用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 油天 vs 港同
go

油天 vs 港同 [複製鏈接]

If both accepted, what will be your choice ?
   0    0    0    0

Of course YauTin.

我會揀港同,有一條龍,校風好,課餘活動多。重有港大同學會backup。

一定油天

油天, 油天, 油天, 油天

Chininmamy你可以睇埋港同嘅post,同Charlotte_mom及Ziyi爸爸嘅posts再作決定。
其實兩間都係好學校,不過有啲數據同過往家長經驗可以俾你一個較理性嘅決定。

答單想問下油天係咪好多功課好谷?聽聞中學派得好,但"選校王"話(舊/新)升英中有48/55%,lei個#睇落又5覺好好,其實實情係點?

醒目開學勳章 王國長老

條路唔同, 我唔會比較, 不過真係要睇下你想點行
港同會開心D, (((我相信)))普通話底子SOLID D(因為我識個油天P6唔多敢講PTH, 港同D學生一早慣晒--我講我識果個咋), 一條龍英中
最近好多家長CONCERN呢個問題: TSA - 港同基本上係唔操TSA的, 取消唔取消對我地根本無影響亦無壓力

油天肯定會多功課D競爭大D, 中學亦要公開爭, 即小3左右開始又要衝了(唔學唔練, 邊有CERT見人?)

如果你一條心TARGET傳統名中學, 油天會比較適合, 如果你打算一路都輕鬆D可以多D空間體驗下其實野, 港同會較適合

Charlotte_mom唔好意思,擺咗你上枱。
奈何小兒緣淺,未能有機會同你地嘅小朋友讀同一間學校。

原帖由 Charlotte_mom 於 11-11-22 10:09 發表
條路唔同, 我唔會比較, 不過真係要睇下你想點行
港同會開心D, (((我相信)))普通話底子SOLID D(因為我識個油天P6唔多敢講PTH, 港同D學生一早慣晒--我講我識果個咋), 一條龍英中
最近好多家長CONCERN呢個問題: TSA -  ...

very good analysis
孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵,
會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信.
在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。

ChinChinMammy,

真係好睇你的小朋友適合那類型學校, 有時唔係話你想谷小朋友就谷得到. 谷得起既,入到Band 1英中當然閞心喇! 餘下的中下游學生就比較旁惶.

我其實都係住油尖旺, 上年我一心想仔仔入直資, 最後決定港同, 喜歡他的活動教學及全人發展.

另一點你要注意,港同係無校車到油尖旺的.

醒目開學勳章 王國長老

唔緊要啦! 你記得我, 我應該開心就真

競爭激烈啊, 無辦法, 間間學校都多左人申請, 希望你小朋友早日搵到間適合佢既學校啦
原帖由 SCKnight 於 11-11-22 10:30 AM 發表
Charlotte_mom唔好意思,擺咗你上枱。
奈何小兒緣淺,未能有機會同你地嘅小朋友讀同一間學校。

油天唔多功課, 每日大約半小時做完

原帖由 Charlotte_mom 於 11-11-22 11:09 發表
唔緊要啦! 你記得我, 我應該開心就真

競爭激烈啊, 無辦法, 間間學校都多左人申請, 希望你小朋友早日搵到間適合佢既學校啦

油天我收到的info好conflicting,有d就話要做到12點(我仲特登verify係咪新油天),有d就話5多.原本想走去學校外面問下d mami, 不過再想都係抽1 dragan st marys 算.

原帖由 hidingdong 於 11-11-24 15:48 發表
油天唔多功課, 每日大約半小時做完

醒目開學勳章

我覺得St. Mary仲谷. 話晒直屬係最Top個批的英中, 點會唔谷, 打爛招牌.

我仔在新油天讀小四,功課不算多, 我放工回家,他已多數自己完成,他是中下游小朋友,所以功課有怎會多.

你放棄油天比果人啦,
原帖由 ChinChinMammy 於 11-11-21 15:57 發表
If both accepted, what will be your choice ?
哲哲寫真 哲哲私相集

mw7183,恭喜你!終於放下心頭大石,祝你同囝囝愉快!

我會選港同,因為我認為港同學生的特質會更切合未來社會所需,而且學習過程會較愉快。

謝謝你呀,你仲記得我.嘻嘻
原帖由 kkhon 於 11-11-25 00:38 發表
mw7183,恭喜你!終於放下心頭大石,祝你同囝囝愉快!
哲哲寫真 哲哲私相集
‹ 上一主題|下一主題