用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問宜家是否不能hold兩間直資
樓主: monreve888
go

請問宜家是否不能hold兩間直資 [複製鏈接]

我問得清清楚楚, 是吾可以hold幾間直資, 今日呀仔個同學仔, 都係真道有offer, 一樣只可以要一間直資, 放棄之前果間.
如果你地有問題, 可以再打去真道confirm多一次.
我已經打左電話去EDB, 又打左去真道, 問完又問, 答案一樣.

好似好亂錦,吾通突然轉左制,因幼稚園校長提過以往可hold多過一間直資。

I just called 28327700, hold 幾間直資 depends on your own decision.

原帖由 monreve888 於 11-11-28 13:00 發表
我問得清清楚楚, 是吾可以hold幾間直資, 今日呀仔個同學仔, 都係真道有offer, 一樣只可以要一間直資, 放棄之前果間.
如果你地有問題, 可以再打去真道confirm多一次.
我已經打左電話去EDB, 又打左去真道, 問完又問,  ...

點降每次問既都吾一樣的.

我剛剛14:24打去問, 如果註冊左直資, 就吾可以有津校.
但直資與直資之間, 是由校方決定, 佢地的要求edb吾會理.
另外, 真道有權要你放棄之前已有的直資offer.
今朝打去, 同宜家打去問, 是兩個吾同的答案.
真係比佢地玩到陀陀令.

原帖由 monreve888 於 11-11-28 14:28 發表
我剛剛14:24打去問, 如果註冊左直資, 就吾可以有津校.
但直資與直資之間, 是由校方決定, 佢地的要求edb吾會理.
另外, 真道有權要你放棄之前已有的直資offer.
今朝打去, 同宜家打去問, 是兩個吾同的答案.
真係比佢地 ...

我都8掛打了去問,大約都係咁2c,直g 如何得知小朋友是否已有其他直g 的offer,同埋可唔可以因為咁而要求取消較早前的offer,全是該校的policy

It seems different people have different answers. So is there any black and white in edb web site to make it solid clear? Anyone can help?

醒目開學勳章 王國長老

EDB已經講得好明, 直資點註冊佢地唔理

問題係, 真道點知家長有無HOLD第2間直資? (ASSUME EDB唔理), 點解只得真道唔可以有其他直資OFFER?

原帖由 Ving 於 11-11-28 02:44 PM 發表
It seems different people have different answers. So is there any black and white in edb web site to make it solid clear? Anyone can help?

So far that's only LOGO make it so QK. I have not heard any DSS and private school have such policy. Is it the first time LOGO change the policy in this year? Anyone knows?

原帖由 Charlotte_mom 於 11-11-28 14:47 發表
EDB已經講得好明, 直資點註冊佢地唔理

問題係, 真道點知家長有無HOLD第2間直資? (ASSUME EDB唔理), 點解只得真道唔可以有其他直資OFFER?

就呢點我都有問到職員,就算佢真係知,佢都冇權要人家取消較早前的offer,佢能夠控制的就是自己比唔比offer

如真的可以去取消人地之前的offer,錦不如改名做"霸道"

原帖由 Ving 於 11-11-28 15:05 發表
如真的可以去取消人地之前的offer,錦不如改名做"霸道"

會唔會係咁:佢可能係有d附帶條件,如果你唔取消較早前的offer我就唔比offer你

原帖由 Ving 於 11-11-28 14:44 發表

網頁上似乎沒有相關的資料

似乎真道好似趕客多d喎,留位費又貴,又要cancel之前d位,吾通當左自己系st Paul coed,DGS 家長非㨂不可?

原帖由 Ving 於 11-11-28 15:23 發表
似乎真道好似趕客多d喎,留位費又貴,又要cancel之前d位,吾通當左自己系st Paul coed,DGS 家長非㨂不可?

其實都make sense,除非你仲係心大心細。有好多家長係一條心入真道架。
‹ 上一主題|下一主題