用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 加減數都搞唔掂,乘數點算
go

加減數都搞唔掂,乘數點算

阿仔,小一,計數過10,就計唔掂

例如:8+9

7+5......

,已經叫佢畫圖.去數,都唔知點教

醒目開學勳章

首先佢數數字有無問題?如果沒有問題,試下用實物教佢,因為有實物小朋友比較容易明白。

協康有個課程是數學障礙班, 同小朋友去讀下, 睇睇有無幫助

p2先學X法喎, 你哋學校唔係咩?
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

要佢背晒以下算式結果, 包冇問題.
2+9
3+9, 3+8
4+9, 4+8, 4+7
5+9............5+6
.......................
..........................
9+9, ....................9+2
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

亞仔都係咁,我都好頭痛佢係a仔,真係唔知到乘除都不知點算
我最愛的BOWIE 仔2004/3/7 2.73kg (早產b)2006/12  30lbs 92cm

我係咁教阿仔既....
如9+5,我會叫佢將個大數(9)放係心裡,然後由9開始數..用手指,當手指出現5就停,咁心裡剛好數到14!

天天是晴天  减數的話都係差唔多教法,如10-8,10放係心裡,伸8只手指出來,然後由9開始倒數(9,8,7,6,5,4,3,2),數完8只手指後的結果剛好是2.  發表於 12-2-16 22:26
ym5678  我都用呢方法好好,想問减數應點教?  發表於 12-1-1 12:02

先要弄清問題所在,常見問題:
1.見數字未能舉起正確的手指,需要逐隻數. 擾亂計算
2.對位值未清楚,即十位與個位數值的分別混淆
3.計算時常忘記哪個數字放在心哪個數字要讀.
如果是以上的問題, 全部有方法可解決, 尤其是a仔. 更有效...有興趣可pm我.

我覺得用手指計好似好D, 因我以前細個都係用手指, 但係我比我仔仔的老師指責唔好比佢用手指, 衣家見佢計數真係好'LAU''舊', 令我好頭痛

醒目開學勳章

如: 8+9

其實可以叫佢記8係心, 取9只手指出來, 收第1只手指時叫9, 第2只就10... 如此類推, 呢個方式係 WORK!!

回覆:elb 的帖子

回復 szeszes 的帖子

係用LEE個方法,但佢唔會記得,日日計都係甘

醒目開學勳章

唔記得係... 因為佢數數字 (即係1-100) 既未識, 定係唔記得心入面既數, 是那一個部份呢?

回復 elb 的帖子

hi,已Pm,請查看並share 你的寶貴意見. Thanks advance.

所謂唔記得米,個種方法唔記得,例如:第一日計8+9,甘我地教佢記8係心, 取9只手指出來,收第1只手指時叫9, 第2只就10...

但第二日問佢8+9點計,佢話唔識,甘我再教....

第3日又問佢,佢都係唔記得,唯有叫佢用最唔好方法,畫圓圈,先識

就算識左,一星期後又問點計....唉..好煩

fmc 發表於 11-11-28 12:57
阿仔,小一,計數過10,就計唔掂

例如:8+9
同我個仔一樣,教到我地嘔晒血

想問小朋友對十以上的數概如何?有些小朋友對這些還未清楚。

sry, 遲來了的回覆
因本人是一名老師,上次到此一遊是復活節假期, 後來一直忙於工作,  至今放暑假才有空回覆, 未知你的問題解決了嗎?
其實有關策略不是很難,但絕對需要觀察孩子的反應及進度作調節,以下是個人少少經驗分享:
1.見數字未能舉起正確的手指,需要逐隻數.
先用你和孩子的幻想力,將1-10的手指形態構思成為不同的物件,如勝利2, 發誓3、BYEBYE 5.  (有時可改變傳統的豎手指方式,只要每次統一便可) .
然後替這些手指造形拍照,配口號,簡單如上勝利2,  裝香9, 蝴蝶8等。與孩子玩記憶遊戲, 記熟1-10的手指形態。  重點是每次的動作一定要一樣.
2.數位概念不清:
建議先教個十位, 用長短腳分畫.這個概念很重要, 因往後加減及貨幣組合等也涉及此概念, 可是很難用文字道明。
3.計算時常忘記哪個數字放在心哪個數字要讀.
我也是教學生用口手心計算加數,先以直式練習,必須在直式數字旁及數字上預先畫下空格讓孩子每次計算前填上心、手。
然後給他們參考流程圖,逐步跟著流程計算,流程圖步驟1: 在第一個數字旁畫上心。 步驟2:在第二個數字旁畫上手。步驟3: 豎起手形圖畫旁的手指,步驟4: 讀心形旁的數字,步驟5: 連同心數再順序數手指....
這方法重點,每次也以同一個位置的數字做心/手, 一定要畫圖  / 用圈數字方式在計算 分辨哪個數字是在心在手,程序圖要簡單易明,開始時師長要陪伴一起逐步做,只要多練習,定會成功。但下一個問題 數序錯誤引致計算錯誤又可能會出現, ^V^    有空再談。

回覆:elb 的帖子

我個仔最初是要他記熟10的組合,所以單/雙位加減大致上可以。但是當要他列出直式來計時,他便經常唔識補位/進位。再加上現在做到百位加減就更混亂,他好似唔明白百位的概念。暑假其中一樣功課就是背乘數表,現在都只是背到2、3,但都未完全識背,暑假後上2年班都唔知點!

用直式列寫計算的好處是讓孩子習慣位值對位值,在直式的數字上寫上位值 , 然後每次計算中或完成後請孩子先讀數字再連著樓上所寫的位值閱讀,如3個、3十......  此舉有助孩子清楚每個數字的數值有何不同, 對計算進退位是很重要的基礎。此外,分辨個十百位數值也是很重要的,一定要趁早找個方法讓他弄清,否則會一直不理解將要學的數理。   學習數值可用圖像分拆每個數字所代表的數值,方法如以上提及, 就是在數字上從右自左順序寫個十百.......然後先讀個位數字加數字上的文字如: 6   個  . 並將(6個)寫在數字下的圖橡格中, 再讀十位數字如.1  加字上的文字十....將(10)寫在圖橡格內,如有需要, 更可在下面加多一層請孩子按數值畫圈.....如此類推....先從十位數學習, 再慢慢加至百位....先學好數位, 才學進退位加減吧!  
計算進退位加減可參考計算個位加數的提示方法, 在需要計算前思考的位置預先設空格,並附設仔細分拆的程序圖,提示他逐步計算, 如果他做到某一步驟有錯誤, 你便知道他解決不到的問題在哪一處. 然後你再想想是否可以再將該步驟拆細一點提示他,  或抽離計算, 先針對該問題作出澄清訓練.....抱歉使用文字表達始終較抽象, 希望我的少少經驗能幫助你的孩子,,