用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立紀念小學 小朋友讀得辛苦嗎?
go

小朋友讀得辛苦嗎?

小朋友讀得辛苦嗎? 學校會唔會好谷? 係唔係有精英班?
三個人, 一 條心 :-)

原帖由 kswiss 於 11-11-24 11:47 發表
有精英班, 但又唔谷.

不過,小三、小五同小六,每星期有兩天會下課後輪流多上一節中英數課,為TSA考試而操練。

谷唔谷視乎老師的教學風格,曾經有某班的家長嫌該班功課太少云云,但整體來說,功課多半五六項(不計改正),有些班會多或少。

可能已習慣了?到了小六,反而覺得我校的功課較為輕鬆,如某科老師給了數門功課,同學仔就會向其他老師求饒,請其他科的老師手下留情……我囡常在校做了一半功課,在家做雖然hea,但都有時間臨瞓前玩吓咁

原帖由 kswiss 於 11-11-24 11:47 發表
有精英班, 但又唔谷.

精英班有兩班,分別為英精英和數精英。我囡係英精英,今次考呈分試,就只有一位同學未達85分既A級成績(佢係好唔抵既84分 ),其他全部安全抵疊

多謝你地既資料~ 另外, 想問問依家仁紀係唔係頭60位可以上林護呢? 呀女出年考小一了, 但我只得15分同埋諗抽到既機會好細, 打算同佢叩門,唔知叩門又難唔難?

原帖由 onelokgor 於 11-11-25 13:36 發表
多謝你地既資料~ 另外, 想問問依家仁紀係唔係頭60位可以上林護呢? 呀女出年考小一了, 但我只得15分同埋諗抽到既機會好細, 打算同佢叩門,唔知叩門又難唔難? ...

在現存遊戲方式下, 60名是有了入場卷, 但只可以話機會在大抽獎時較大, 不一定可以一定入到.當中6年後都唔知教育制度如何改變, 所以覺得現階段都是看眼前的去預算.
小一生~~ 記得6年前是300人見撰40人左右, 依家出生率低, 唔知是競爭大了抑或是細了. 只可以說, 受歡迎小學, 始終都是受歡迎.  叩門人數始終是不少.

回復 6# 黃巴士 的帖子

我都知道呀~ 但依家, 覺得仁立/仁紀比人優勝既地方就係有聯繫中學~ 仁立好似谷好多, 仁紀就比較開心D~ 要幫呀女諗定擺乜野學校係第一位啦~ 好煩呀~

原帖由 onelokgor 於 11-11-25 14:08 發表
我都知道呀~ 但依家, 覺得仁立/仁紀比人優勝既地方就係有聯繫中學~ 仁立好似谷好多, 仁紀就比較開心D~ 要幫呀女諗定擺乜野學校係第一位啦~ 好煩呀~
聯繫和一條龍及直屬分別好大,
如無記錯聯繫位只得大抽獎內25%,還要同友校一齊分,未縮班前只得33個,縮班後還要少過33個。(如有錯請更正)

回復 4# csy_ma 的帖子

或者講 3 班精英班合理點
A、B班係精英之中精英 (大概80-8X名入,再區分為 "數精英"、"英精英");E班係第 3 班補底精英班(8X名-11X名入)
至於餘下的C、D班,就係 11X 以後的同學就讀 (3-6年班皆是 )

原帖由 onelokgor 於 11-11-25 13:36 發表
多謝你地既資料~ 另外, 想問問依家仁紀係唔係頭60位可以上林護呢? 呀女出年考小一了, 但我只得15分同埋諗抽到既機會好細, 打算同佢叩門,唔知叩門又難唔難? ...

不是頭60名,遊戲玩法不是這樣的。

考林護,以第一輪計,仁立仁紀的學生,除非Top3,否則機會不高--這也無可厚非,很多名津中,在第一輪都會把機會優先給予他區投考的"過江龍",因為他們通過第二輪大抽獎入校的機率很低,而一所學校,如生源愈廣,相互誘發刺激的效果應愈強?

到第二輪,聯繫中學是會預留25%學位給有聯繫小學的。亦即是,仁立仁紀學生在大抽獎較他校多了一條有25%學位的"快線";就算快線抽不到,他們仍可跟他校學生一樣抽此輪其他75%的學位。

很多人誤會,仁立學生入林護的比率向來都較仁紀多,以為仁立學生學術較勝。我也曾這樣誤會過。到了小五才知道,入林護的機會不是按成績,只是憑運氣而矣。仁立入林護的學生較多,不過因為仁立在大抽獎首志願揀林護的學生遠多於仁紀,所以抽中率亦勝,如此罷了。

以去年為例,仁紀級排名十幾的學生抽不中林護,進了第二志願的陳兆民,成了新生的級第一;倒有排八十名左右的仁紀生抽到了,但該生對自己的"好運"似乎殊不感高興,最後有沒轉校就不大清楚了?

所以,別再誤會了:能否入林護,要視乎第二輪大抽獎上帝的安排(雖然仁立仁紀生確是有較大機會),而非看成績。據過往經驗,林護第一輪偏向選區外生。假如貴子弟想靠成績考進林護,那在葵青外讀可能更有機會(一般來說,TOP10內有把握一點吧?)。

回復 10# csy_ma 的帖子

完全正確

一語道破, 好詳細.
對於仁紀BAND1生, 不是TOP5,  只是多了25%聯繫位(仁立+仁紀)在大抽獎.  仲須考慮一點是大抽獎時, 林護是否適合小朋友的性格取向就讀, 至可以安心在大抽獎時放在第一位.
始終自行的第一位只有一個. 好多中學都要求自行&大抽獎都要放其學校為首, 而且依個大抽獎第1位又涉及自行的第一位,  個人覺得不論是哪方面的第1位, 都是全押在一次性的1個注碼上.

如仁紀1X在自行&大抽獎時不可入到林謢, 在叩門時是否更有把握入回呢??  如果是可以, 又唔會有1X都入不回林護! 結果, 大抽獎中都是看運氣. 聯繫位看上去是一個優勢, 但又可以說是多了一種顧慮.

如是讀仁紀, 可以實在說95%小朋友都是好開心的. 功課不多, 不大谷.  在乎家長&小朋友要求取決D咩??

好多謝哂你地甘詳細既資料, 我會好好考慮小學要點揀啦~

謝謝 kswiss & 黃巴士 的詳細資料, 你們給與的意見很寶貴,非常好。但有一點想請教,在上面你說到 (林護是否適合小朋友的性格取向就讀), 就你所知可否說說林護是怎樣讀書的學校? 小朋友要怎樣的性格才可選他?

引用:謝謝+kswiss+&+黃巴士+的詳細資料,+你們給

原帖由 pigpigchu1 於 12-09-07 發表
謝謝 kswiss & 黃巴士 的詳細資料, 你們給與的意見很寶貴,非常好。但有一點想請教,在上面你說到 (林護是 ...
佢呢間中學係好著重成績方面,如果小朋友成績唔係最top,就算大抽獎入左,將來會讀得好辛苦,所以要量係咪得囉