用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS第二次面試後感
樓主: miutang
go

KTS第二次面試後感

哈哈~~ 可能我真的有d hea, 佢彈得dd ok ga jar!!! 唉.. 我係咪一個太hea 的媽???~~

原帖由 marcuscyrus 於 11-11-22 23:17 發表

當初我就是不想他選琴,最初他學percussion,後來他又想學琴,我話如果你肯恆常練習我先教你,就係咁樣,我就教佢囉,自己教都唔係唔好,進度可以控制得好些,又不時可以餓下佢,sofar佢都彈得ok ...

原帖由 money3298 於 11-11-22 23:24 發表
哈哈~~ 可能我真的有d hea, 佢彈得dd ok ga jar!!! 唉.. 我係咪一個太hea 的媽???~~

其實最緊要是喜歡,我相信有能力彈得一手好琴的小朋友不少,但真心喜歡的沒幾個,今年考小一,頂多都是5歲幾6歲,應該是發掘興趣的時候,唔駛太介意個成果住啦^_^

面見我們的是黃主任和另一位女老師,她們兩人十分友善和客氣,令人感覺不到壓力。
另外,當值的學生大方,有禮,希望阿仔可以成為他們的一份子。

回覆 40# Yanamami 的文章

都好, 希望大家一齊入到啦!

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

回復 16# abinayams 的帖子

吓! 我都係話7點返到屋企, 但對我嚟講係好早架喎!

其實想問大家知不知道今年會收多少人?以前問過學校話會有4班小一,但今年將會有6班小六學生畢業,校方會否增收學生呢?

我大女已升中, 細女仲係P2.  見你地傾得禁高興, 答下訕o者....

原帖由 palmchristy 於 11-11-22 23:31 發表
都好, 希望大家一齊入到啦!

原帖由 lingling06 於 11-11-22 23:42 發表
其實想問大家知不知道今年會收多少人?以前問過學校話會有4班小一,但今年將會有6班小六學生畢業,校方會否增收學生呢?

如果係真就好,呵呵

唔會再收6班P1啦.  好慘架. 6班一齊升中, 自己人打自己人.

原帖由 lingling06 於 11-11-22 23:42 發表

回覆 25# porkma 的文章

我小朋友仲幣, 一坐低就不停拉張枱去就佢個位, 搞到老師要敢住張枱, 衰緊!

那又是,但少了兩班學生的學費,學校怎應變?

原帖由 Yanamami 於 11-11-22 23:44 發表
唔會再收6班P1啦.  好慘架. 6班一齊升中, 自己人打自己人.

原帖由 RyanTMN 於 11-11-22 23:48 發表
我小朋友仲幣, 一坐低就不停拉張枱去就佢個位, 搞到老師要敢住張枱, 衰緊!

小朋友不是自己坐的嗎?

原帖由 lingling06 於 11-11-22 23:48 發表
那又是,但少了兩班學生的學費,學校怎應變?

學費應該不會有很大影響吧,人數少了開支也應少了,不過我相信來年會加價的學校應該還不少,擔子越來越重了

因為佢一坐低, 張chair距離張枱唔夠近, 佢咪拉張枱等自己可以埋d張枱囉
原帖由 marcuscyrus 於 11-11-22 23:49 發表

小朋友不是自己坐的嗎?

我果日見的係一個男主任同埋一個好young miss, 男主任有禮貌但有少cool,尤其係我地答問題時,他很少會望我地,無表情地mark分,我地好大壓力好緊要,所以表現唔係幾好,感覺機會不大。

我地星期六面試, 應該差唔多最後果段時間

一男一女老師見我地, 兩個都好NICE,好好笑容

我地答完問題, 佢地仲會即時俾到反應同埋意見, 好認真的
我地好欣賞

我們是1個年約50+/- 的主任級女教師,
(在網上先睇番知道佢係主任)
加一位年青的男老師.

感覺主任級老師是主, 年青男老師是副.

主任級老師態度很和善有禮, 感覺很親切,
很有教養, 令人很舒服,
面談中對我們有眼神接觸, 和向我們微笑點頭.

而男老師則有禮,
不過由於非常忙碌地每本功課細看後mark 分,
安排小朋友去後面坐位畫畫看書,
我們答問題時他又要努力mark分,
好像沒有對我們有太多溝通.

而主任級老師則主力問問題和面對我們.

我猜我們離開之後,
他們閉門一陣子,再作整體評分.

以上感覺很嚴謹認真,
不像有些面試令人感覺隨便, 敷衍了事!

唔知我地14/12收到結果係唔係分offer/waiting/reject, 還是只有offer/reject?有冇經驗家長分享下?因search過上年d post,發覺冇乜討論.....

哦,老師每本功課細看後沒有mark 分!

是否兩人都工作,機會細一些,有冇過來人分享一下...