用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 創價一問 ...
go

創價一問 ...

可否比比意見?很多人都話「創價」好,有咩咁好呢?係校風好還是老師好?雖然未有結果公報,但我都想知多d呢間幼稚園,功課多嗎?中、英文程度會否很深或過淺?令我很迷茫。因為我好朋友的兒子現在讀緊 K2,而朋友哥哥的兒子亦已畢業,所以佢熱烈推薦。

我都想知

有愛心,真正辦學,對父母(教導子女)亦有很多支援,但課程相比其他出名kln tong kg會比較淺.

你試下search番前一兩年的posts,有很多詳細的討論.

原帖由 heffalumpiglet 於 11-12-1 11:26 發表
可否比比意見?很多人都話「創價」好,有咩咁好呢?係校風好還是老師好?雖然未有結果公報,但我都想知多d呢間幼稚園,功課多嗎?中、英文程度會否很深或過淺?令我很迷茫。因為我好朋友的兒子現在讀緊 K2,而朋友哥哥的兒子亦已畢業,所 ...

老師都係資優高的, 該校對幼稚園老師要求甚高的. 某些九龍塘幼稚園, 都沒特定老師的準則, 所以老師資歷有參差的, 但創價對於老師要達到一定的標準, 就算想入這間學校做老師都未必容易.

我妹妹都係做幼稚園教師, 他們都要進修課程, 她跟我說, 在教育學院讀書時, 做的功課或PROJECT, 創價的老師們總是取得最高的分數.

每間學校都有利有弊, 你同小朋友都IN左唔同既學校, 你心中應該有答案, 覺得小朋友應該適合那間幼稚園. 唔一定要瞎目聽人講, 最重要自己去好好考慮那間適合小朋友.

始終該校有學卷, 所以課題都比較淺. 但我自己覺得小朋友的童年應該係開心快樂, 在學校裡生活學習, 係唔需要有壓力, 只要他覺得返學也是開心的, 深或淺都唔重要. 而家先係頭三年的幼稚園, 好好讓他在跟人相處, 忍讓, 自理, 融洽就夠了.

創價的老師及教學方針就係佢吸引人之處, 佢地重視啟發多於認字默書, 對小朋友來說一定是一間好好的學校. 只係而家d家長要求既野唔同左, 課程唔係佢地淺而係其他名校太深啦, 我諗大家都知點解, 點決定?係睇家長你有幾了解你既小朋友啦