用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 取錄了!!! 很高興但又有點擔心....
go

取錄了!!! 很高興但又有點擔心....

我們一直都喜歡活動教學, 而囡囡個性都比較活潑, 一天說話不停.  覺得傳統教學未必適合她.

1/ 經濟的確是一個考慮因素.  12年學費要40萬,現在是可以支持的,但是否應該把錢留給升讀大學之用?

2/ 囡囡是否可以跟得上...如果要轉校,因p1,2沒有考試,沒有成績表,而且平時沒有默寫,要考插班試,是否有點困難?

3/ 我們還有一個細囡,這都是一個考慮因素....

請問港同雜費如何?  校車費到鰂魚涌大約多少?  不直升港同書院到外面可以適應嗎?  

很多問題,不好意思...希望有經驗家長幫忙解答..

醒目開學勳章 王國長老

1/ 經濟的確是一個考慮因素.  12年學費要40萬,現在是可以支持的,但是否應該把錢留給升讀大學之用?
有入至有出架嘛! 唔駛儲夠40萬至可以入學啊! 其實港同收$2100一個月, 抵過讀幼稚園了, 你要衝量返師生比例, NET數目, 普教中, 下午有單元課等因素, 值唔值呢個價錢呢?

2/ 囡囡是否可以跟得上...如果要轉校,因p1,2沒有考試,沒有成績表,而且平時沒有默寫,要考插班試,是否有點困難?
港同唔會一上小一就狂谷小朋友(除左PTH拼音真係學得好快.....我好老實的!), 放心! 雖然P1-2無考試, 不過其實間中有"暗測", 學校相信小朋友上完堂, 應該會學左野, 唔需要靠阿媽溫唔需要補習, 對家長黎講幾驚嚇架 (小朋友咪無壓力LOR), 學校係有默書(1個月2次左右啦), 亦有成績表的(1年3次), 你真係要問小朋友中英數每科排第幾, 老師都一定答得出, 不過BY DEFAULT成績表唔會寫, 老師亦唔會主動講吧了

3/ 我們還有一個細囡,這都是一個考慮因素....
咁我又好老實............唔一定收的, 要有心理準備

請問港同雜費如何?  
一時答你唔出, 只可以講"合理水平", 唔見得有咩特別貴WOR, 例如P2游泳單元, 都係去政府池, 家長要SHARE返租場費同旅遊巴費用LOR, 好一般消費呀

校車費到鰂魚涌大約多少?  
B3線, 麗池對面/太古坊/華蘭路, 約7:10-7:15上車, 放學4點前到站, 車費今年來回$504

不直升港同書院到外面可以適應嗎?  
早2年畢業生考PRE S1考得好好, 水漲船高, 舊年畢業生走左40幾個, 由於中學係100%直升, 家長都係先註冊HKUGAC, 7月再去叩門.....HKUGAC一般評語係BAND 2A, 如果唔係更上一層樓, 家長都唔會走了

ooooohk, 我同你的情況都好相似, 收左佐有D擔心, 又有一個妹妹, 將來唔知入唔入到, 而且政府第一階段自行派位15分都抽中左....依家有D煩惱....好驚自己幫個囡選擇錯.

另外我想問O下係唔係有D單元係一定要選擇? 例如游泳....

原帖由 ooooohk 於 11-11-23 02:35 發表
我們一直都喜歡活動教學, 而囡囡個性都比較活潑, 一天說話不停.  覺得傳統教學未必適合她.

2/ 囡囡是否可以跟得 ...

醒目開學勳章 王國長老

(jennybill, SORRY我禁錯掣, EDIT左你篇文章, SORRY SORRY)
課程結構係咁: 上午係一般既學習, 下午係單元課, 無得揀(高至班至有, 叫EXTRA LEARNING ACTIVITY I, 簡稱ELAI), 亦一定要上的, 一星期5日, 一年3個term, 即係一年會有15種單元, 單元有學科如中英數單元課, 亦有視藝, 社區服務, 亦有運動如武術, rugby, 游水, 戲劇, 劍擊, 舞蹈等, 原意係想小朋友試下唔同既野 (有女仔上完rugby話鐘意架!), 就算試過唔鐘意, 都係"捱"十幾堂姐, 點都叫試過
(一般都係唔另收費的, 除左上面講租場呀果D會要求分擔費用)
至於放學後既"課外活動"EXTRA LEARNING ACTIVITY 2/3, 簡稱ELA2/3, 就完全係OPTIONAL的, 有D自由報名, 有D就老師選拔, 你唔想學的話, 一樣都唔報亦可以, 學校唔會迫你咩一體一藝果D架

Charlotte_mom, 多謝你咁詳細的解釋. 請問你仔仔/ 囡囡讀緊幾年班呀?

醒目開學勳章 王國長老

Daughter P6, son P2

多謝Charlotte_mom既回覆!!

其實我們都很喜歡這間學校,覺得校長很有愛心及耐性,覺得她是真心關心小朋友...(如不是,都不用那麼辛苦攪3次interview) 有信心囡囡會讀得開心.

不過,不竟港同是一所新學校,而且教學方式有別傳統,家長難免有一點點擔心....

我們應該會給囡囡報讀. 我是全職媽媽,希望有機會認識妳及其他家長. 不知為何,今年好像沒有準家長留言...?

還有問題想問一問....妳說小朋友不用補習,是真的嗎? 港同功課量如何?

回復 3# jennybill 的帖子

15分都抽中..!? 真的很幸運 !! 你選擇了那一間學校?

其實人有得"選擇"就更煩!!

醒目開學勳章 王國長老

拿, 我都話我唔講大話既, 我仔有去功課輔導班
但事實唔係功課太深, 而係我仔太PAIR! 佢真係夠膽死唔做! 所以我要搵人督住佢做, 而我女就無呢個問題, 直到而家小六都係自己攪掂的
我仔去功課班每曰2個鐘, 好多時都有時間剩, 可以睇圖書, 有時學校D功課要求創作或者資料搜集, 果D就會花時間D, 不過花既時間唔係用黎抄寫
至於再"補"中英數, 真係睇家長自己覺得需唔需要學多D: 我會咁講, 好肯定唔需要搵補習老師令小朋友跟得上學習進度, 學校亦唔會要求, 但所謂"學海無涯, 有排你捱"係無錯的, 你問下身邊邊個家長真係一樣都唔駛學? 就講學英文, 又要學ORAL又想識PHONICS, 做得好又想COMPREHENSION同CREATIVE WRITING好D, 唸唸下GRAMMAR都好重要, 於是家長結果都係心癢癢出去學, 人之常情呀! 所以你問家長有無出去學, 有啊, 點會無呢, 不過始終都係DEPENDS ON家長睇法LOR
原帖由 ooooohk 於 11-11-24 02:43 AM 發表
多謝Charlotte_mom既回覆!!

其實我們都很喜歡這間學校,覺得校長很有愛心及耐性,覺得她是真心關心小朋友...(如不是,都不用那麼辛苦攪3次interview) 有信心囡囡會讀得開心.

不過,不竟港同是一所新學校,而 ...

醒目開學勳章

P1的功課,有用筆的幾實坐定定,到現在都是半個小時左右做完
但最花時間是閱讀,學校是希望小朋友先培養好閱讀習慣,所以中文希望每天約30分鐘,英文是15分鐘
唔需要本本都寫閱讀報告的.真的只希望小朋友能好好閱讀
這工作是不能靠補習的
但前者的功課,如果父母也上班,真的可能要找功課班,靠人看住小朋友做,因為有幾多個小朋友會自動自覺

原帖由 Charlotte_mom 於 11-11-24 10:04 發表
拿, 我都話我唔講大話既, 我仔有去功課輔導班
但事實唔係功課太深, 而係我仔太PAIR! 佢真係夠膽死唔做! 所以我要搵人督住佢做, 而我女就無呢個問題, 直到而家小六都係自己攪掂的
我仔去功課班每曰2個鐘, 好多時都有 ...

回復 8# ooooohk 的帖子

ooooohk, 我們選擇了培僑, 不過都會選擇"港同".

好好, 仔仔都入到, 好叻!

原帖由 Charlotte_mom 於 11-11-23 16:38 發表
Daughter P6, son P2

醒目開學勳章 王國長老

好彩早2年, 果時sibling仲有d"人情分", 而家執緊左好多....

原帖由 jennybill 於 11-11-24 02:55 PM 發表
好好, 仔仔都入到, 好叻!

回復 10# ziyi 的帖子

Ziyi, 我同你剛剛相反, 30分鐘English reading, 15 mins Chinese reading.  但由於亞女係文盲, 我諗要佢放多de時間係中文

醒目開學勳章

我說是學校要求,但事實上中英各30分鐘.咁就1個鍾啦
還有玩的成份網上數學....其他課外活動
如果傳統學校,在要谷中英文(我那個都是文盲)
咁沒有10點都唔使上床啦

原帖由 Ching_Mammy 於 11-11-24 16:38 發表
Ziyi, 我同你剛剛相反, 30分鐘English reading, 15 mins Chinese reading.  但由於亞女係文盲, 我諗要佢放多de時間係中文

今年, 我有個朋友囡囡係度讀緊, 但囝囝就入唔到, 好煩呀~~~希望遲D學校政策會改變, 俾番人情分啦!

原帖由 Charlotte_mom 於 11-11-24 16:00 發表
好彩早2年, 果時sibling仲有d"人情分", 而家執緊左好多....

原帖由 jennybill 於 11-11-24 17:11 發表
今年, 我有個朋友囡囡係度讀緊, 但囝囝就入唔到, 好煩呀~~~希望遲D學校政策會改變, 俾番人情分啦!

我情況同你朋友一樣, 好煩惱!