用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 請問 kv 家長問題
go

請問 kv 家長問題 [複製鏈接]

請問, 當你的小朋友有多個 offer 係手時, 你會考慮什麼呢 ?? 當然為何最終選了 kv 呢 ?

你地會想為小朋友打好英文, 普通話的底子還是入訓練小朋友的自律呢 ??

我現在不知如何選擇.....
   0    0    0    0

英文or 普通話出面學其實好易搵, 但要學獨立,自理,守紀律同自動自覺做功課係現今小朋友好難既野....kv 真係有一套既辨法去train 小朋友, 我既小朋友讀緊, 佢返學好開心又好有興趣去認字, 認識好多人考小學都好好同kv成功叩門機會都較大,因kv 課程函接小學較好....你考慮一下, 今年甘多人考, 如果你放棄應該好多人會多謝你呀!

萬樂豬:

我覺得leeleelee1207講得簡而精, 我大仔KV 畢業,今年升小一, 佢每天回家就係自動自覺做晒功課, 淨係呢樣, 我都好多謝KV老師的教導.
可能你要睇下,你自己想小朋友第日讀咩類型的小學, 咁樣諗返轉頭, 可能易D.
每間幼稚園都有佢的強弱項, 唯有睇下邊間最合你的需要.
我細仔都有幸被KV 取錄, 明年9月做KV 的學生.
如果學校唔好, 我唔會俾細仔讀啦.

同意選校要符合自己的需要和目標,所以你可以想清楚日後希望子女入什麼小學,中學,甚至大學想留港還是出國。別人的意見始終是參考罷了。除了目標,你亦可想想家庭的配合,及如何為小朋友補學校的不足。一間學校一定有其優點和缺點,要看自己的的取捨。

我是kv k3家長,我建議日後目標若是傳統學校,你應選kv,但另外需要補充不足的英普語境,語境易找與否,要看家庭的付出。若想選IB學校,則應考慮其他幼稚園。由於我打算讓孩子讀IB學校,所以若重新再選,我會選全英普和重啟發的幼稚園,學術上再外出上堂或自行教,我覺得要找這些堂,比找語境容易。

其實我都好想好想讀 kv, 不過 waiting ><, 唯有希望有機會啦, 唔得既出年再考過, 反正我都想囝囝做 大 B ......希望
機會大 D 吧~

KV收咗我個仔喇, 想問我個仔平時係好活躍, 冇時停, 佢依架係學校都好靜, 但番到屋企就變番令一個人, 想問KV係咪都可以令佢變得守紀律呢?

原帖由 leeleelee1207 於 11-11-29 10:49 發表
英文or 普通話出面學其實好易搵, 但要學獨立,自理,守紀律同自動自覺做功課係現今小朋友好難既野....kv 真係有一套既辨法去train 小朋友, 我既小朋友讀緊, 佢返學好開心又好有興趣去認字, 認識好多人考小學都好好同kv ...

Same here, my son can play non-stop, no need to eat or sleep! Is KV suitable for him?

原帖由 baby0120 於 11-12-1 11:33 發表
KV收咗我個仔喇, 想問我個仔平時係好活躍, 冇時停, 佢依架係學校都好靜, 但番到屋企就變番令一個人, 想問KV係咪都可以令佢變得守紀律呢?

baby0120, llhlee,

這些我覺得你們不用擔心, 孩子是懂得什麼時候做什麼事的, 學校老師講D規距好清楚, 同學會跟得到, 就算不是立即跟到, 見其他小朋友這樣做會被老師讚, 也會跟著守規距.

反而我覺得這些"紀律"是否能延申至家中或其他生活層面, 就不得而知. 據我所知, 在學校安靜守規距的小朋友, 離開學校環境, 大都不是安靜守規距的, 因為安靜守規距不是小孩子的特性. 但這個也無妨, 起碼小朋友知道在什麼情況應有什麼表現.

不過, 如學生真的持續不合作, 相信在KV也不會太好受, 我孩子K2時, 有一同學是由年頭至年尾都給老師標籤的, 全班小朋友包括我們家長都知他的名字和點曳法(是孩子告知自己的家長), 這個做法, 我就很有保留. 或者只是個別老師的處理罷.

回復 5# 萬樂豬 的帖子

waiting 都會有機會,唔使擔心,我個仔9月出世都係waiting(成7月尾先通知我呀),依家讀緊K1啦,有好多人會hold住幾個offers,到明年好大機會call waiting。

My son was used to be very active in the class. Now he is trained to be more disciplined. He is very happy for his school life. He is able to initiate to do homework himself. And what has been taught from the school, in my opinion, are very consolidated. I think KV is a very good school. Good for boys, in particular.
‹ 上一主題|下一主題