用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 東華三院王余家潔紀念小學 有意申請皇仁書院的師弟 (不能單靠成績名次 - #132) ...
樓主: BSCYL
go

有意申請皇仁書院的師弟 (不能單靠成績名次 - #132) [複製鏈接]

Floracion 花開
明天,讓我們一起綻放
展示皇者仁風的一面~

PS: 雖然人事不再,但這仍是屬於Queenian的一天!

師兄留言, 暗諷小丸子

師兄為了返回 IS LAB, 充當SA大佬, 率領數 SUB COM, 推掉輔導組指派帶領嘉諾撒小學的校園遊, 只當一更, 帶一般來賓遊校

2014開放日--「校園遊」

輔導組領袖生帶您遊覽校園,看遍開放日每一個精彩之處! 同時,我們會為您講述皇仁簡史、校園生活、校舍解構等,讓您深入了解皇仁的面貌!

校園遊時間:
三月二十八日(星期五)
1600, 1645, 1730, 1815
三月二十九日(星期六)
1000, 1045, 1130, 1215, 1300, 1345, 1430, 1515, 1600, 1645

有興趣的來賓,歡迎在正門櫃檯處登記!

請支持皇仁書院開放日2014 Floracion!

明天 28/3早上, 也有部份同學不准走堂, SA 6張正証O.K. 後備証2張, 不可走堂

[QC] 致丸子:

這不是我熟悉的開放日。

只有二天半準備,我忍。說只可做到六點,我忍。多查證,我忍。

今早聽到只可做到五點,明天早上嚴禁趕工,我心有不甘。整天在趕你的死線,理應好好準備的時間已經被削走。而早些年團結、高興去準備的心情都被一句句髒話罵走了。

五點。

顯然不少壁報都做的相當簡單,卻也有不少學生未完成。他們專心致志,明顯皇仁核心價值一環的Pursuit for Excellence健在。而你,卻在副校等人陪同下巡視校園。「五點收工」竟然如此原因,怪不得有人不顧一切工作。我很懷疑,在你眼中,製作的過程還是結果哪樣重要;但對每位用心的皇仁仔,兩者同樣重要,而時限只是多餘無用之物。

我想告訴你,你訂下的規定,是不必要的,更是阻礙我們的準備功夫。君不見幾年前師兄「通頂」準備的難忘回憶凝聚為成功的開放日?多年來我校引以自豪的自由風氣行之有效,是否要一新官上任「為搞而搞」?

我們皇仁的開放日不是做給你看的「大龍鳳」,是給外人、給兄弟、給自己滿足的真材實料。

一個五點被趕的普通學生上

SC President: No one will be forever young
Navis for QC

In his opening address, President of Student Council, Benjamin Wong, explained the theme, Floración. "Like flowers, we don't 'blossom' at the same pace. Some may grow faster. Some may be prettier but some may end up a shorter life."
⋯⋯
"We all have to go. But we pledge to bring up the young as if how we were brought up. Our big brothers are like 'fallen petals', from a Chinese poem, which return to soil and nourish our soul," he vowed.

"Very quickly, this Council and this College will soon 'blossom' with an even greener cabinet with even more creative ideas. They will live up to our values and pass this never-ending torch," he said.

He appealed to boys of Queen's College, "No one will be forever young, but there are young men forever. We trust you fellow young men. Let's start it here."

足球 B grade 學界冠軍

(星島日報報道)皇仁書院今年踏入一百五十二周年,昨起一連兩日舉辦開放日,吸引不少皇仁舊生出席撐場,更有四位皇仁校長同時現身主禮,包括前校長江紹忠(左三)、李樂然(左二)、李家鴻(右三)及現任校長李瑞華(右四)。今年開放日更特意開放新設的「校史廊」,展出過往皇仁舊生的成績表、領帶等,分享皇仁多年的變遷。

昨天13XX, 今天33XX, 一共4,8XX 人次參與開放日
4814.
That is the total number of visitors for Floracion. Good job guys! :")

介紹出席嘉賓, 李校長, 梁副校, 前李校長時, 明顯掌聲大小, 差異極大, 另有一位被介紹時, 噓聲滿場.
學生會主席演講, 只稱呼學生, 來賓.  
舊年自由, 今年不復在.
QC仔年青有活力, 有時間等待
最後三呼萬歲的對象是梁副校
句句有骨

"It's never too late to love this place when we cheer 'Hip! Hip! Hurray!' at the end of the day," said Benjamin Wong, President of Student Council (Navis for QC), this evening.

"Have QC boys changed? Has QC changed? Both have been hot questions when I met Old Boys of different generations," he spoke to a packed crowd closing the Open Days.

"QC has been open and liberal for the last century and a half. We might once take freedoms for granted. Boys of Queen's College, stay alert, think critically, and speak up. In crises, we need a louder voice. This is our obligation given by history," he urged.

Turning to the retiring Assistant Principal, "For an evergreen pillar, a kindly instructor and guide of our youth, Mr Sunny Leung. We will miss you dearly. We will not let you down when you join us next year in a different role but the same passion," he added.

「唔好笑你嘅同學仔 因為佢將來可能係 同你做一世嘅兄弟」
良師 益友
由13歲的小孩陪你走到18歲的成人
笑與淚
無論現在各散東西 這些人 事 這個身份 都是一輩子的事

社會很多時會把皇仁書院與成績勁相掛勾
但這裏帶給我的 是做人處世的態度 和 一班東南西北都可傾一餐的兄弟
希望這間學府 以後還有更多的152年

下年不能回來了 但希望聚頭的日子 不會是一年一次

好耐無打長文啦係時候打翻篇
3月
可以話係對有玩School Music Festival嘅同學最忙嘅一個月
當然我都唔例外成為當中忙碌的一份子
首先由Ensemble講起
認真
今年玩Ensemble可以話係玩得最開心嘅一年
原本初初都係諗住玩翻String Quartet
估唔到後尾我地都向難度挑戰
玩左首Brahms Piano Quintet 1st movement
諗翻起我地留左係QC幾多個夜晚
就係為左呢首Brahms
可惜最後我地keep唔到個狀態
但出比賽個次嘅水準我已經好滿意好滿意
跟住到2個orchestra
講起都有D慚愧
今年嘅NSS Music撞左Rehearsal time
搞到skip左好多string orch rehearsals
講真今年呢個獎
絕對係靠你地一眾師兄師弟贏翻黎
雖然個日比完賽成個人都散曬真係有諗過唔黎rehearsal
但最後始終都知道
我自己嘅付出絕對唔夠你地多
而Full Orchestra
初初見到set piece 係 Meistersinger
我都有一刻覺得悶
但同Winds夾落去完全兩回事
其實我個人覺得
最有用個幾次rehearsals
真係臨近比賽個幾次
而之前個D真係用途不大
如果大家可以善用翻之前D時間
我諗我地都唔洗最後個幾日chur得咁辛苦
希望下年可以改善啦
最後到Choir(XD
原本Choir我真係純粹食花生
但睇住你地練又幾有意思
所以就做埋幾次嘅揭譜員 (XDDD
原來Choir真係幾好玩
如果有機會
一定要試
-------------分界線-----------
跟住完左Music Festival
諗住有得抖
點知就到Open Day
Prep野個D就唔多講啦
我地真係做得唔係幾好
下年我地會改
今年多左兩個新嘅idea
Magic Oboe 同Mini Concert
首先Mini Concert
真係好好玩
我亦成功地涉到3場Mini Concert
已經好滿足
而Magic Oboe有我地嘅Cello Principal
成功吸引好多小朋友XDD
思弘你係得嘅XD
到Closing Ceremony個陣
見到李校長
真係想佢翻翻黎
而唔係好似而家得兩日Prep同五點清場趕人
認真我地比心機整board整活動
都係為左學校個Oepn Day搞得好好睇睇
得兩日chur比你都算
仲要五點清場其實無意義
拉校歌個陣
諗起下年梁副校都榮休
都唔知QC未來會點
Anyway 3月過一段落
雖然個種空虛感又再浮現
但始終都要放低
希望黎緊Annual會搞得有聲有色!
我做得唔夠好嘅地方我會改
希望大家多多包容

[QC + CSS] to [QC Principal]「小丸子」你幾時先肯醒,當年妳逼走左金文泰好多好老師,最後金文泰既同學老師上下一心逼番走妳,妳應該知咩事呀。點解妳而家過到皇仁都仲要故技重施,我地唔係針對人,係針對事,與其係咁,點解妳唔嘗試反省吓
做校長既 係應該幫同學老師解決問題 而唔係幫同學老師製造問題 如果再係咁落去 不論妳去到邊 都只會犯眾憎
一個喼 裝到既係咁多就咁多 是好是壞 就睇你裝D咩落去

[QC]
小丸子又有心事 呆望雨
小丸子的腦袋 中央諸多鬼主意
小丸子又再出事 鼻上碰灰
小丸子的理想構思 沒人和議

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20140402/18676647

外號「小丸子」嘅皇仁書院新校長李瑞華呢排有心事,話說平日啲QC仔為咗準備為期兩日嘅開放日,通常星期一到四齊齊走堂整好啲展品,做到10點先走,點知小丸子一聲令下,同學仔得番星期三、四做準備,仲要5點收工,據聞小丸子仲拎住本簿,登記未走嘅同學,話要記名喎!
上星期六開放日一完,成千QC學生校友同女友喺禮堂搞慶功,學生會會長致辭有弦外之音,話呢排同學成日問佢,皇仁係咪變咗?佢話QC過去百五年,都係開放和自由嘅地方,皇仁仔要保持警覺,隨時說不。
當主持話向校長致謝時,現場千人齊噓;輪到向前校長李樂然致謝,QC仔就大聲歡呼;宣佈副校長梁維信退休,更掌聲如雷兼有人大叫「維信BB」。小丸子都好冇face喎!  

在皇仁仔及舊生心目中, 整個開放日, 最重要的時刻, 就是結幕禮. 唱校歌那一節是 每年結尾最後的一個環節, 亦是高潮所在.體驗出齊心團結的兄弟情.

今年更加插反校長的行動.學生及舊生的噓聲, 學生會主席敢當眾來賓面前表達不滿, 冒着被秋後算帳的危險發難.相信在其他學校, 此類事情不可能發生.皇仁學生祟尚自由, 為理想而戰, 具備膽識, 不怕強權, 領導/組織才能, 獨立處事, 對日後投身社會, 有不可言諭的助力.除學業以外, 皇仁的整體環境氣氛, 培育優秀中堅份子, 可貴難得.

我肯定皇仁學生討厭micro management,上次遇到新校長都有提醒佢呢點。我地當年超勁走堂,成績完全無影響,Open Day就幾乎走足成星期,同老師一齊留夜,唔係好難有team spirit。如果學生唔上堂就唔識考試,無校規就管唔到,咁就唔好入皇仁啦。但千人齊噓校長,其實係唔尊重自己,話QC仔會咁做,我就有D懷疑。

PS:當年我地有幾個企圖micro manage既副校、老師,都係無好下場架......

6B 班中文梁老師, 曾出1題, 圖片接近, 而題目為 光與影. 並有範文給同學參考. 據聞下學年有意離職, 當補習天王

網民疑試題外泄
皇仁:貼中僅「好彩」
2014年4月9日

【明報專訊】周一文憑試中文閱讀理解及作文卷,分別以《史記.孔子世家》出題,及要求考生以「陽光與陰影」為題作文,網上流傳皇仁書院「貼中」該兩題,包括曾向考生派發《史》文的白話譯文,及要學生以「光與影」為題作文,有網民質疑是試題外泄,但皇仁校長李瑞華否認。

涉事教師無任出卷員

李瑞華說,涉及的中文科教師未有擔任文憑試出卷員,而且早於今屆考生讀中五時就向他們派發《史》文的白話譯文,亦早於去年暑假已擬定每周寫作練習題目,供學生於中六時練習,包括「光與影」一題。她表示,該教師很用心教學,亦對中國文化及課程有深厚認識,相信「貼中」試題只是「好彩」。
‹ 上一主題|下一主題