用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英明家長要小心
go

英明家長要小心

年年都有狠多立心不良的家長, 佢地想入某些小學而往往只得後備, 咪用盡任何方法去抹黑或唱該校有某某疑點或問題。目的只要一些無準備或無知父母放棄該校學位。

其特色: 話向己仔仔女女己考上該校, 並同時間, 考到不同校可以選擇, 最終唔選擇該校。係因為某某負面原因。

各英明家長要小心。

謝謝提點。

原帖由 KwanPark 於 11-11-22 12:26 發表
年年都有狠多立心不良的家長, 佢地想入某些小學http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=565&cb=2104而往往只得後備, 咪用盡任何方法去抹黑或唱該校有某某疑點或問題。目的只要一些無準備或無知 ...

Fully agree!

THANKS

回覆 4# KwanPark 的文章

Thanks!

1000000000% agree to it ...

我諗各家長明白這裏只可當閒談,要理智分析各家長的說話.大家都不是十五卄二,一定有自巳的主見.我想不用太擔心.

thanks!

如果真係咁, 我好替佢子女擔心.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

謝謝提醒! 最近真的發現有很多非常偏激及非理性的言論, 表面上說是想分享, 舒緩大家壓力, 但實際上一面倒說某校或某些學校好大壓力, 送子女入讀只有百害而無一利, 大家真的要小心!

同埋由上年開始就有人傳某幾間名校25分都收唔哂,
間接叫20分嘅人唔好揀, 唔好哂心機!
我差d都以為自己冇希望, 事實証明呢d係謠傳,
今年Maryknoll, St Mary, Marymount, St Joseph, Wah Yan, Heep Yan etc
仍然有20分抽中!

感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

我都覺得有好多家長,成日都知d吾知d,聼d吾聼d,就話某某學校什麼吾好。
DELETED

Thank you very much for reminding! Being a parent, we need to be a model of our children.   We really have to listen to more comments before we make decision and watch out those "black hearted" ones!!!

原帖由 monreve888 於 11-11-22 21:44 發表
我都覺得有好多家長,成日都知d吾知d,聼d吾聼d,就話某某學校什麼吾好。
我個仔考左6間直資,只有一間收,這間學校好多人話呢樣吾好,果樣吾好,又話成績吾好會踢人出校,搞到我都吾知點好。
後來,老公個friend個仔在果間學校讀梗, ...

... ...

咁都得??!! 未諗過有家長會用咁既方法.... 都算用心良苦. 不過我諗多數家長不會只聽片面之詞, 這種策略斷不會成功.
不過, 我就唔中意放棄學生的學校.... 即使學生學習成績差, 只要佢願意留低, 學校都要盡自己責任去教佢... 踢佢出校, 係不負責任的做法. 何謂 "學校 " 哎....

如果係咁,間學校真係有問題,中英數合格都唔得,要70分?仲要家教會迫佢走?

原帖由 monreve888 於 11-11-22 21:44 發表 [img]http://forum.edu-kingdom.com/ima乙
ges/common/back.gif[/img]

我個仔考左6間直資,只有一間收,這間學校好多人話呢樣吾好,果樣吾好,又話成績吾好會踢人出校,搞到我都吾知點好。
後來,老公個friend個仔在果間學校讀梗, ...

因為不想引起紛爭, 所以deleted之前在此的評價.

吾係家教會迫佢走,係學校開會, 校長, 老師, 同家教會d家長都agree佢離開.

hi, monreve 888,

可能我個人比較理想主義. 覺得成績不是一切, 尤其作為教育工作者以及學校更不能視成績為一切.
而且, 學校除了教學生學科知識外, 學校的行為也會影響潛移默化學生的價值觀. 當小朋友覺得踢走一個成績差的同學是理所當然的, 我會擔心他們失去了包容心, 而被踢走的小朋友和家長, 又可能會滋生怨恨心. 結果是雙弊, 實無一利. 難道那個小朋有真係一無是處, 渾身上下沒有一點值得欣賞的地方嗎? 我諗沒有一個小朋友會是這樣吧, 都有可愛的一面吧.

hi monreve 888,

我也不是想唱兩簧. 但我以前也看到這個似曾相識的個案, 那媽媽長子在那校唸到4年級, 妹妹考不進哥哥的學校, 幸好大抽獎OK.

那媽媽帶著4年級的兒子去考其他學校插班, 事實上, 4年級很少給予插班, 可想而知那媽媽的突如其來的旁惶和無助.

不單家教會, 甚至全校, 都AGREE佢走, 同全校迫佢走有咩分別?

但學校和還在的校長的確會為學校的BANDING緊張. 為了安撫大多數的眾人的心, 犧牲6X平均分的學生, 似乎並無他法.... 這的確是直資學校跟津校分別.... 津校, 教處不准迫人走...

原帖由 twobirds 於 11-11-22 22:49 發表
hi, monreve 888,

可能我個人比較理想主義. 覺得成績不是一切, 尤其作為教育工作者以及學校更不能視成績為一切.
而且, 學校除了教學生學科知識外, 學校的行為也會影響潛移默化學生的價值觀. 當小朋友覺得踢走一個 ...