用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 收到Learning Habitat K1 結果未??
樓主: chachalai
go

收到Learning Habitat K1 結果未?? [複製鏈接]

我小朋友係0908,佢開夾呢part完全無問題,因為之前上playgroup老師都有同佢玩呢d,而老師話玩呢樣有助佢手指有力,將來揸筆寫字都有用。
其實有時做唔做到都唔一定影響個結果,好多時學校收生標準同interview表現都無太大關係。

原帖由 wishwong 於 11-11-30 15:42 發表
其實係自己覺得啟小幼更適合自己小朋友.. 我冇質疑LH既水平..
但INTERVIEW過... 發現佢地問既問題係細仔冇辨法完成, e.g.用衫夾. 無論我小朋友(細仔)幾努力試,,佢跟本唔夠力開...所以知道LH係TARGET咩學生... 亦SURE ...

我就覺得St. Cat難D喎...
我覺得佢面試的內容係好用心去設計,我對LH的印象十分好呀﹗

回復 16# rosaki 的帖子

rosaki,

宣道直升機會唔係有60%, 讀宣幼係冇優勢升宣小, 已經問過學校, 你要CHECK清楚呵.

另外, KV同LHK都有OFFER, 我都會PICK LHK.

同意, 我阿女大B, 平時我也有同佢用衫夾玩, 所以佢都無問題, 但唔代表阿女一定得, 學校仲要睇好多方面. 我都好緊張

原帖由 aptiva 於 11-11-30 18:51 發表
我小朋友係0908,佢開夾呢part完全無問題,因為之前上playgroup老師都有同佢玩呢d,而老師話玩呢樣有助佢手指有力,將來揸筆寫字都有用。
其實有時做唔做到都唔一定影響個結果,好多時學校收生標準同interview表現都無太大關係 ...

阿女跟唔到幅圖砌, 佢無咩想像力
原帖由 jlbb1 於 11-12-1 00:29 發表
同意, 用衫夾,細仔邊到夠力..切果件積木都唔容易...

咁快一年,我仲好記得去年12月1日去開信箱既情境,希望聽日聽到你地的好消息~!

唔好意思,我冇報st cat. 所以比較唔到。 另外,我基本上唔多贊成讀幼稚園要面試,所以越深越反感。因為小朋友跟本上係一張白紙,唔需要去面對呢啲野。不過呢個係香港幼稚園既遊戲規則,冇辦法。
原帖由 MiniCooperS 於 11-11-30 20:32 發表

我就覺得St. Cat難D喎...
我覺得佢面試的內容係好用心去設計,我對LH的印象十分好呀﹗

我想插K2,但3間LH好似有一間升小(直資,私校)結果特別好的。我想入LV個間,因近屋企,但LV升小(直,私)結果相對好似遜色的。點解呢?另外,英普同英粵班,聽有的讀緊嘅媽咪講很多家長都想入英普班,因為英普班的老師更加有經驗(指LV分校,其他不知)。想請教各位有經驗的家長,有么嘢可以分享下,多謝

有無人知道如果有兄弟姊妹係LH讀緊或LH畢業,有優先收生嗎?

DEL

回復 30# angelacylui 的帖子

佢無話優先, 但我見囝囝的同學, 多數都收晒佢d弟妹, 見哥哥姐姐讀上午班, 那麼弟弟妹妹就可以讀上午班. 如果哥哥姐姐讀下午班, 那麼弟弟妹妹就可以讀返下午班.

唔該晒,如果兄弟姊妹已經畢左業呢?

原帖由 littlejimjim 於 11-12-1 11:36 發表
佢無話優先, 但我見囝囝的同學, 多數都收晒佢d弟妹, 見哥哥姐姐讀上午班, 那麼弟弟妹妹就可以讀上午班. 如果哥哥姐姐讀下午班, 那麼弟弟妹妹就可以讀返下午班. ...

你咁講攪到我都鍾意番間學校TIM...
我個仔IN既時候,, 我見個MISS起勢咁寫野.. 唔通佢寫緊我?? 我都做緊INTERVIEW?? 哈哈~

原帖由 wchow10 於 11-12-1 11:28 發表
我諗LH未必真係考小朋友ge能力ga,佢好大機會睇家長同小朋友一齊面試ge態度,會觀察家長點同小朋友相處,同埋小朋友面對問題ge解難態度

我之前帶小朋友sat返學校上興趣班,無意中睇到佢地d評分紙(當時未開始interview, ...

醒目開學勳章

其實由家長和小朋友踏入學校開始, 全部行為都在計分, 當然包括家長的行為!

總括來說, 大家都好喜歡LH!!
所以我都好LIKE, 希望有OFFER啦!!
我報LV的, 因為我住果頭!!!!!!
祝大家好運!!!!!!!!!

回復 33# angelacylui 的帖子

唔敢答你, 但我相信只要個哥哥姐姐在讀緊lh中, 你多參與學校活動(因為lh都俾我覺得好重家教事宜), 我相信當你的小朋友畢左業後, 老師都會記得, 到時都會收番弟弟妹妹.

你意思係IN之前o係出面玩都有人計分? 唔係吓麻??
原帖由 安安太太 於 11-12-1 12:33 發表
其實由家長和小朋友踏入學校開始, 全部行為都在計分, 當然包括家長的行為!

超細b ,青衣waiting

I am also waiting list! 0905baby!
‹ 上一主題|下一主題