用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 香港保護兒童會譚雅士伉儷幼兒學校 (麗港城) ...
go

香港保護兒童會譚雅士伉儷幼兒學校 (麗港城)

any comments on this school? my daughter had inteview with this school last sat..

有朋友話呢間D老師好有愛心架.

我都有去IN, 不過我住得遠,
又無保姆車,所以都唔會考慮.

我都好想知呢間學校好唔好,d程度會唔會比唔上其他幼稚園? 老師好唔好? 我星期六要交入學註冊費啦!

程度就真係唔知,但IN 我個MISS 又靚女又有愛心,我個囝不知幾鍾意佢,
佢叫做乜都聽.
我都係聽D家長話呢間D 老師超有愛心先報下.
同埋佢有NET 同普通話老師,一星期黎一次,
我都有D SURPRISE.

你可以參考下佢個視學報告再決定:
[url=http://www.edb.gov.hk/FileManage ... Mr&MrsThomasTam.pdf]http://www.edb.gov.hk/FileManage ... Mr&MrsThomasTam.pdf[/url]

校園就比較細同埋學生多.

呢間學校:(

我幫我個仔仔係今年7月電郵申請表同資料比佢地申請下年嘅幼兒班,等左成個星期都冇人覆有冇收到,唯有打電話去問。接電話嘅人話佢地好忙搞緊畢業禮,要check吓先知,我叫佢check咗覆番我。又過左幾日,終於有人覆我收到啦,會安排11月面試。今日係12月1日,影都冇!

或者佢嘅老師真係超有愛心,但係個管理就

回復 5# theoli 的帖子

咁你會唔會打番去問呀?
可能你真係太早SEND 申請,
佢地收埋唔記得左都唔定.
我果陣成11月先EMAIL 過去,
第二日打去CONFIRM 收到,
跟住過幾日就打電話叫我地上星期六就去IN.

原帖由 Lovely_Babybaby 於 11-12-1 09:15 發表
咁你會唔會打番去問呀?
可能你真係太早SEND 申請,
佢地收埋唔記得左都唔定.
我果陣成11月先EMAIL 過去,
第二日打去CONFIRM 收到,
跟住過幾日就打電話叫我地上星期六就去IN. ...

下.. 你哋咁快in 晒, 仲收埋, 我bb下星期六先in喎, 咪冇機會囉...

嘩!"佢地收埋唔記得左都唔定.",如果係敢我真係有D懷疑係咪應該申請呢間學校?收生都搞成噉,入咗去又唔知會有咩蝦碌嘢!

講真自從7月申請事情發生後,我都有D猶疑,所以到11月都冇打電話去問,睇吓佢地會唔會比返D希望我。結果都係:( 。雖然只係小事一件,但係呢D嘢可能比教局嘅視學報告更加能夠反眏一間學校真實一面,

我囝囝係0912細B, 係10年6-7月我幫佢報左名. 想報12年1月插班. 到今年既11月先收到INTERVIEW LETTER. 上個星期五去左INTERVIEW, 囝囝表現OK架. 不過, 學校就話他們現在無位架, 問我們考唔考慮12年9月先入學. 但我想阿B2月返學讀幼兒班.
不過, 最估唔到原來佢無位都叫我去IN.

原帖由 beast 於 11-12-1 16:53 發表
我囝囝係0912細B, 係10年6-7月我幫佢報左名. 想報12年1月插班. 到今年既11月先收到INTERVIEW LETTER. 上個星期五去左INTERVIEW, 囝囝表現OK架. 不過, 學校就話他們現在無位架, 問我們考唔考慮12年9月先入學. 但我想 ...

宜家好多幼稚園都係噉,已經offer哂仲繼續interview,將interview當一門生意噉做。好似麗港城迦南,每位報名收30蚊,如果有1000個B報名,就有30000蚊,夠比两個教師一個月人工,當正D家長係水魚,好心教育局正視吓啦!

唔係喎 ! 我今年十月先知有呢間學校, 即上去取申請表, 填完親自交去, 之後一個星期就收到信約19/11interview, 跟住通知3/12辦明年入學註冊. 成個流程超快喎 !!!

唔係喎 ! 我今年十月先知有呢間學校, 跟住上去取申請表,第日上去交埋, 跟住10月尾就收信約19/11interview, in 完一個星期就通知3/12去辦入學註冊. 全個流程超快喎 !!!

咁呢間應該唔會喎,因為申請就咁EMAIL 去,
唔駛交申請費.

原帖由 theoli 於 11-12-1 18:36 發表

宜家好多幼稚園都係噉,已經offer哂仲繼續interview,將interview當一門生意噉做。好似麗港城迦南,每位報名收30蚊,如果有1000個B報名,就有30000蚊,夠比两個教師一個月人工,當正D家長係水魚,好心教育局正視吓啦! ...

我個流程都係好快,仲要唔駛收INTERVIEW信,
就咁打比我叫我上星期六去IN,
我仲覺得咁攪笑既,好似報咁多間呢間係唯一一間打電話INTERVIEW,好似好兒戲咁.
不過可能我係EMAIL 去,佢無回郵信封所以先打電話.

IN唔駛15分鐘,跟住MISS 就比張驗身表我,
叫我去私家醫生度做,如果身體無問題,
交番去就再約時間上去註冊.

咁我仲話可唔可以CONFIRM 左收我個仔先驗身,
唔係驗左又唔收我咪蝕左錢睇醫生.
MISS 仲話其實係收架喇,只係佢地一定要驗左身無問題
先會出信正式通知番去註冊.

原帖由 ohmymoonmoon 於 11-12-1 19:02 發表
唔係喎 ! 我今年十月先知有呢間學校, 跟住上去取申請表,第日上去交埋, 跟住10月尾就收信約19/11interview, in 完一個星期就通知3/12去辦入學註冊. 全個流程超快喎 !!! ...

其實都係我估估下咋,
你不如打去問清楚究竟先啦,
大家估估下唔好嘛.

原帖由 theoli 於 11-12-1 14:29 發表
嘩!"佢地收埋唔記得左都唔定.",如果係敢我真係有D懷疑係咪應該申請呢間學校?收生都搞成噉,入咗去又唔知會有咩蝦碌嘢!

講真自從7月申請事情發生後,我都有D猶疑,所以到11月都冇打電話去問,睇吓佢地會唔會比返D希望我。結果都 ...

唔會啦,我上星期六見佢張LIST 都有幾個家長無去.
同埋佢無校車,我諗都唔會好多人爭住讀佢.
我都放棄左啦.

原帖由 waisummama 於 11-12-1 11:17 發表

下.. 你哋咁快in 晒, 仲收埋, 我bb下星期六先in喎, 咪冇機會囉...

唔會架喇,有通知就去IN吓,冇就算喇!

不過,客觀D講,我單可能只係偶然事件,唔代表呢間唔係一間好嘅學校,相信老師都會有熱誠教好D小朋友。可能我仔仔真係同佢冇緣份啦!

宜家好多家長都係追逐所謂嘅名校,包括我 。不過有時諗真吓,唔係好出名嘅學校未必教唔出好嘅學生,呢D學校嘅教學可能更靈活,更適合小朋友。我讀大學嘅時候,好多同學都唔係出自所謂嘅名校架喇!

原帖由 Lovely_Babybaby 於 11-12-1 19:59 發表
其實都係我估估下咋,
你不如打去問清楚究竟先啦,
大家估估下唔好嘛.

我諗你都會有更好既OFFER, 收左都未必會讀.

我都無幫囝囝報名校,最名果間只係九龍塘迦南.
我本身唔係有錢人,我驚名校既小朋友,個個非富則貴,
囝囝第日有比較會唔開心

原帖由 theoli 於 11-12-2 10:33 發表
唔會架喇,有通知就去IN吓,冇就算喇!

不過,客觀D講,我單可能只係偶然事件,唔代表呢間唔係一間好嘅學校,相信老師都會有熱誠教好D小朋友。可能我仔仔真係同佢冇緣份啦!

宜家好多家長都係追逐所謂嘅名校,包括我 。不過有時諗 ...

冇噃,不過諗住順其自然啦!我都唔信嗰D所謂贏在起跑綫嘅理論,等阿仔有個開心嘅童年更重要,畢竟第日仲有幾十年人要做。

祝你個囝囝揾到間鐘意嘅學校啦!

原帖由 Lovely_Babybaby 於 11-12-2 10:51 發表
我諗你都會有更好既OFFER, 收左都未必會讀.

我都無幫囝囝報名校,最名果間只係九龍塘迦南.
我本身唔係有錢人,我驚名校既小朋友,個個非富則貴,
囝囝第日有比較會唔開心

...

多謝你呀,我都係揀左德福咋,
貪佢校園大同埋近我屋企.

如果未有OFFER,或者打去問下啦,
打個電話姐,又唔阻自己好多時間.

我朋友幫人補習,佢話D家長讚到呢間幼兒園好好,
D 老師係超有愛心,所以好放心D囝囡係度讀全日.
我就係聽佢咁講先報,唔係咁遠又無校巴(IN先知無校巴),
我一定唔會報啦.

原帖由 theoli 於 11-12-2 13:32 發表
冇噃,不過諗住順其自然啦!我都唔信嗰D所謂贏在起跑綫嘅理論,等阿仔有個開心嘅童年更重要,畢竟第日仲有幾十年人要做。

祝你個囝囝揾到間鐘意嘅學校啦!

...