用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 等緊聖嘉勒封信
樓主: iseel
go

等緊聖嘉勒封信 [複製鏈接]

finally有人要啦!26/11 in的,0905 收am

恭喜曬有offer o既小朋友同家長.

想問吓有offer D 家長是教友 / 舊生嗎?

Super big b, live in Kowloon, not old girls and catholic.  Got pm waiting.  Disappointed.

都係pm waiting~

pm waiting only

除咗offer/waiting, 有無reject信呢?

原帖由 pibe 於 11-12-7 21:50 發表
恭喜曬有offer o既小朋友同家長.

想問吓有offer D 家長是教友 / 舊生嗎?

姑媽係舊生但應該唔算!!
面試當日一反常態,阿囡要爸爸入的!!
聽聞爸爸入可能有分加??????

waiting啊。。好失望,阿女in的好好,麽都做塞,連埋拍凳,我記得miss in完問我一句,mami係唔係舊生。。。我答唔係,莫非有玄機?

算啦,這間我好中意,都失敗作,再戰聖心啦~~FIGHTING!

原帖由 pibe 於 11-12-7 16:51 發表

請問你朋友為什麼這樣說?

主要係佢會上英文小學, 而真光係中文小學.同埋以中學黎講, St. Clare's既banding係高於真光.
我以前其實都F.6插班入去St. Clare's, 同學d英文水準真係高一班, 用詞係好唔同, 可能由細睇英文書睇到大.

但我果日去完St. Clare's interview後,覺得佢個campus真係好唔掂, 成間學校好灰, 又細. 同大坑真光小學比真係差好遠.

pm waiting, 失望. 老師臨走時仲話遲D見, 等我仲以為有機會. 現時有offer的小朋友係咪住都在中西區?

原帖由 charlene媽媽 於 11-12-8 09:51 發表
waiting啊。。好失望,阿女in的好好,麽都做塞,連埋拍凳,我記得miss in完問我一句,mami係唔係舊生。。。我答唔係,莫非有玄機?

算啦,這間我好中意,都失敗作,再戰聖心啦~~FIGHTING! ...

我唔係教徒, F. 6曾經插班, 但填form無問,老師亦無問我. 我真係唔知舊生有無分加, 但佢咁問可能真係會有consideration.

唉....仲未收到信.....

I got am offer(big girl: 2009.03)

其實次次面試D問題都好容易, 基本上個個B都會答, 只欠臨場表現......老師完全無問我係唔係舊生或者宗教信仰 (我兩者皆不是)....只係問我邊個照顧BB....我答我現在係全職媽媽, (填表時不是)....老師特別叫我馬上簽名更改表格資料.....我BB IN 咗3間, 3 間都收....尤其聖保羅堂, 問我會否做家長義工....所以全職媽媽應該加唔少分數....當然我BB仲讀緊維多利亞N班....中英文都掌握得不錯也可能是因素.....Good Luck! 我相信聖心放榜後又會有一批人放棄...但我prefer St Clare 多D

回覆 74# washburn 的文章

大家都係想直升佢地小學.....所以我會比較小學多D.........聽番SH的小學比較吹谷, 小朋友好大壓力, 是出名D, 多名人校友, 而SC就讀得較開心, 我上網睇過D功課量同上堂安排都很合適.....小一已經學法文又不用考試法文同埋我比較喜歡全日的小學....同時佢中學派位真係不錯

有無家長小朋友會去星期六﹑日既St.Clare Open Day?

gurgur  planning to go too!!
Probably Sat afternoon!!  發表於 12-2-21 22:59
caca316  i willl go  發表於 12-2-21 12:19

回復 washburn 的帖子

Sc真係好過SH?

回復 kaychung 的帖子

caca316, 你地會邊日去?

回復 kaychung 的帖子

i don't know. Where do u live? i live in HKE
‹ 上一主題|下一主題