用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖保羅堂 vs 高主教
樓主: taikatherine
go

聖保羅堂 vs 高主教

不貴,given that 有高機會會get 好的小學學位.

覺得貴就讀有學卷,係香港得local同international兩種學校,不過international 就唔止呢個價錢。
仲要睇佢收幾多期喎,有啲收10、11、12期,加埋咪差唔多,學費平啲咪雜費+校服貴啲,咪一樣。

請問高主教好還是救恩學校好? 兩者都有BACKUP.

兩間都唔同,高主教係傳統啲架,自己揀比小朋友好啲。

傳統..... 你指教學方法比kau yan沒有這麼活? 可否加以說明.

幼稚園階段學術性如果唔夠可以係屋企補足,因為間間幼稚園啲小朋友都開心,冇壓力麻,最重要你想搵乜野小學?
高幼下年重辦,可參考小學嗰邊啲家長意見最好,因為係用家。
Spc,冇小學backup
救恩都可以去幼稚園一覽找幼稚園資料,再睇小學。

我唔可以比意見,因為我都係靠洗版,仔女啲性格做家長最淸楚,家長想搵乜又自己最清楚,睇完、消化完,自己揀啦,由其係而家呢段時間,好多新加入國民比所謂嘅意見,點可以作準?

其實我老公有個朋友喺銀行做到好高層,佢太太亦係間國際audit嘅partner,兩人都係st.Paul boy同dgs舊生,所以佢地個仔上年好容易入左SKH,好同意點解SKH嘅學生上top名校小學嘅比率係咁高,真係有一定比例學生嘅家庭背景係好有好有份量,先可以有咁突出嘅成績,我自己家庭背景一般,所以覺得高幼真係好適合自己囡囡,亦希望自己嘅家庭教育可以配合到高幼學校教育,好認同上頁家長嘅分析,SHK同高幼完全係兩個唔同嘅考慮嚟嫁!

回復 27# vnghk0001 的帖子

just worry that its like a 'boy'school,will you send your daughter to RC K?

回覆 26# vnghk0001 的文章

請問咩叫洗版?是否指不能給建議?請指點吓?

回復 28# snowygary 的帖子

我會比阿女讀呀,其他冇in 啦。

我覺得未來男女比例會冇咁大差距,始終轉左幾年,學校又低調,唔係太多人知,仲有女仔有好多其他選擇。

但我知學校係有心轉去男女校。

回復 29# bbtcy 的帖子

洗版即係睇晒過往嘅post。
唔係唔比建議,係唔會幚你揀,我係上面已經講左我嘅睇法,都係嗰句,邊間適合都係自己最清楚。

回復 31# vnghk0001 的帖子

明白!thanks!!