個一次(正常既話), 如果有咩想知可以放學後打俾班主任, 佢地好樂意同你傾

唔該杰杰媽媽,因為都想知道阿女上左中學適應如何?
與人相處等,等我得閒都比個電話班主任傾0下計先,

回覆:alicetong 的帖子

請問這校是什麼banding?校風如何?對成績稍遜的學生,是否有什麼安排? 我仔大埔邊緣人,考慮出沙田,朋友介紹郭德勝⋯可以如何了解此校(連位置都未知!),請提點⋯
小兒聰敏但極輕挑,在大埔一線小學,全級成績中等,老師說是band 1 尾⋯我猜想,一間不單純追成續、但有要求的學校會適合他作未來幾年的中學的長久賽⋯

回覆:alicetong 的帖子

請問這校是什麼banding?校風如何?對成績稍遜的學生,是否有什麼安排? 我仔大埔邊緣人,考慮出沙田,朋友介紹郭德勝⋯可以如何了解此校(連位置都未知!),請提點⋯
小兒聰敏但極輕挑,在大埔一線小學,全級成績中等,老師說是band 1 尾⋯我猜想,一間不單純追成續、但有要求的學校會適合他作未來幾年的中學的長久賽⋯

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊