用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今日in完蘇浙...你地in成點
樓主: 楠爸爸
go

今日in完蘇浙...你地in成點

今朝in完,報到完無幾耐就有得in,不過老師好似好趕時間咁,幸好囡囡好乖完成所有instructions,由入學校到in完只需20分鐘

真係好趕時間咁, 正常都會畀個小朋友warm up下, 一坐低就問小朋友野, 我諗係因為太多人要面見。
我記得既問題有:

1. 問叫乜野名
2. 問邊個係爸爸媽媽
3. 問男仔定女仔, 再問一個公仔係男定女
4. 問呢度o係邊度(係咪誇o左o的呢?)
5. 畀水果爸爸媽媽, 之後畀番o的水果老師
6. 問鍾唔鍾意晝晝
7. 揀下顏色筆, 畫下畫
8. 揭故事書, 問入面o的動物
9. 畀o左粒糖, 睇下會唔會講謝謝

回覆 22# vinik 的文章

你個係大b?老師無問甘多問題,凈係拿住蘋果,橙,香蕉問係咩黎

回復 22# vinik 的帖子

係囉!點解問咁多野,我個b3月尾出世,冇問哦多。

我個女係4月B, 可能係唔同老師有唔同處理啦, 都係即興問問題。我果日好早, 阿女唔扭訓教已經好好彩, 勉強都答到7成左右, 都盡o左力架喇~ 但真係好多人~

昨天見完,老師無問呀囡名,亦無玩具玩,畫畫時仲有問顏色,問完晒先叫阿囡去後面枱玩玩具,唔知呢part計唔計分呢?

兩年前有問家長點解揀呢間學校,今年冇問,之前大仔in得幾好,什麼都做到,又係大B,但都唔收,唔知點解... 今年細B in, 唔知得唔得呢

回復 27# meloeskie2 的帖子

回想今次楠仔又唔算咩都做到,唔知會唔會因為咁而收:)

各位家長可否分享一吓你哋覺得蘇浙有咩吸引嘅地方?

今日收到康傑上午國際通知書,希望收埋蘇浙啦!

原帖由 楠爸爸 於 11-11-28 19:42 發表
今日收到康傑上午國際通知書,希望收埋蘇浙啦!

你報蘇浙國際? where is 康傑?

我囡囡是8月BB. 所以老師只俾她玩, 積木, 煮飯仔, 生果, 蠟筆. 沒有問bb問題.
之後就問家長, 邊個主力湊bb, 現在俾乜玩具小朋友玩, 平日去邊度玩.
我覺得只係五五波...因為唔知收生的準則係乜.

回復 31# meloeskie2 的帖子

康傑係我屋企附近的學校(英文),如果蘇浙唔收我就讀佢,我依家冇晒壓力。

回復 33# 楠爸爸 的帖子

咁你已經交咗留位費比康傑?有幾間要出年2月先interview

回復 34# meloeskie2 的帖子

將會交!$6xx留位費!

希望快d知道蘇浙收唔收啦,咁可以快d決定交唔交其他學校留位費

其實佢咁多人報, 只收百零人, 就算做到哂所有指令, 都未必收, 因為實在太多人比佢諫喇, 我都唔抱太大寄望, 我個仲係7月細B添, 機會更微

原帖由 fishcowcow 於 11-11-30 14:22 發表
其實佢咁多人報, 只收百零人, 就算做到哂所有指令, 都未必收, 因為實在太多人比佢諫喇, 我都唔抱太大寄望, 我個仲係7月細B添, 機會更微

係呀,我大仔上年都做到哂老師指令,又係大b, 都唔收,真係唔知點先收呢?

翻查過往記錄,應該12月15號咁上下就知道結果,有信有份冇信冇份。好期待!
入到信心指數爆  100%
因為要對自己及小朋友要有信心hehe
唔收我又唔會唔開心!
大家努力!

今個星期六我地一家人又去樂基玩啦!大家記著係一齊去玩,面試時多d鼓勵小朋友呢點好緊要,老師都好睇呢一點。上次蘇浙面試時楠仔每做完一樣指令我同老婆都拍手大讚。