用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局林文燦英文小學 關於LMC普通話程度
go

關於LMC普通話程度

醒目開學勳章

LMC 英文程度好,可能LMC家長都會同意。但普通話程度,似乎有其他家長都關心同想知道。

我作為P2的家長,我想提供一D update information 比 其他想入讀LMC的家長參考:

普通話方面,今年經過上學期的課程及中文科中期考試,我同一D其他所謂名校的家長(eg. 聖方濟英文小學)及北京來的普通話老師閒談,我談及仔仔平時的worksheet及考試卷的內容及要求,他們話比他們學校P2所學的還深!!!

例如:
1. 比一首中文詩(只有普通話音節),P2學生要寫出這首詩所有的詩句!!
2. 填表: 以下的全是音節,回答只可以是音節,不能寫中文字: 姓名,年齡、性別、興趣....

對一個小二學生..都幾深!!
"窮蒼派"第88代大弟子:窮蛋蒼老人

你所指的音節是指漢語拼音嗎?
一般LMC小朋友可以應付到嗎?

醒目開學勳章

是指聲母、韻母、四聲...

都有D難,不過學下做下都好了好多!!

原帖由 helenli 於 11-12-2 14:17 發表
你所指的音節是指漢語拼音嗎?
一般LMC小朋友可以應付到嗎?
"窮蒼派"第88代大弟子:窮蛋蒼老人

老實講, 叫我個仔自己做, 就冇可能架喇, 我都要學埋一份啊 !!!
何文田街坊福利會永久人字拖榮譽會員

100% Agreed

原帖由 bchi 於 11-12-2 17:12 發表
老實講, 叫我個仔自己做, 就冇可能架喇, 我都要學埋一份啊 !!!

rainbowcov  咁咪好囉, 學多樣野.  發表於 12-6-28 16:48

漢語拼音譯文我最拿手喎!但對孩子來說真有點難度,考試會考嗎?另外lmc有無考試名次?有無按成績分班或分小班上課?