用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DELETED
樓主: apple8356
go

DELETED [複製鏈接]

ha8mo 發表於 12-11-21 15:32
因老豆有錢而入到名校的細路
根本就唔洗勤力讀書
讀到咁上下自然會去左外國
我覺得中產都不是最慘, 最慘係差少少到中產那些 :;pppp:

回覆:報入名校的家長,有無考慮到小朋友可能會考第尾...

其實坦白講有幾多個家長可以抵擋名校既temptation 若果有幸入選!一曰未入去都5知自己個仔女讀5讀得掂!食得咸魚抵得渴,就算真係發覺讀5掂咪搵人補住上。個小朋友開5開心已經5係重點!我公司有好多名校生,但讀得叻果d都同我講果時點5開心更何妨讀5掂果d?呢個世界邊有針2頭利只怕家長太單純!

對我呢D食咗幾個waiting 得一兩間普通私小以作保險等緊自行出後執死雞的家長,只好講句「名校廚房,入咗先至講」

siutingto  講得好!  發表於 12-11-21 22:43

這問題我會考慮的, 唔係怕小朋友會考第尾, 而且怕名校人人都咁醒, 就算你小朋友中上, 都有可能落到去band two類別.  

又調轉諗,個小朋友讀一間普通過普通學校,全無壓力嘅學校,仲要咁好彩比佢年年考第一,係學校嘅風頭躉!

呢位小朋友照計一定自信心爆棚吧!
又好好彩比佢升中時派到出面出名嘅band 1英中喎。
自信心棚嘅佢因此更有自信~

點知上中一,突然發覺天外有天!以往六年,年年考第一,但中一開始成績平平,甚至中下。

如果係咁,可能個小朋友寧願從未考過第一,寧願一路做中庸份子。

回覆:mcheung1 的帖子

成日考第尾,都有自信?是何媽自信(因讀名校),不是啊仔麻?「個人意見」

回覆:mcheung1 的帖子

小朋友,心事放在心。

名校會公開所有名次嗎?
而家好多學校都只公佈頭三名,或頭十咋喎

ANChan59  不可講的事實.....  發表於 12-11-21 23:19

回覆:ha8mo 的帖子

Cannot agree more! Reality!

Parisienne 發表於 12-11-21 22:36
名校會公開所有名次嗎?
而家好多學校都只公佈頭三名,或頭十咋喎
ANChan59  不可講的事實.....  

既然唔公開講,而事實上如果考第尾的只是92同98分之差的話,又唔怕喎!
除非最尾嘅分差得離譜,但若然係太差都應該無得留低。

ANChan59  不可講的事實 - - - 不會公開名次,即係有人杞人憂天.....或另有目的....  發表於 12-11-22 00:09

哦......明白哂!
而家做家長真係要多角度思考

queeniechung 發表於 11-11-21 17:25

我曾是某一BAND3學校的社工,有天有位九龍塘名小學的學生入黎,第一句同我講佢係邊 ...

其實成績差唔係比人排斥既原因黎架喎, 黎到band3學校都係咁, 應該係小朋友既性格問題...

ANChan59  不可講的事實 - - - 不會公開名次,即係有人杞人憂天.....或另有目的....
答左成百幾個posts後先有呢個結論......遲! 一睇個topic已有呢個feel la~~~

ANChan59  Yes, Madam  發表於 12-11-22 01:04
喵媽  agree  發表於 12-11-22 00:38

palmchristy 發表於 11-11-22 00:27
在大女就讀的私立小學, 有唔少人真的考得不理想. 雖然未必包尾, 卻要留班. 一年留十幾人.

但又好神奇, 好 ...

曾經聽過某校校長話, 如果叫小朋友留班, 係因為覺得佢地留咗班之後會讀得好!
而那些就算留班之後都讀唔到既, 反而會比佢直升, 快快脆畢業, 唔知係咪間間都係咁??

可能不太貼題。我兄長當年讀普通中學,但成績好。報大學時有親戚說「做細池塘大魚好過在大塘做細魚」。好彩冇聽,照報牛津,之後仲first hon畢業。乜嘢個案都有,看自己啦。

‹ 上一主題|下一主題