用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 播道/聖芳濟/陳守仁/聖保羅男校邊間好? ...
樓主: Seven@@
go

播道/聖芳濟/陳守仁/聖保羅男校邊間好? [複製鏈接]

so clever!
原帖由 sweatheart 於 11-11-30 08:35 發表

i guess she chose CKY finally.

原帖由 cmchang0927 於 11-11-30 12:16 發表
so clever!  

有dgs, st paul coed, 唔讀, 讀cky? 不敢相信

sorry - which one is CKY?

回復 28# abioole 的帖子

又不用這麼激動。人人的價值觀都不同。spb是很出名,但成績只是Band2頭,如交通很遠的確是不實際的。個書記咁冇禮貌,唔讀佢好過啦, 好學校多的是。你將今日的經歷記低,鼓勵囝囝努力讀書,他日入一間比spb更好的中学。

回復 1# chunlaifat 的帖子

我不是激動, 只是失落,  我就正正想入一間成績不是好top, 又有中學, 又係男校, 又有新校舍,而又有好既學校歷史(可以增加子女對學校既歸屬感), 成績中上的學校便可.  學生又不用太大壓力, 家長又可以多些時間同子女溝通, 減少摩擦.   但偏偏有人有offer, 而家學校收佢但又怕遠.  我先至咁感慨姐..

那書記沒有無禮貌, 她好有禮貌同我講叫我唔洗再寄信.  因為學位實在有限, 而我小朋友又表現得好好, 之類既說話啦.  但試想像一個女仔比一個男仔當面拒絕, 個女仔實咩野都聽唔入耳啦.  

spb 係一間好學校, 我只係覺有人身在福中不知福, 但又要去報, 收咗又唔讀. 唔讀既理由又唔合理, 學校位置一早知啦, 咪玩啦!  學校都好難做, 收你, 但係你話我遠喎!!不如開間分校係你屋企隔離好無?

Frankly speaking, I believe what Seven@@ did is quite normal. Even the kid is very smart, I don't think any parent can have 100% confidence that a DSS / private school will give them an offer when they applied to the school.

We can only make decision when we got the offers on hands.

原帖由 abioole 於 11-11-30 15:59 發表
我不是激動, 只是失落,  我就正正想入一間成績不是好top, 又有中學, 又係男校, 又有新校舍,而又有好既學校歷史(可以增加子女對學校既歸屬感), 成績中上的學校便可.  學生又不用太大壓力, 家長又可以多些時間同子女溝 ...

其實seven@@ 都係想快d做決定要邊間先問下大家意見姐, 大家報幾間學校都係因為唔知邊間會收, 想買個保險.

原帖由 KikiDaddy 於 11-11-30 16:22 發表
Frankly speaking, I believe what Seven@@ did is quite normal. Even the kid is very smart, I don't think any parent can have 100% confidence that a DSS / private school will give them an offer when the ...

算啦,佢怕遠去讀書,可能考之前佢知唔知咁遠呢 考到之後今日怕遠,但聽日諗落又唔怕遠,後日諗諗下又真係好遠....所以到9月1佢都未決定到架喇 我怕遠考都費是去考,車錢都蝕埋!
原帖由 abioole 於 11-11-30 15:59 發表
我不是激動, 只是失落,  我就正正想入一間成績不是好top, 又有中學, 又係男校, 又有新校舍,而又有好既學校歷史(可以增加子女對學校既歸屬感), 成績中上的學校便可.  學生又不用太大壓力, 家長又可以多些時間同子女溝 ...

I do not agree SP pupil do not have pressue.  They got 6-8 homeworks every day in P1.
Also i think it is not the decision of the 書記, it should be the decision of "someone" who wont give you any false hope and let you wait unitl summer next year.   Therefore you can feel how the culture of the school.

原帖由 青青河邊草 於 11-11-30 00:43 發表

直資HOLD幾多都得架.

Really? I don't think so wor?

原帖由 evasky 於 11-11-30 11:52 發表

CSY - 直資和IB課程,如你想等6月大抽獎而IB又吾係你杯茶,不用考慮這間

補充下;陳守仁 - TSL(I think that refer to "CSY" in your post), it is not IB.

原帖由 joeyxlma 於 11-12-1 13:28 發表

補充下;陳守仁 - TSL(I think that refer to "CSY" in your post), it is not IB.

佢詣CKY, 蔡繼有

嘩, 你個仔好叻呀, 起碼係好多人心儀的小學!
有好多人睇到真係唔抵得你呀! 比我就揀SPCPS, 有中學一條龍上, 六年後唔駛煩, 又有新校舍, 話哂名校, 但最好搬港島西, 近上學. 肯唔肯搬就睇家長啦!
‹ 上一主題|下一主題