用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 根徳園出結果喇!
樓主: mabelli
go

根徳園出結果喇!

原帖由 cclemon2009 於 11-11-29 18:22 發表
我路過咋,不過我眼見你地interview k1好辛苦,又失望,我都提你們不值不快,繼kv 後,我都要再post 多次。
有人間間名幼都收,仲要曬命,其實真 係靠運氣和靠小朋友當曰表現,取錄的小朋友真係最高分?!
我相信主因是家長背景多,尤其 ...

有家長大嗰個小朋友係SC讀但細嗰個都reject

原帖由 cclemon2009 於 11-11-29 18:22 發表
我路過咋,不過我眼見你地interview k1好辛苦,又失望,我都提你們不值不快,繼kv 後,我都要再post 多次。
有人間間名幼都收,仲要曬命,其實真 係靠運氣和靠小朋友當曰表現,取錄的小朋友真係最高分?!
我相信主因是家長背景多,尤其 ...
我都不得不同意你的說法...............呢個叫現實, 但我有一樣最唔明的地方就係...................話就話叫你填家長資料啫, 咁個校長點先知呢D資料O既真偽呀? 暫時都無一間要求父母出示有關的証明噃, 咁如有不良家長作弊的話(肯定有, 呢D希望佢地一間OFFER都無), 咁現有制度就顯得更有問題了.

原帖由 ronniedad 於 11-11-29 18:43 發表
我都不得不同意你的說法...............呢個叫現實, 但我有一樣最唔明的地方就係...................話就話叫你填家長資料啫, 咁個校長點先知呢D資料O既真偽呀? 暫時都無一間要求父母出示有關的証明噃, 咁如有不良家 ...

同意

原帖由 ronniedad 於 11-11-29 18:43 發表
我都不得不同意你的說法...............呢個叫現實, 但我有一樣最唔明的地方就係...................話就話叫你填家長資料啫, 咁個校長點先知呢D資料O既真偽呀? 暫時都無一間要求父母出示有關的証明噃, 咁如有不良家 ...

職業無分貴賤,敬業樂業就應受尊重。

努力呀!

希望KV什麼banker, lawyer家長不要介意我們呢班低下人

我又唔覺得嗰位家長真係想show off/想人難受;
我諗都唔須要俾啲咁既說話佢聽......

以我嘅經驗,讀KV嘅都係中產居多,真係好有錢嘅都唔會同咁多人迫啦,亦唔會睇KV上眼。

大家唔好咁啦,別人的職業是別人的,自己無論做甚麼對社會總有貢獻。我自問出身一般,冇讀名校。有幸大仔現讀K2, 小女得到Kent Road am offer.好䦕心。今年真的很多人報,總有得有失。大家加油呀,呢個只係開始。仲有漫長既路。

非常同意,很為有OFFER的家長高興,不過留言時都應顧及其他人感受,有很多人沒有OFFER (又‘死得不明不白’)而難過的!

原帖由 chunyatmama 於 11-11-29 21:50 發表
大家唔好咁啦,別人的職業是別人的,自己無論做甚麼對社會總有貢獻。我自問出身一般,冇讀名校。有幸大仔現讀K2, 小女得到Kent Road am offer.好䦕心。今年真的很多人報,總有得有失。大家加油呀,呢個只係開始。仲有漫長既路 ...

My son got AM offer at Dorset Campus

回覆 17# gladtwma 的文章

我不是替KV or SC講説話,小女於interview時亦是按老師指示完成所有動作,我和我先生亦是專業人仕,但結果....反而我表弟做咕喱,表弟婦做Sales,他們住天水圍公屋,結果又....我承認的確有KG係睇家庭背景,但肯定不是這兩間!

原帖由 fungkaka 於 11-12-5 09:37 發表
我不是替KV or SC講説話,小女於interview時亦是按老師指示完成所有動作,我和我先生亦是專業人仕,但結果....反而我表弟做咕喱,表弟婦做Sales,他們住天水圍公屋,結果又....我承認的確有KG係睇家庭背景,但肯定不是這兩間! ...

吓!住喺天水圍出去九龍塘讀書?每日車程可能仲長時間過上堂。

我聽過1個talk, 係有關SC interview, 個speaker都講過佢地會考慮家長background, 唔係睇佢地係唔係高尚職業, 只係睇佢地夠唔夠support學費

因為佢地都係私校, 個個月幾千蚊真係要睇下家庭收入

不過只要係正常職業, 我覺得一般學校都會ok架!! 不要想太多!