用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利諾修院學校(小學部) 瑪利諾的家長,請問你地??
go

瑪利諾的家長,請問你地??

瑪利諾的家長,請問你地小學上中學駛唔駛西人走?點評估法?幾多小朋友可上返學?唔係一條龍嗎?很希望知道,怕6年後又要再為選校再黎過!!

不是全部直升,以近年中學F.1五班中,約四班是小學升上,但要注意,中學每班收少咗人。校方會話俾家長聽,考到頭幾多名,升中便無問題。其實我們的學生好多屬Band 1,因此可能出現Band 1尾都派唔番的情況。

回覆 3# bigfoothk 的文章

以去年為例,考全級頭128名,升中便無問題,但Band one 學生其實多過128個,考129及之後的學生要靠大抽獎,假設到150都是band one,就變成129隨時抽輸俾150,你話幾不幸

聽今年升中既家長講,今年派返好多自己學校,可能有十幾個去左dg有d關係。

小學上中學當然會西走一d人,雖然學校不會告知你小朋友考第幾(除頭3名),但學校自己都會排名次,佢地五年級開始會給你grading (A/A-/B/B-/C/C-),A既就係約前90名,A-既就約91-105,B既就106-120,B-菲就 121-128,C就129-150,C-就151以後。(唔知以上有冇記錯
)

小瑪不是一條虫上中學的。

六年後又唔知到時咩環境.......... 你地宜家都已經小人一班喇,唔洗怕禾。

原帖由 lalalambb 於 11-11-23 20:07 發表
瑪利諾的家長,請問你地小學上中學駛唔駛西人走?點評估法?幾多小朋友可上返學?唔係一條龍嗎?很希望知道,怕6年後又要再為選校再黎過!!

依家 P.3 有31-32人一班

聽中學家長講, 好似話 ...
中學校長話: 小學部可能會減收小一新生如28人一班, 途中有人自然溜失(退學), 都唔會補位.. 即係唔收太多插班生, 減低人數, 等多D 小學部學生可以升上中學 ....

唔知是否真的會實行??? 

原帖由 WanWah 於 11-11-25 12:04 發表
現在一班大概有多少個學生呢?

小班都未輪到我地啦, 我地P.2 都32-33....

我囡 2009年度入學.. 當年P.1 都係30人一班

原帖由 bigfoothk 於 11-11-25 19:25 發表
今年自行75位,如统一都是75,共150分5班=30人一班,咁2012算小班小一

二年級每班兩三個插班生呀 全班三十二人呢!

三年級 今年都仲有插班生呀,

其實相對其他小學, MCS 已經算係小班架啦...
高年級話: 以前成40人一班架....

原帖由 pnmum 於 11-11-27 15:31 發表
二年級每班兩三個插班生呀 全班三十二人呢!

想問吓係咪都係一個班主任, 無雙班主任.  另外想問吓小一英交係咪教phonics為主,
tense要幾時先開始教呀,
有無net teacher架,
pth係咪只係pth科才學, 其他中文及bible用廣東話教,
甘有無大d既小學生會有educational tour

唔好意思, 有好多野問.....

原帖由 mmak 於 11-11-28 07:32 發表
三年級 今年都仲有插班生呀,

其實相對其他小學, MCS 已經算係小班架啦...
高年級話: 以前成40人一班架....

聽插班生講, interview 既時候見到二至六年級都有得考插班, 所以應該插到六年級都仲有

........................

回復 11# WanWah 的帖子

高年班既我地大概38人一班。

1) 係,每班一個班主任。

2) 小一英文據我記得好似由abc開始教,仲要學maryknoll handwriting。有reader/GE。Tenses 唔記得何時開始教。

3) 有兩個net teachers,一個似印度藉,另一個唔記得。

4) 係,只有pth堂才有pth教,其餘中文科目用廣東話教。

5) 有遊學團,不過要5年級以上才可報名,記住,係要報名,唔一定有你份。

原帖由 single_debbie 於 11-11-28 09:57 發表
想問吓係咪都係一個班主任, 無雙班主任.  另外想問吓小一英交係咪教phonics為主,
tense要幾時先開始教呀,
有無net teacher架,
pth係咪只係pth科才學, 其他中文及bible用廣東話教,
甘有無大d既小學生會有education ...

sadsam,
多謝你既回覆, 想問吓甘那些科目用英語教, 我只知道如下:

英語教: english, pe, maths
廣東話: chinese, bible, ge
pth: pth

thank you.

原帖由 sadsam 於 11-11-29 14:15 發表
1) 係,每班一個班主任。

2) 小一英文據我記得好似由abc開始教,仲要學maryknoll handwriting。有reader/GE。Tenses 唔記得何時開始教。

3) 有兩個net teachers,一個似印度藉,另一個唔記得。

4) 係,只有pth堂才有pth教,其 ...

G.S 廣東話, Science, Music 英文, Science 要到二年級先有