用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 仲係好似小學生咁!!! 點教?
樓主: Teresa
go

仲係好似小學生咁!!! 點教?

有朝一日,佢一定會o既! 我阿仔係最怕被老師罰,因為學校好嚴,試過一次欠交功課,罰留堂後,跟住就無再試過.... 不過,佢都係仍然好爛玩..... 希望大家啲仔會有一日會"叮"一聲開竅,學懂工私分明啦!

睇左TETESA 的狀況真是好有同感.  我個仔都好似TERESA個仔咁, 間房亂到不的了, 水樽都係積到4-5個都唔掉, 書檯的WORKSHEET及書本堆到成座山咁, 座係佢間房有野咬.   我地做父母勸又勸過, 鬧也鬧過, 佢都係當耳邊風.  到依家已F3 都唔知讀書的緊要性, 只想自已快的變大人, 可以快的搬出去獨立. 成日記住父母對佢唔好的教育: 細個做錯事打過佢,等.... 從來唔會記住父母點樣錫佢. 所以我們都好傷心及無奈.   

回復 Teresa 的帖子

Teresa,

我個咪又差不多 !
還要加上聲大無準, 懶散, 多說話少做事
幸好仍然敬畏老師

You are not alone.
這裡有咁多昔日老朋友發言
你都明白這類問題已是很多同齡小朋友的通病
just a matter of degree not of kind
最重要唔學壞
其他問題惟有逐樣見招拆招

Teresa  我好慘呀! 我日日都要拆佢招牌佢至肯認衰! 唔知佢學唔學壞, 但係仲成日滿口大話, 懶, 亂!!!  發表於 12-2-7 12:24

標題可圈可點!
找社工或輔導幫助吧~
家長先要停止動怒,因只會讓情況變得更糟糕
關系一再破壞,就很艱難去復修!
愛跟接納,是親子關系中最重要的一條鑰匙!!
EK 系統 6/29 號 刪了我兩篇日記,也刪了部份好友名單、提醒紀錄,,, etc 日誌已再補上,好友名單改天會再度補回~

回復 Bluestar 的帖子

Teresa,

我個仔的大話都唔少
全部圍繞佢有無偷上網打機
學校有d乜野必須參予或無須理會
敬畏師長局限於校內
在外扮羔羊在家扮豺狼
無執什無手尾正牌港童
(但偏看不過眼別人的港童行為)
唔認錯賴d死物累佢犯錯
(我叫佢去該姓"賴")

我唔忍得
每晚變身瘋婦狂罵
罵完佢先會好dd
又會道歉
但好傷感情

試過俾門外亞8竊笑
我嬲到即開門兇人

有時間互相交流安慰下
否則遲早吐血身亡 !

引用:回復+Bluestar+的帖子 Teresa,我個仔的大

原帖由 Bluestar 於 12-02-07 發表

Teresa,
Blue star

你在形容我個仔嗎?似到十足十!

正牌港童但看不起其他港童,每日要我化身獅子,這兩年白頭髮多了,血壓高了,可能要來個死諫才有救!:naughty

:-D :-D :-D :-D

回復 502 的帖子

又有同黨 !
我都多好多白頭髮
但應該無血壓高
有無心臟病就無驗唔知

See, Teresa,
同期舊bk友 + 又同齡仔女
陸續show up !

引用:+本帖最後由+Bluestar+於+12-2-8+14:44+編

原帖由 Bluestar 於 12-02-08 發表

回復 502 的帖子
Bluestar

最慘我仲有個細的三年級,幾時可脫身?

回復 502 的帖子

No matter how old we are
No matter how old our kids are
The answer is -
Never !

Bluestar 發表於 12-2-7 13:24

Teresa,

唔係笑你,而係你講得好好笑。
你咁幽默,應該和細路好傾得埋。
名校差生的故事
http://BillCheng.com

”The answer is -Never !

答得好!
名校差生的故事
http://BillCheng.com

在外扮羔羊在家扮豺狼
無執什無手尾正牌港童

i like these most, my daughter exactly the same u described

Bluestar 發表於 12-2-8 14:37
回復 502 的帖子

又有同黨 !

Bluestar,

Your kids are in international school ?

回復 ALAL 的帖子

ALAL,

No ah, in a newish DSS (but not expensive), S1 now lu.
Very traditional curriculum.
(I only hv 1 kid, more than enough)

ALAL  I see  發表於 12-2-14 00:11

Bluestar 發表於 12-2-7 13:24

Teresa,

Bluestar,

你都好啦, 起碼佢喺學校係羔羊怕老師. 我嗰個, 天不怕地不怕!!!!

我好frustrated架, 你都知啦, 由N年前我地喺BK交流, 你都知我好有心機(我自問有心機)教仔啦. 點知而家佢攪成咁??

我血壓高, 有部份原因都係因為佢. 我weekend冇私人時間, 又係因為佢(要睇實佢做返好D野, 拆佢大話, 閙佢執房, 洗佢太平地....), 其實好唔公平架. 我仲有個細仔, 4歲, 因為呀哥咁, 佢weekend從來冇去過meseum, 我亦唔多夠精力同佢坐喺library講故事. 當人地個個話: 你大仔上左中學, 可以放手, 可以集中教細仔喇. 我真係有苦自己知!

自理, 自律, 讀書, 冇樣得. 其實我真係要求唔高, 我唔使佢考頭10名, 亦唔使佢樣樣學校功課有9字頭. 但係佢真係好唔在乎咁. 可以狂食一大盒chocolate, 唔刷牙就瞓, 洗完個頭仲係一陣味, 校服臭襪周圍sip, worksheet爛哂/唔見哂/冇做, workbook冇對過answer. 唔舒服睇左E生但係唔叫唔食藥, 但係自己繼續唔舒服, 不過仍然照食junk food (偷屋企既, 去7仔用octopus買)......

我都唔知, 我究竟仲要等多幾多年佢先會似返個有自理自律能力既中學生?????

peaceandlove 發表於 12-2-5 03:03
標題可圈可點!
找社工或輔導幫助吧~
家長先要停止動怒,因只會讓情況變得更糟糕
唔係唔搵, 由小學開始, 不斷都有社工跟, 上到中學, 係我主動搵學校社工, 小學老師差唔多個個都知我仔D野, 上到中學, 亦係我同班主任"報案"話我個仔係好有問題. 社工幫唔到手, 佢話要慢慢同佢傾, 唔知仲要傾幾耐? 傾, 我做左好多年呢樣野, 好聲好氣同佢傾, 同佢約法三章, 獎勵, 坦白從寬, 嚴懲, 仲有佢同學家長同佢傾, 比佢參加scout, 成長的天空.... 你講既我都試過哂, 係爭在未搵精神科醫生評估佢有問題定係我有問題咋.......

其實我都唔想破壞親子關係, 但係唔通叫我"接納"佢D咁hea咁唔自律既行為咩? (esp. 講大話)

引用:Quote:peaceandlove+發表於+12-2-5+03:03+

原帖由 Teresa 於 12-02-14 發表
唔係唔搵, 由小學開始, 不斷都有社工跟, 上到中學, 係我主動搵學校社工, 小學老師差唔多個個都知我仔D野,  ...
Teresa

完全明白你的感受!

自問是一個勤力的媽媽,有時候真的很灰心,一番心機換來的是孩子的不在乎,到底甚麼時候他可以變得懂事一點,俾我透一啖氣,好嗎?

Teresa 發表於 11-12-1 23:49
RE: 仲係好似小學生咁白痴幼稚!!! 點教?

不斷講道理, 唔好好似小學咁成日呃人. 但係佢話知你, 功課求其過唔求其 (大小楷, 標點, 簡單既tense都錯,  ...

明白你的難處,但強烈希望你修改題目:小學生是社會將來的棟樑,請不要侮辱小學生是白痴。

回復 Teresa 的帖子

諗返細個時,有邊個唔係貪玩?我中學都成日漏溫書(老師惡,唔敢漏做功課),不過通常會響小息匿響某樓梯口惡補。

但間房體亂就幾難忍,因為細菌同昆蟲會周圍走驚!俾著我,唔執房既話,就冇私人空間可言,要鐵腕干涉。不過可設一髒亂區,一個箱或之類,唔想執既就放入去,唔會掂。

不過,原來執拾既能力都要教既。老公有次就特登抽半日教阿囡點執佢抽屜,分格等……後來阿囡都有投訴過我冇教過佢(但佢d野其實有好多格分門別類放好,佢只要放回原處就得)。房間係是非題:執好或者容許外力掃盪,最多俾幾個易分類既箱佢放。不過據我觀察,執拾呢d野同性格有關,教都只係勉為其難應酬吓,所以我都係成日要恐嚇阿囡(亂放既野會送俾人)。

至於學業,就趁初中衰得起,由佢衰……但之前都要講數。另外,我諗到既方法有少少駛橫手:搵個啱妳個囝既口味、溫柔可愛既大學生姐姐做佢補習老師,叫姐姐發明獎勵計劃同佢儲印仔/積分,夠分妳津貼姐姐買禮物俾佢(只津貼金額,禮物由姐姐決定,但遊戲機係禁品)。初中係對異性發生興趣既年齡,囝囝應該唔會願意將佢間房既醜陋真實暴露於有好感既異性面前,咁起碼每個禮拜有一至兩次會執吓野。至於仲會唔會有其他改善,就要睇故事發展。

我囡由細就好有主見,但又好大諗頭,以為自己有四十八小時,樣樣都想做,當然,佢都想玩行先。講數就係我地日常既"交流":佢想點都得(通常都係去鄰居度或搵朋友仔黎玩),唔該完成功課先,仲話要檢查完先得(唔係就總係有"唔記得"既功課。通常佢做做吓就發現目標之宏大同不可能(佢好心散,有目標較有效率),不斷調低自己既希望。

我都同意家長所講,如果有自己鍾意做既野,咁做果樣野時會有條理d,不過,男囝好多時會沉迷響電子遊戲裡面,咁要盡量培養一樣體育興趣,如羽毛球之類,做完功課就可以好方便咁去玩(肯練武就更好)。

唔好意思!我幾迷信,未對紫微有興趣時,都唔係好明點解佢響屋企既表現,同佢響屋企外既老師評價分別咁大,後來發現佢既父母宮係破軍,仲自化祿,對父母要求多多,覺得點都唔夠,又成日要試底線破舊立新,暈!唯有調校吓自己:最緊要既,係你自己打從心裡有幾樣欣賞你囝既優點,當佢做出黎既時候,記住要讚佢。我同阿囡成日都炒蝦拆蟹,但佢知道我最終都係欣賞佢既,所以到佢過分,忍唔住叫佢自己諗吓之前既行為時,佢至會坦然有自信去面對。

小朋友其實好多時候都唔知自己想點,要d乜,響呢個時候,提返佢,要佢自己諗清楚才講,可能仲好?不過,我囡都真係算好教(佢都坦然話好多時只會對我地咁,響出面唔會),男孩子係需要付出更多耐心(太多愛心佢地又唔受),我覺得你其實都係呻吓,已調校自己調校得好好,換著我,可能唔得(有時我嬲到想攞鎖匙離開屋企),加油

Teresa ,孩子以前有做過評估嗎?
EK 系統 6/29 號 刪了我兩篇日記,也刪了部份好友名單、提醒紀錄,,, etc 日誌已再補上,好友名單改天會再度補回~