用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 弱視
go

弱視 [複製鏈接]

好唔開心, 昨天個女驗到有弱視, 有無家長有經驗可以比些意見我??
   0    0    0    0

你個女幾多歲?
6歲之前有得醫

我朋友囝囝age3曾驗眼,最近到了age6,跟家姐一起到眼鏡店的視光師再驗,發現是弱視,佢老公話再check下,到眼科醫生那裡再驗,又說是弱視,後來無意中在家姐返開的一個中心遇到一個姑娘(是視光師),再check,卻說是「假弱視」,原因是朋友的囝囝英文一般,缺乏信心,比d英文字遠距離佢睇,佢有些抗拒,不停話睇唔到,此心理障礙已形成,到了眼科醫生那裡又是這樣,故也說是弱視,但到了中心姑娘那裡,姑娘不停鼓勵他,又會叫佢抖下再看,結果她好肯定的說只是「假弱視」。

我建議你再同小朋友check check,以及會否出現朋友囝囝的情況。

原帖由 Schoolbus26 於 11-12-1 09:12 發表
好唔開心, 昨天個女驗到有弱視, 有無家長有經驗可以比些意見我??

小朋友幾多歲?如果8歲前,雙眼在發育完成前是有得醫的,我仔仔在3歲時,帶佢去檢查,發現其中一隻眼有弱視,2隻眼的度數相差150度,經過一年既治療,弱視好了,但中間會有反覆,試過隔幾個月又返轉頭,要再治療(即遮眼),現在7歲,弱視方面冇再出現,不過仍再每半年一次follow up

我知八歲前有得醫, 我個女已經剛剛八歲半, 所以好擔心, 其實每年都有同佢去私家醫生驗眼, 今年換左個醫生, 因覺得以前的不太好, 點知就搞成咁!  好驚真係醫唔到.

我知八歲前有得醫, 但我個女已是八歲半了, 其實我每年都有同佢去私家醫生到驗眼, 但今年轉左個醫生, 因覺得之前個個一般, 點知就搞成咁, 真係好擔心.

吓,年年chk住都chk唔到
不過8歲半係咪真係發育完成左係冇人知,始終只是一個數據,或者未呢?媽媽唔好放棄,只要有一分既機會都要挽救,得唔得試左先知,不如你試下去理大護眼chk啦,我仔都o係呢度做,去灣仔果間,果度d視光師好nice又專業

nakoko,

唔該晒.

nakoko,

你可否pm我, 理大的電話嗎??

簽名被屏蔽

原帖由 shirley73a 於 11-12-2 14:51 發表
請問點知知道小朋友有弱視呢??

我地一般係發現唔到的,要帶去chk過至知.

初初係因為用一隻眼而5太用另一隻(所以又叫lazy eye),有時會一隻眼望左去另一邊,好似少少斜視咁,不過5易察覺,好多兒科醫生都5會notice到,最好就驗眼.
原帖由 shirley73a 於 11-12-2 14:51 發表
請問點知知道小朋友有弱視呢??

原帖由 nakoko 於 11-12-1 15:51 發表

小朋友幾多歲?如果8歲前,雙眼在發育完成前是有得醫的,我仔仔在3歲時,帶佢去檢查,發現其中一隻眼有弱視,2隻眼的度數相差150度,經過一年既治療,弱視好了,但中間會有反覆,試過隔幾個月又返轉頭,要再治療(即遮眼),現在7 ...

弱視有得醫嗎? 我仔4歲時見過視光師, 一個就話佢唔多似有問題, 似唔專心讀英文字多過睇唔到, 一個就話佢係有唔專心讀字, 有時讀到有時又唔識讀咁, 係踩界CASE, 半年後再返去CHECK, 如果都係踩界咁就轉介去眼科醫生! 但個視光師話弱視係無得醫, 只可配眼鏡, 等佢清楚少少, 唔會成日蒙查查, 其實弱視究竟即係點呢? 我都好擔心!

小兒現F1, 小兒K3已知有弱視,一直由明愛跟進,每日要"蓋"眼,小兒既度數係要"蓋"4小時。其實都唔係太煩,不要太擔心。

用紗布蓋"4"小時,最好係佢做功課或睇電視既時候"蓋","蓋"是要"蓋"隻好眼,讓較"弱"的眼"出多d力"去睇番野,就係咁,一路去到P3,就 close file啦﹗

最重要係定時檢查隻眼,有無繼續"Lazy",越早發現、越早改善,效果會越好。
****未經本人許可, 不得轉載****

原帖由 nc2000 於 11-12-7 00:42 發表

弱視有得醫嗎? 我仔4歲時見過視光師, 一個就話佢唔多似有問題, 似唔專心讀英文字多過睇唔到, 一個就話佢係有唔專心讀字, 有時讀到有時又唔識讀咁, 係踩界CASE, 半年後再返去CHECK, 如果都係踩界咁就轉介去眼科醫 ...

你囝囝2隻眼既度數相差幾遠??我見有人相差幾佰度都有得醫,不過你要明白,弱視好了,並唔等於對眼冇近/遠視/散光,弱視又名懶惰眼,例如一隻眼一百度,另一隻3百度咁,2眼相差2百,大腦就會令佢3百度果隻眼唔用,用左一百度果隻黎睇野,我地家長係察覺唔到的,因為佢睇野仍然好清楚,但只要你遮住佢好果隻眼,佢睇野就會懞查查,如果唔喚醒呢隻眼,同時錯過黃金治療期,到長大後,如果意外整親隻好眼,咁就大件事,因為弱視係帶眼鏡都冇用的,而治療弱視,就一定要遮蓋好果隻眼,迫令弱果隻去睇野,日子有功,是可以喚醒它的!!

原帖由 nc2000 於 11-12-7 00:42 發表

弱視有得醫嗎? 我仔4歲時見過視光師, 一個就話佢唔多似有問題, 似唔專心讀英文字多過睇唔到, 一個就話佢係有唔專心讀字, 有時讀到有時又唔識讀咁, 係踩界CASE, 半年後再返去CHECK, 如果都係踩界咁就轉介去眼科醫 ...
有!不過一定要早醫,你個視光師唔多掂,如果check時估佢唔識讀英文字母,咪轉讀數字,或者公仔,E...我阿仔果時都係咁. 咪踩界唔踩界啫,點解唔叫佢驗多次make sure冇問題,仲要等多半年?如果真係弱視,遲半年先開始train差好遠.

你試下揾呢間:
香港兒童視力檢驗中心(個名唔知有冇記錯电話就啱:29965800).視光師應該有幾個,係連埋一間眼科中心,有好多個眼科醫生backup.我姪仔3歲半時醫,到8歲好返哂,再冇弱視,但仍然有近視.

Maybe you can try Polyvision or St Paul Hospital. Their checkups are quite good
‹ 上一主題|下一主題