用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今日終於收到最後一間私校封信......reject但我好開心 ...
樓主: Pikafung
go

今日終於收到最後一間私校封信......reject但我好開心 [複製鏈接]

真係好感人,睇完真係喊咗出來!
你兩父子要加油,希望大抽奬合你心意。加油!加油!

支持你

原帖由 Pikafung 於 11-12-1 18:00 發表
我好開心,今日終於收到私校最後一封信。"......... 我囝囝係單親家庭大仔,性格內向,社交能力弱,最多說話只會在家與爸一起時。 ...

我作為一個已婚但沒有小孩的男人, 從來冇上過教育王國, 不過有位有小孩的朋友分享了你的文章出來, 睇完後既感動又憤怒, 忍不住要上來support一吓你.

感動位
你的囝囝很懂事, 相信有你陪伴他成長, 無論將來在什麼學校讀書一樣可以有所作為. 加油呀. 我亦最欣賞你呢一句
"但我俾到佢學習成長機會,我會由佢跌跌碰碰咁等佢學習".

憤怒位
呢d所謂名校的校長, 簡直不知所謂, 要迫d小朋友在interview到互數 "身家", 要d小朋友這麼細已經要面對呢d壓力. 唔怪得之而家d小朋友壓力那麼大, 小小失意就已經要生要死喇. 而家d小朋友比你地呢d垃圾校長害死.

原帖由 married_man 於 11-12-2 19:47 發表

而家d小朋友比你地呢d垃圾校長害死....
In a way, this is so true.  This kind of Principals encouraged parents to show off.....what's deep inside a child's mind doesn't count much.

So really wanna know which school is this.

加油!六月時一定派到間好學校

上天會卷顧你!!

父子情係無價寶,無幾多個家長可以擁有!!

你有一個孝順你, 明白你, 願意跟你一起分享喜與樂, 能為你鼓起勇氣在面試中說出那句話,
這已是一生中最重要, 最珍貴的東西.

加油!學校只是外力,由心出發先見眞章,希望你囝囝前途一片光明。

加油~~祝您們一家幸福快樂!!!!

點解五歲要十項全能?點解呀??

呢度起碼幾十個父母都欣賞及被樓主兩父子感動,點解interview 的老師無感覺?!是否在他們眼中成績、才能才重要?
[url=]

現在的學校,最睇是成績、十項全能,專收叻仔叻女,貪唔駛點教,最好有d家底,家長出去俾錢d仔女學野,學識咗,學生叻,就話是自己學校教出來的。
現實的社會
可悲~

現實真殘酷!五歲小朋友就要經歷在短短的面試時間表現自己,落選又要承受失落感覺,同學之間又會彼此比較,作為家長真係要好好保護他們、開解他們。我真係唔希望小朋友咁快失掉童真,讓他們享受學習的樂趣,開心好唔好?
Pikafung, 真的多謝你,再次提醒孩子的心才是最重要,你和兒子的bonding足以讓他經得起人生起跌,絕不會成為所謂高分低能的港孩!
願祝福常在你家,加油呀!好爸爸!

回復 111# cmvfamily 的帖子

可悲的是那些so-called 名校, 'cause 很多kids, especially boys, 在中學才自動發力.
這些名校都miss佐一班出類拔萃的學生.

原帖由 baba987 於 11-12-1 20:19 發表
我忍唔住, 好感人呀!

我都系,樓主好野!!!

This City is dying, you know ?
你望下我地呢個世界, 睇下我地呢個城市係乜野樣?
除左"錢"呢個字之外, 我地已經唔識分乜野係是非黑白,
我地每個人都比環境訓練到好似倒模出來咁樣, 鐘意食同一 樣野, 鐘意同一個電視第目, 支持同一個政治立場......
(視同一些名校為名校 <--- my opinion)
This city is dying, you know !!!!!!!!!!  

睇完我都會反思 對阿囡ge相處
好感人

好爸爸加油!祝福你同仔仔!

校長只是問: "你覺得你小朋友最優勝係乜?"
此說話是中性的
show off的只是其他家長!
小朋友最優勝可以係富同情心, 純真, 善良, etc.
講到尾, 家長比校長恐怖得多!!

突然有感而發,其實現今的幸福家庭可能只是表面上,內裡真正能得到的幸福又有幾多個呢?
每個家庭總有自己的問題,人生最緊要活在當下,開開心心,平衡自己,健健康康!祝大家聖誕快樂!

加油! 加油!
‹ 上一主題|下一主題