用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 原來rdi真係咁少人識
go

原來rdi真係咁少人識

去左精神科見ot(報告仔進展only,唔係training), share 左俾姑娘聽因學了rdi,仔進步了,佢好有興趣,結果成程變左我報rdi料俾佢,好攪笑!佢話aba有聽父母做,但rdi就第一次勒!希望我報左料佢會認識下啦!不過我好老實同佢講,在香港治療師讀rdi未必搵到錢ga,haha. 希望香港多些有心人 知多些不同既asd療法啦!

回復 1# anan3388 的帖子

第一次見精神科仲爆笑, 個女醫生問我個仔有無做"統感"? 我問佢係唔係"感統"!? 佢話:係呀, 係呀.

BTW, 連最大個果間機構都不大推廣RDI, 有點可惜.

都有些家長course,可惜夜晚上唔到,標題無講rdi,內容就有寫

請問點樣先可以學到rdi??? 係未評估完先可以上???

你去借or買本'解開人際關係之謎'看看先,或在youtube search 'rdi autism' 睇下片,若再有興趣,search下舊post 啦!

Hi anan338,

多謝你的介紹。

我已經睇完Floor time 個兩本書,家睇緊'解開人際關係之謎'。好有啟發性。尤其覺得RDI 個理念很好。若成功令A仔內化與人溝通的動機及能力,佢地將來的人生一定美滿好多。

我想我會去學。排左協康會,不過要等一年。可能搵下其他機構。不過真係好貴:;pppp:

最緊要岩大家又岩小朋友。剛在外國站中,看到有rdi-based的學校,那家長說,孩子找到朋友了,好羨慕呀!我都想有間咁既小學就好了!

大家若有興趣,我可找返些剛做rdi時的分享俾大家,不過希望唔好又俾人誤會賣廣告啦!

回復 8# anan3388 的帖子

我撐你呀! 好嘢緊係要分享。人地O既生意多到接唔晒, 駛乜要O係到賣廣告。 D人郁D就話人賣廣告, 唉!

回覆 2# anan3388 的文章

It actually comes to me a shock that even OT therapist from govt dont know the existence of RDI. I have heard it and read the book 2 yrs ago.

Anan, 多得你呢個超級 RDI fans, 久不久提起. 我之前都PM 左比幾十個網友邊度學, 希望幫到手啦!

多口問句, 上次 overnight camp 仔仔有無去?

Olympian:
"Floor time 個兩本書"
可以告知我書名嗎?
我都想睇睇

梗有!
各位咁支持,等陣我在'箱底'找返篇文出黎先 :)

找到了在8月寫的一篇分享中的一部份。有表達唔清楚唔明可問返我啦!

----

依家日常生活用 RDI 既 principle 更多, 例如:
以前成日命令佢:做呢樣,做那樣 (e.g. 掉垃圾), 依家會用描述/comment, 及間接提醒, 例如:食完勒,個袋無用喎,係... (停一下等佢有無反應, 無就繼續講)垃圾,唔要勒, (停一停等佢睇佢有無反應), 可以掉去垃圾筒。經過一段時間, 由開始講到尾, 依家話食完勒, 咁佢就會自動掉去垃圾筒。個重點係:唔即時 order 佢做,而係俾少少空間佢思考一下應該有咩行動。

舉多一個例子:以前沖完涼,我就會叫佢”過黎吹頭啦”。依家,我會先拉佢隻手,摸下佢自己既頭,話”頭髮濕左”,然後停一停,”濕左可以用風筒吹乾佢喎”。咁做左一段時間,佢沖完涼就會話頭髮濕左,跟住自己行去等我吹風筒。有次佢仲自己話要吹風筒。

阿 sir 話呢種叫 ”經驗分享”,即係要仔仔自己發現同諗一諗再去做,而唔係只係跟住做。初頭係好難,又花時間,所以要先調整自己既心態,唔好咁急為左做哂 d 野而做,寧願做少 d 做慢d,但佢將來自己會自動自覺,並且係明白背後原因,而去做。

依家我唔敢講我好得(咁實有趕時間/心情唔好/佢扭計既時候既,我地都係人黎者~),但 at least 都有部份時間可以做到,而當自己堅持去做,仔仔都見到有個成效。所以我都會繼續用多 d 腦汁黎同佢”經驗分享”勒!

另外,佢依家多左情緒多左自己意見,其實係多左衡突。前一排我就為此而煩惱,我話行東,佢話行西。EQ 高時就可以捱過,EQ 低時都出左兩下手,拍左佢幾下,大聲鬧佢都會啦! 但久而久之,覺得都唔係辦法,大家情緒都變得唔好,搞到我都無心機理佢,有段時間真係咩都唔想同佢做,由得佢砌積木...

後來我改變左個諗法:在 stop 佢之前,係咪應該教左佢點樣恰當咁表達自己先呢? 起碼,佢唔會只係講”無得行勒,下次行勒”,而係講”我想行 o個邊”。於是我試下叫自己停下來,先幫佢表達左先,例如佢扭計係咁拉我行另一邊時,我就停下,望住佢(要佢都望住我),然後同佢講,你想點可以講俾媽咪聽,又或者直接幫佢講:好想行o個邊,好想好想行o個邊。然後,我會叫佢睇下我想唔想行 (RDI 之前功課有依表情嬲/笑估我想要乜,佢於是知道要睇我表情)。咁開始我有時會笑多 d, 陪佢行。後來,就有時會嬲/唔開心,然後解釋佢聽:媽媽想行呢邊喎。有時佢會再堅持,咁我就再重覆幫佢表達:好想好想行o個邊。然後再重覆。到左一兩次後,佢都會跟我行。以前,佢就算跟我行,都係喊住口。依家就無咁扭。

若果佢仲喊,我就會話:好可惜呀,無得行o個邊,下次再行過啦。又或者教佢,呢種心情就叫”可惜”.

我覺得自從咁做之後,大家既 conflict 係少左。當然唔係次次我都咁好心機,所以都週不時會直接就話”唔得,要行呢邊”。但我發覺若可以 calm down 同到佢做以上既野,佢係多左表達自己。以前佢唔會指住一邊同我講話行邊,依家,佢會指住,就話”行o個邊”,偶然都會望一望我係咪俾佢行。其實佢一向係好被動,表面係好乖好聽話,實質係好少表達自己,分享自己。依家努力左一陣之後,又係有少少成果,自己都好開心好開心。

漫漫長路,有時見到其他小朋友,有些可能都係 a, 但就可以主動好多去表達自己,都好唔明點解仔仔唔能夠自動咁做到,連食野/飲水咁基本既需要,都係唔提就唔會自己提出呢? 始終我都唔可以成世跟住佢提佢 ga!!! 而以往既方法:迫佢,夾住佢做,話佢,都唔能夠在”自發性”呢個死穴上突破到。幸好,找到一個方向可以幫到佢,希望佢可以一步一步咁從新學習返以前無自然學懂既野啦!

其實,呢段時間同主流既治療思想都有一番鬥爭,大家可以想像到,叫佢要”講早晨”,的住佢塊面要佢望住,一定快過你同佢講”留意下,姨姨在前面喎,你可以同佢打招呼喎”。呢一段堅持 RDI 既時間,只係打招呼已經係好大挑戰。要堅持唔 order 佢,就要受得住面 mung, 淨係樓下阿姨叫一日唔叫一日,自己都要抵得住! 依家,仔仔終於在十次中,有4 次左右會主動望人,同人打招呼。相對以前可能 order 佢十次有九次做(我唔 order 佢就唔做);我寧願佢可以自發性咁,諗過後,在恰當既情況下同人打招呼。我聽過一些年長既自閉症家長分享,佢仔仔係咪都走去同人 hello, 週圍同人 hello。其實,都係以前種落既果,個個都要話教佢同人 hello, 到佢做到,原來咁係好 odd 好怪,仲怪過佢唔出聲。所以我覺得,就算無人明我做緊乜,我都要堅持落去。既然我知道佢好有可能變左不識變通亂黎,就更加要及早要令佢明白打招呼背後既潛規則,令佢真係懂人際關係係咩。

當然,佢仲未真係做得到,我唔敢話呢個方法真係好 work,但 at least, 我見到唔 work 既方法,我可以抵擋唔去用呀!

一點分享,多口提一句:大家既小朋友狀況不同,只是個人心得分享,謝謝

KennisHoBB  謝謝你的分享, 真係獲益良多!  發表於 12-6-9 11:20

回看這篇文,驚覺仔在主動自發上,又躍進了一大步。現在識拖我去ok 7-11 買野飲了,在佢無分手情況下,次次有望住座頭ee打招呼。近來日日做的就是要佢懂得準備落車,要自己去背書包。近兩日當我說:下個站落車了,佢就自己背好書包等落車。係花好長時間,但值得!繼續努力中!共勉之!

從你的文章中,看得出你好有恆心同誠意去用RDI。我是從kelvin_hmlau網友文章中首次認識RDI,亦嘗試使用一段時間,主要係用非語言溝通,因為當時我小朋友開始發展語言,所以我希望先訓練好語言溝通,有了一定基礎後再著墨於非語言溝通,所以後來放棄了。但睇完你這篇文章後,我才發覺原來暗示性的說話也是RDI的方法之一,而平日學校老師也就是教我用暗示法去跟孩子溝通,所以原來我也一直使用RDI的原素跟我的孩子溝通。實在多謝你的分享。請不必擔心別人會誤會你是賣廣告,賣廣告通常都是一些新戶口,而且內容寫得很神化。

原帖由 anan3388 於 11-11-24 14:06 發表
找到了在8月寫的一篇分享中的一部份。有表達唔清楚唔明可問返我啦!

----

依家日常生活用 RDI 既 principle 更多, 例如:
以前成日命令佢:做呢樣,做那樣 (e.g. 掉垃圾), 依家會用描述/comment, 及間接提醒, 例如:食完 ...

原帖由 anan3388 於 11-11-24 14:14 發表
回看這篇文,驚覺仔在主動自發上,又躍進了一大步。現在識拖我去ok 7-11 買野飲了,在佢無分手情況下,次次有望住座頭ee打招呼。近來日日做的就是要佢懂得準備落車,要自己去背書包。近兩日當我說:下個站落車了,佢就自己背好書包 ...

我個仔成日都係想行邊就行邊,自己一支箭咁走左去,你有冇做過呢方面的RDI訓練?可唔可以指教下呢~~~

RDI 的家長學堂有講如何教小朋友出街時行在你側邊: 帶小朋友去超市買雪糕(或其他他鍾意的食物),  在安全地方(如商場)時就放手, 叫他行在你側邊。 示範給他看, 如他行太前或太後都不對, 要在側邊。如果他不在你側邊, 就打交义給他(真要帶紙筆, 畫交义給他看)。儲夠3個交义就立刻回家, 冇得買。試過這方法, 我仔真係以後出街都唔會一枝箭走咗去。行前咗會回頭望我, 主動停低等埋我。以前佢會衝走, 要我跑著追他。

anan3388: 你話同仔講"媽媽想行呢邊喎。"    如果係我, 我唔只講我鍾意行這邊, 我會解釋埋原因,  例: 我要去那邊買東西, / 這一邊近些 / 那邊整路,  所以唔行那邊。(唔係講大話)。我仔好講道理, 我解釋咗, 佢覺得合理就會聽。你都試吓講埋原因, 否則佢都唔明點解媽咪鍾意行這邊, 冇咁願意聽。

RDI姑娘都有講, 我們係教他們生活的智慧, 而唔係行為而已。要解釋埋原因。例如在遊戲室, 只除鞋就行, 不用除襪, 為何呢, 為何不是兩樣都除, 或是除襪唔除鞋呢? 唔解釋給他們聽, 他們就只是照做, 不明所以, 又怎會主動做呢, 變成大人叫就做, 不叫就不做。