用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今日終於收到最後一間私校封信......reject但我好開心 ...
go

今日終於收到最後一間私校封信......reject但我好開心 [複製鏈接]

我好開心,今日終於收到私校最後一封信。記得那次second in的最後一條問題,"你覺得你小朋友最優勝係乜?"......... 我囝囝係單親家庭大仔,性格內向,社交能力弱,最多說話只會在家與爸一起時。我幫他報了共4間直資及私校,最後獲得這間私校的second in機會。還記得這是最後一間,早上往first in途中與囝囝在地鐵打電話俾老闆,我話下午都係唔返,想陪個囝,還交代今日in最後一間小學,講講唔記得囝囝響度,重話佢應該唔得。我諗佢知道係last chance, 所以那次First in有超乎平常怕醜的表現,獲second in機會。Second in 共5組家庭與各自小朋友,當然只有爸爸的家庭我們很突出。最後一條問題,"你覺得你小朋友最優勝係乜?其他家庭出盡力,有個話小朋友識講西班牙文,重即場講句,我用技驚四座形容。有組重勁,佢個囡囡會彈琴,跳舞,游水,學緊普通話,留冰,甚麼珠心算,兒童合唱團,睇睇俾我認得佢老豆係一個政府官。心諗....囝囝平時返幼稚園外,就只有學畫畫(好靚,佢自己話學,因為唔駛同人溝通掛)其他時間就係我陪佢去公園,沙灘,圖書館,外婆家。我係最後一個講,我話呀,頭先每組家庭所講我個囝都........冇學過,佢所有最珍貴係我,我由佢出世到衣家一路陪住佢,我俾唔到最好佢,但我俾到佢學習成長機會,我會由佢跌跌碰碰咁等佢學習......講到自己都唔知講乜,講有起碼拾幾分鐘,當中廢話九成........之後我食螺絲,全場靜幾秒,突然我個囝囝話:「爸爸我邊間學校都鍾意,唔想讀咁多間。爸爸我最開心係有你成曰陪住我。」..........我見到囝囝塊面紅灑,我知佢鼓起好大勇氣去講,一我個心好痛,我知佢原來都有壓力。我忍住,大家出學校我終於攬住佢喊同講對唔住。晚我攬住佢得好好,第朝我讚囝囝勇敢,佢問我佢叻唔叻,我話尋日之後你永遠響爸爸心中係最叻個。今日我住呢封reject信,我冇本事幫佢考到好學校,但我知道我原來響囝囝心目中係俾任何一間名校學位重要。
我決定6月會開開心心去接受任何一間津校或官校,因我已擁有世上最寶貴的東西,我囝囝。

jnkbb  無錯, 最寶貴既都係個仔  發表於 12-2-14 10:43
喵媽  好感動, 希你仔仔派到一間啱你仔仔既學校, 祝福你們!  發表於 12-1-9 13:13
LHLMother    發表於 11-12-28 14:19
MAYANGUSPO  百份百支持您地   發表於 11-12-20 17:01
   1    0    5    0

原帖由 Pikafung 於 11-12-1 18:00 發表
我好開心,今日終於收到私校最後一封信。記得那次second in的最後一條問題,"你覺得你小朋友最優勝係乜?"......... 我囝囝係單親家庭大仔,性格內向,社交能力弱,最多說話只會在家與爸一起時。我幫他報了共4間直資及私校,最後獲 ...

弓起你有一個懂事的孩子,這比手執十數個offer 還難得

deleted....

很感人,謝謝分享!

人的心靈,才是最需要培育的。

very touching

sorry, post deleted

在愛中成長的小朋友,他也會懂得去愛他人,他的成長,差極有限。
小學只是一個小階段,學習是漫長的。

Hi Pikafung,

恭喜你!你已經擁有世上最珍貴的東西-父子情. 絕對 agreed GoodGrief ,小學只是一個小階段,學習是漫長的。

Cheers,
chmanpong

謝謝分享,真令人感動,你和仔仔的真情是最珍貴的,這是很多事業成功的父母都未必做得到的,加油!

你的孩子很懂事,好好享受跟他一起渡過的童年。祝你最後會派到一間好學校。god bless you

Sometime family support and the kid's hard working are even more important than the school.

It explains why students from ordinary schools can also get good results in public exam.

Add oil!

I wish you every moment life is beautiful

God bleess you, 加油呀,偉大爸爸!

你地已經贏晒!  加油!

好難得見到咁純潔的心.......我諗做人成功比讀書成功緊要..      

回復 15# Pikafung 的帖子

Pikafung, remember to 'seize the feeling' that you are feeling now. Keep that to your heart, and think about it always. This would help you and your family in the future to face all the situations no matter what happen!

百分百感動 !

‹ 上一主題|下一主題