用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 有關資優評估報告的使用
go

有關資優評估報告的使用

deleted.

原帖由 preciousstone 於 11-12-4 19:59 發表
我開頭懷疑我小朋友是專注力不調, 去了協康會做評估, 做完出來我小朋友竟然是資優, 心理學家說會給我一份報告, 如果要詳細報告就要加多$1000多元, 不過佢話其實詳細報告只不過是將評估的過程更仔細寫出來, 有關評估 ...

如果只係想用作報course,簡短版,2/3頁果隻ok.不過你做韋氏4(新版) 定係3(舊版), 長果份會就各方面比d建議.

deleted.

原帖由 preciousstone 於 11-12-5 13:57 發表
是剛做的, 心理學家說是最新版本, 韋氏iv. 詳細的報告真的有建議嗎? 其實我連簡短報告都未有, 上次去見心理學家, 只是講了結果給我們知, 說囡囡是資優, IQ130以上, 心理學家說不會告訴我女兒的 IQ分數, 只是一個 RAN ...

有一個分數,亦有一個range(叫做confident level).
我個仔份野唔知比我扔左去邊,我只係記得長個份係有d建議,同埋續方面講下咁.不過佢寫d野同個CP講既野係一樣既.

但係我仔做左好多年,印象有d檬糊,希望有其他member 比d input 你!

請問你的小朋友幾多歲 ?
原帖由 preciousstone 於 11-12-4 19:59 發表
我開頭懷疑我小朋友是專注力不調, 去了協康會做評估, 做完出來我小朋友竟然是資優, 心理學家說會給我一份報告, 如果要詳細報告就要加多$1000多元, 不過佢話其實詳細報告只不過是將評估的過程更仔細寫出來, 有關評估 ...

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 preciousstone 於 11-12-5 13:57 發表
是剛做的, 心理學家說是最新版本, 韋氏iv. 詳細的報告真的有建議嗎? 其實我連簡短報告都未有, 上次去見心理學家, 只是講了結果給我們知, 說囡囡是資優, IQ130以上, 心理學家說不會告訴我女兒的 IQ分數, 只是一個 RAN ...

係會好 details 咁每一 part 都有分數, 之後就每一項有評語.

份詳細報告 for 有支援既學校同去資優教育學院或中大報 course 有用, 因為會睇住黎執課程.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回復 6# miriam 的帖子

想問你小朋友幾多歲做評估 ?

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 kmmum 於 11-12-5 17:33 發表
想問你小朋友幾多歲做評估 ?

八歲兩個月, 今年 10 月做.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

原帖由 miriam 於 11-12-5 14:48 發表

份詳細報告 for 有支援既學校同去資優教育學院或中大報 course 有用, 因為會睇住黎執課程. ...

報中大冇用架,中大自己有個成3 hrs既考試,佢地講明好信任佢地自己個試既results.我仔讀左好多中大courses,都未比過IQ test report比 佢地.

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 bbJP 於 11-12-5 18:45 發表
報中大冇用架,中大自己有個成3 hrs既考試,佢地講明好信任佢地自己個試既results.我仔讀左好多中大courses,都未比過IQ test report比 佢地.

睇過資料係會再做評估先決定收唔收, 搞到我有 d 心郁郁想去試報.

學校講到明唔係資優無支援, 想搵 course 可以去中大同資優教育學院, 但以我囡囡質素..............應該無乜行.....

原帖由 miriam 於 11-12-5 19:24 發表

睇過資料係會再做評估先決定收唔收, 搞到我有 d 心郁郁想去試報.

學校講到明唔係資優無支援, 想搵 course 可以去中大同資優教育學院, 但以我囡囡質素..............應該無乜行..... ...

中大d courses,講明根本唔洗用IQ report,就算無check過IQ,你响佢果個 3hrs既評估高分,佢都收你. 同埋d course 好散,而家我阿仔已不大感興趣
資優教育學院--要中學生兼學校提名.

deleted.

回復 12# preciousstone 的帖子

我都有此同感~害怕浪費了天父給她的天賦.

原帖由 preciousstone 於 11-12-6 14:10 發表

自從知道個女係資優後, 身上好像多了份責任, 害怕浪費了天父給她的天賦. ...

對資優兒,價值觀的建立,感情上的支持,有時勝過甚麼甚麼栽培.資優的孩子,一般有著很高的自學能力,你給他空間,他會飛得更高.
況且,天外有天,我們的孩子只是其中之一,平常心.不要給自己太大壓力.Gifted or not,我諗都係gift from God.給他們一個快樂的童年對他們日後是否能發揮天賦才華很重要.

我都覺得給他們一個快樂的童年很重要, 我看了許多文章都說資優兒其實不快樂, 因為別人的對他們的期望很大. 我個女在情感上很敏感, 又容易有焦慮感, 現在上小學都幾個月了, 有時上學時還會喊, 以前我覺得好無面, 現在知道這些是資優兒的問題, 反而可以平常心對待. 不過唔知道好唔好同老師講話個女係資優.

原帖由 bbJP 於 11-12-9 13:20 發表

對資優兒,價值觀的建立,感情上的支持,有時勝過甚麼甚麼栽培.資優的孩子,一般有著很高的自學能力,你給他空間,他會飛得更高.
況且,天外有天,我們的孩子只是其中之一,平常心.不要給自己太大壓力.Gifted or not,我諗都 ...

我拿到了協康會的報告了, 但有關資優的部份只有一頁紙講韋氏IV的結果, 請問有做過韋氏IV的家長, 你們的報告(short version)有多少頁紙? Long version 又有幾多頁?