用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想知啟思的學生派了那間私校/直資?
go

想知啟思的學生派了那間私校/直資? [複製鏈接]

我的囝囝是讀匯景啟思的, 知道佢既同學仔好多都未有直資/私校收(吾計派位), 所以想問下你地讀啟思的囝囝,囡囡, 考到那間直資?
只是統計一下, 沒有惡意的.
   1    0    0    0

Hi,
阿仔都係藍田啟思呀, 我地有以下offer
1.  聖類斯 (已註冊)
2.  九龍灣 (已註冊)
3.  啟基 (沒有註冊)
4.  禮賢 (沒有註冊)

而家等埋"大抽獎", 如果唔得, 就讀1或2是但一間....

聽一位媽咪講, 有個學生去啟基in, in完連waiting list都無.

Sorry, Item 2. is 九龍灣St. Joseph

吓, 咁又唔清楚喎, 不過啟基"莫校長"真係超好人....., 而我地都相信讀啟思係一定有優勢既, 始終同一個"校監".
可能今年實在太多人, 太恐怖, 如果全部讀啟思既都報啟基(得果96個位), 又真係無可能收哂既..... 無奈

1. EC [not registered]
2. Logos [not registered]
3. Heep Yunn [registered]

Waiting for APSKT intereview.

我個囝囝就in左6間, 有2間收左:
1) 陳守仁 - rejected
2) 港同 - rejected
3) EC - rejected
4) ying wah - 未知
5) 優才 - offer
6) logos - offer

我和先生都是12年直資的擁護者.
為囡囡報了三間, 三盤兩勝:
1. EC (accepted - registered)
2. WKF (accepted - registered)
3. logos (rejected).

請問what is EC ,Wkf and logos

EC - 播遁書院
wkf - 香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學
logos - 真道書院

回復 9# carnationBB 的帖子

英華吾會收我個仔,只不過比佢去試下。
如果真係收,我未必會去,我想要的是活動教學,而英華是傳統教學的。

其實啟思教出來d小朋友都唔係好差, 反而我識幾個讀SC, KV, CCKG都係考10間8間, 暫時都未有offer, 所以....

學術能力高 唔一定等如 溝通能力,EQ高

結果係....唔一定讀名幼先有機會既, 而且面試有一大半成份係"運氣"加"合眼緣", 只是小朋友唔好怕羞, 敢講.

我地d平凡Kg小朋友都係有機會架.  

回復 5# honeyki 的帖子

係就係有96個位,但仲未扣除有阿哥家姐讀緊既candidates。簡介會上莫校長話呢d係必收架。所以最保守估計可能得90個位或更少。

曾聽過有傳言,話好多小學知道係啟思來既都唔收,因為程度淺,愉快學習太出名。但見大家考到唔錯既學校,呢樣講法未必屬實。我諗主要都係睇臨場表現。如果個細路interview時唔出聲,或父母interview時表現唔好,個portfolio話到個細路識飛都冇用。

回復 15# honeyki 的帖子

但我仔d同學基本上有3-4個offer (當然他都是)- SC 學生

當然啦.....讀得SC, KV呢d名幼既小朋友大部分都係叻仔, 叻女啦, 但佢地一年收咁多學生, 開咁多班, 樹大有枯枝, 總會有表現好, 有d表現差, 同埋可能佢地考親都係SPCC, DBS呢d名小, 個個都報, 學校太多選擇啦, 加上面試都話"運氣"成份較重, 所以無offer都唔出奇喎...我 朋友阿仔, 阿女正是受害者...

愉快學習, 老師有愛心, 勁鐘意返學, 每天回家自動做功課, 自理能力好, 懂得表達自己, 一切都是事實.
英文太淺, 數學太淺, 亦是事實.
我從k2有幫女女在外面報英文班, 冇壓力的, 冇試要考. 只給她見多些英文生字, 識少少phonics, 同外國老師相處亦不怕. 不用多, 每星期一個鐘.  (不過, 我女亦有講, 考播道d英文唔識!所以播道都係好遲先收阿女.)
至於數學, 在暑假時當遊戲玩, 學懂了個位數的加, 減.
以上一切, 就剛好能應付interview.
如再選, 我會否再比阿女讀啟思, 是會的.
我家細佬, 現在啟思k1, 要變變策略. 下年頭就去報英文班. 希望佢能更順利, 入到家姐讀的小學!

回復 19# lokheima 的帖子

我識得一個朋友,佢個才係細女,上年讀啟思畢業,考到很多間私立及直資,計有: 真道, 宣小, 港大同, 香港及九龍真光, ......

‹ 上一主題|下一主題