用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Rose
go

St Rose [複製鏈接]

Anyone can get in St Rose at 20 marks?
   0    0    0    0

回復 1# snoopytai 的帖子

今年都有好多20分收, 我囡囡是SRL幼生, 但我無考番SRL, 我囡幾個同學仔20分都抽到SRL, 今年世襲生少左好多, 見出來個名單只得15個世襲生, 25分得7個, 之後餘數由20分上, 所以今年20分機會多了很多, 但都可能有20分抽不到的.

回覆 2# stephanielum 的文章

咁你自行係咪女校呢?昨天有冇慶祝?

How u know the breakdown of the list?  I cannot find this breakdown from its website?

原帖由 stephanielum 於 11-11-22 13:29 發表
今年都有好多20分收, 我囡囡是SRL幼生, 但我無考番SRL, 我囡幾個同學仔20分都抽到SRL, 今年世襲生少左好多, 見出來個名單只得15個世襲生, 25分得7個, 之後餘數由20分上, 所以今年20分機會多了很多, 但都可能有20分抽 ...

如無記錯, 我應該同你個女考同一女校, 在九龍塘. 有錯請更正.
我無慶祝啊! 因亞女病了, 所以遲下補數.

原帖由 MW9919 於 11-11-22 13:37 發表
咁你自行係咪女校呢?昨天有冇慶祝?

網上只得no, 在學校門口貼個張list 先有人名,  因學校每一類都排好姓名, 所以好清楚計算到幾多位是世襲生, 幾多位是計分的出來.

原帖由 maggiewawa 於 11-11-22 15:59 發表
How u know the breakdown of the list?  I cannot find this breakdown from its website?

請問你點知這個結果, 我都係用20分入到

回復 1# snoopytai 的帖子

今年都有好多20分收, 我囡囡是SRL幼生, 但我無考番SRL, 我囡幾個同學仔20分都抽到SRL, 今年世襲生少左好多, 見出來個名單只得15個世襲生, 25分得7個, 之後餘數由20分上, 所以今年20分機會多了很多, 但都可能有20分抽不到的.

回復 1# gabrielmw 的帖子

我地用學校在門口貼出的名單自己推測, 不是有什麼內幕消息, 因張list 排了姓名, 所以比較一望就分開了, 計到幾多位是世襲生, 幾多位是計分的出來, 但未必一定準確既.

原帖由 stephanielum 於 22-11-2011 16:57 發表
如無記錯, 我應該同你個女考同一女校, 在九龍塘. 有錯請更正.
我無慶祝啊! 因亞女病了, 所以遲下補數.

你真係記錯喎!我個女讀緊小一啦,再一次恭喜你入到心儀學校,我舊年都係自行階段攪掂,好明你而家喜悅心情。
遲下要慶祝返,同個女講佢小學校名,係爸爸媽媽認為嘅好學校,叫佢俾心機學習。因我個女有舊同學讀緊,功課同默書都幾係架,出年七月要考分班試,努力呀!

這間學校的英文水準係咪好高的呢?

哈哈! 我真攪錯了....
多謝你的提醒, 我都擔心個女讀得有壓力, 因聽人講話間學校多功課同黙書, 所以都好擔心吓!

原帖由 MW9919 於 11-11-22 21:24 發表
你真係記錯喎!我個女讀緊小一啦,再一次恭喜你入到心儀學校,我舊年都係自行階段攪掂,好明你而家喜悅心情。
遲下要慶祝返,同個女講佢小學校名,係爸爸媽媽認為嘅好學校,叫佢俾心機學習。因我個女有舊同學讀緊,功課同默書都幾係 ...

回覆 3# MW9919 的文章

Would you please give detail comments on SRL?  I got offer with 20 marks but still consider if we go to register or not.

i was an graduate from its secondary school which i believe is always a very good school.

But I also not so sure about its primary's standard?  Is it a good primary?  My girl is admitted into it as well.

小學係咪都好谷呢, 佢係傳統小學?

原帖由 onsyan 於 23-11-2011 11:48 發表
Would you please give detail comments on SRL?  I got offer with 20 marks but still consider if we go to register or not.

唔敢當!我個女唔係讀呢間,都係其他讀緊嘅家長講開知少少啫。
你冇更好選擇就拿拿聲去註冊啦,但更好嘅選擇即代表課程及功課量相對重咗。我識數位家長都讀不同女校,好似拹恩,St.Francis,St.Paul跑馬地,德望。佢地都話功課測驗壓力大,傳統學校真係間間咁上下。一於去馬啦,肯定係好學校。

did anyone get into this school with 15 points?

係呀,我都想知咁有無15分入到st rose,聖家都20分收哂,st mary/maryknoll/天神等 20分都入到,
今年好似好過舊年

Does anyone know whether its primary students can be directly promoted to its own secondary?
‹ 上一主題|下一主題