用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 公務員子女本地教育津貼
go

公務員子女本地教育津貼 [複製鏈接]

想問下邢定津貼幾多, 係1/3定25%, 同有無上限?
如果學費係5000一個月, 要比幾錢學費?
   1    0    0    0

貢獻勳章

每年七、八月,都是父母為子女入學或升學而忙碌的日子。同事對本地教育津貼這福利有多少認識呢?  本地教育津貼是一項公務員福利,不論任何職級的公務員,只要他們有子女(包括領養子女)在香港的全日或半日制中小學就讀,便可申請這項津貼。領取本地教育津貼必須注意下列四點: (一)除特殊情況外(例如申請人的子女因弱能或弱智而獲得公務員事務局局長特別批准),公務員子女在年滿十九歲後便不能繼續獲得津貼;  (二)除獲得教育署署長特別批准外,領取本地教育津貼的公務員子女必須就讀於教育署「核准學校名單」內之中小學; (三)在同一時間,一名公務員最多只可讓四名子女享有本地教育津貼,及  (四)於二○○○年六月一日或之後入職的人員是不合乎資格申領這項津貼。 此外,公務員所獲得的本地教育津貼並非免稅項目,而夫婦則須避免雙重福利。 本地教育津貼是按比例每月發放,有關的津貼額(每年)計算方法如下:  (一)小學至中三:津貼額為學費的75%; (二)中學(中四及以上):扣除每年基本收費5,050元後,津貼額為餘額的75%。  此外,本地教育津貼是設有上限的,分別為小學每學年31,950元,中一至中三53,025元及中四至中七49,238元。

以上係取錄自警務處刊物 "警聲",不過係幾年前的,應該差別不大。

詳情都係叫你先生/太太問下部門的 GR。

年年唔同呢, 我仔小一果年唔過3萬, 硬食到小六.

有上限架, 一個月5千, 如係x10個月, 即5萬一年, 減果年(如係3萬)既就自俾2萬, 除返10個月咪每月2千.

回復 1# IRON 的帖子

Please be reminded that LEA is taxable.

我想問吓公務員如果退咗休, 而子女又未成年, 係咪都冇 LEA 架喇.

若果每月$5000學費, 要比 25% 即$1250.

我囡囡小學$5400 一個月, 交11個月學費, 一年$59400,
每月扣除LEA 後交接近 $2700

有無UPDATE 既資料呢???

可以打去人事部,如果仲係講唔明,可以搵CSB Conditions of Services

原帖由 chanwendy 於 11-12-5 11:15 發表
我想問吓公務員如果退咗休, 而子女又未成年, 係咪都冇 LEA 架喇.

退左休就梗係無啦!

小朋友是否讀CKY ?
請問如下年9月開學讀P1,應何時申請?

原帖由 cookieng 於 11-12-5 14:48 發表
我囡囡小學$5400 一個月, 交11個月學費, 一年$59400,
每月扣除LEA 後交接近 $2700

回復 7# lky3107 的帖子

應該唔係咁計呢.

阿仔而家7萬幾一年, 減約3萬後再除11個月, 每月俾緊約4千, 如只係計25%, 我咪只要俾千幾蚊.........正呀!(發夢中)

我個女今年讀小一,如果讀緊今年既津貼,係上限29xxx。我唔知我老公係邊度download份form落黎(問下同事通常都知),填完要叫部門主管簽名。

我係係阿女交留位費後申請的。

貢獻勳章

回復 12# strawberry11 的帖子

叫你老公留意一下每年8月,公務員事務局會出Memo,有關來年度的LEA,就可以申請。通常都係由自己部門的GR大寫負責。頭一個月學費通常都係已經比左(留位),所以唔怕,你只需在表格上寫明已交第一個月學費,有得claim返,唔會蝕!

新申請就要好多嘢填(一式三份),但之後每年都只係需要print份form出嚟,簽幾個名便可以。除非升中學或轉校,先至要再填form。

回復 15# joemyt 的帖子

你真聰明!老公係公務員,2000年前已入職,佢話佢有LEA,佢聽同事講,小學每月有$29xx津貼,中學有$4xxx津貼 ...
即我明年8月申講 ( 阿女明年9月讀小一) 。佢都話今日返工問大寫...
謝謝你回覆
‹ 上一主題|下一主題