用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 我接受咗直資,點解自行果間有信寄比我? ...
go

我接受咗直資,點解自行果間有信寄比我? [複製鏈接]

我接受咗直資,亦簽咗張取消「自行」的表,點解自行果間有信寄比我話「因人數多於本校限額,故未獲取錄」? 請問其他接受咗直資的家長,係咪都係咁? 謝謝!
   0    0    0    0

如果接受咗直資,應該第一輪都冇得抽。
你嘅情況嘅原因只能因為你最近先至有直資offer,而間學校未趕得切update教署。一係就間學漏咗冇通知教署。

教育局之前都有封信比返我確認,睇返封信,上面係寫:「如他/她已透過小一入學統籌辦法獲派學位(包括自行分配的學位),該學位亦會被取消。」
咁係咪即係話: 即使自行分配到學位,但都會因為我接受咗直資而取消呢?
如果係,好在我接受咗直資,因為「自行」不成功!

Is it because you've given an envelop and they have to send a letter to you, they provide the standard unsuccessful result.

原帖由 bobbi 於 11-11-21 22:52 發表
教育局之前都有封信比返我確認,睇返封信,上面係寫:「如他/她已透過小一入學統籌辦法獲派學位(包括自行分配的學位),該學位亦會被取消。」
咁係咪即係話: 即使自行分配到學位,但都會因為我接受咗直資而取消呢?
如果係,好在 ...

原帖由 bobbi 於 11-11-21 21:41 發表
我接受咗直資,亦簽咗張取消「自行」的表,點解自行果間有信寄比我話「因人數多於本校限額,故未獲取錄」? 請問其他接受咗直資的家長,係咪都係咁? 謝謝! ...

本人四年前參加小一自行派位並不成功,學校不會寄信給申請人的,與申請直資和私校不同。現在會寄信通知嗎?

我諗每間學校不同吧!

我地同你個case 一模一樣。其實我地一註冊左直資,教育局就已經out 番我地自行分配果份申請表,一定唔會抽中我地架喇。官津學校(如有收到申請人既回郵信封),循例都會寄番一封信俾抽唔中(包括退出左自行)既申請人。

醒目開學勳章 王國長老

錯, 無論去到邊個階段都要即時終止, 未有自行結果就唔會繼續參加自行(當然亦唔會有抽獎), 自行收左亦要放棄己註冊既官/津校學位, 如果自行未有OFFER, 亦唔會有大抽獎

我相信果封只係學校STANDARD信, 會寄俾所有未成功的申請人
原帖由 Chansautung 於 11-11-21 09:46 PM 發表
Direct subsidy only prohibits you from entering the 2nd round i.e. the lucky draw, but not the 1 st round.
‹ 上一主題|下一主題