用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田郭德勝 vs 沙田鄭榮之
go

沙田郭德勝 vs 沙田鄭榮之

如果想誇區 ( 2選1 ) 其中一間
小兒成績大約 band 1 尾 , band 2 頭
大家可以給予意見嗎 ?

這 2 間 的成績 , 校風 ? 如何
兒子比較好動 希望不用太催谷 , 而且有多些活動參予 尤其是足球
而且比較偏向 讀 中文班

原帖由 lucia6119 於 11-12-6 01:59 發表
如果想誇區 ( 2選1 ) 其中一間
小兒成績大約 band 1 尾 , band 2 頭
大家可以給予意見嗎 ?

這 2 間 的成績 , 校風 ? 如何
兒子比較好動 希望不用太催谷 , 而且有多些活動參予 尤其是足球
而且比較偏向 讀 中文班 ...

可一試 鄭榮之

回復 2# elbar 的帖子

個人喜歡 榮之 多過 得勝

但是我看 khmama 給的資料
2011年 九龍城區中學學位分配 沒有鄭榮之 , 而郭德勝 有 4 個位 ?

小女讀郭得勝中一,課外活動多,不是死讀書,但小女會自動自覺去讀書,因為老師經常讚賞學生,另到學生有存在的價值。

原帖由 kamtong 於 11-12-6 13:22 發表
小女讀郭得勝中一,課外活動多,不是死讀書,但小女會自動自覺去讀書,因為老師經常讚賞學生,另到學生有存在的價值。

那想問 郭得勝 是否 全是英文班 ?

Yes!有兩班需要分組上堂,較弱的另一組。

想請問band 2成績入到呢兩間中學既機會大唔大呀?

有機會但機會微,又其是今年龍之子女及縮班。

鄭榮之來年無中文班 . 而且來年升中人數較多 , 競爭激烈 .

回復 1# 洋蔥頭媽咪 的帖子

嘩.. 等我重諗住鄭榮之冇咁多人揀, 今次

原帖由 hugub 於 11-12-9 09:56 發表
嘩.. 等我重諗住鄭榮之冇咁多人揀, 今次

印象中自行都有二三佰人申請 , 今年學童多左 , 學位少左 , 可能唔止 Tim ...

榮之近火車站, 交通方便, 是多左誇區人選佢.

原帖由 hugub 於 11-12-9 09:56 發表
嘩.. 等我重諗住鄭榮之冇咁多人揀, 今次:dizzy:

我都鍾意鄭榮之多D

原帖由 TINGMUM 於 11-12-9 14:04 發表
榮之近火車站, 交通方便, 是多左誇區人選佢.

咁都比你估到,我真係誇區woo

如我仔BAND 2 頭,楊"割"小琳好唔好???

回復 16# adaleung0716 的帖子

Band 2 頭唔考慮聖若瑟?是否不太喜歡在馬鞍山區呢.  校風真係唔錯, 成績上揚中, 但成日要補課.