用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DELETED
樓主: apple8356
go

DELETED [複製鏈接]

Most schools won't announce the rankings beyond a certain range. But as a parent, it's not a bad idea to let the kids know where they rank. It's a means to understand where you are in this competitive world and then coach the kids where they would have done better if they could do it again.

原帖由 apple8356 於 11-11-21 17:20 發表

其實我都無子女報讀小一,吹下水,諗住安慰下考唔到果d家長,真係得罪左人都唔知。

明白明白!! 我諗大部份香港家長係好有奮鬥心同好care d仔女,  今次吾夠luck, 佢地會再努力去尋找適合自己同小朋友既學校!!

原帖由 queeniechung 於 11-11-21 17:25 發表

我曾是某一BAND3學校的社工,有天有位九龍塘名小學的學生入黎,第一句同我講佢係邊度讀小學,我好驚訝咁問佢,咁點解你會入左黎呀~~~佢當堂語塞,及後就係咁投訴老師點針對佢,同學點排斥佢,當然,好大部份 ...

咁個學生好明顯係佢本身有問題所以先到處被人排擠

DELETEDDELETED

回復 38# queeniechung 的帖子

DELETED
DELETED

回覆 35# apple8356 的文章

如果在名校讀書如果科科80分以上而考第尾,我覺得並沒有任何壓力,亦不應該給兒女任何壓力,我相信在名校讀書取勝之處是學習氣氛,當然十隻手指有長短,個人品德是很需要父母無時無刻的教導/指引。

cowmoon  Agree !  發表於 12-11-22 21:04

醒目開學勳章

好明顯係.

原帖由 ericby 於 11-11-21 16:53 發表
So some people should give up their seats in famous schools

其實選擇喺家長手中,喺呢個小朋友咁細嘅時間,俾個機會同其他叻嘅小朋友相處,唔一定係壞事。現代社會,競爭好大。今日你保護佢,佢第日大個嗰陣又點呢?
當然父母愛錫子女並無不妥,如果真係好了解你小朋友嘅能力同性格,去搵一間讀得開心嘅學校,亦未嘗唔係一件好事。
所以冇話對與錯,家長喺選校前做足功課,並設下contingency plan。我以經覺得冇對唔住小朋友囉!

兩個故事分享
故事一:
學生甲就讀普通小學(非傳統或地區名校),成績名列前矛,升讀普通中學,成績繼續名列前矛,但公開試成績普通,未能升讀大學,現在是一位普通基層職員~~~
故事二:
學生乙就讀普通小學(非傳統或地區名校),成績名列前矛,升讀傳統名校中學,成績變得很差,每年都接近包尾,公開試成績普通,未能升讀大學,現在年薪過百萬~~~
講出以上故事,只想帶出兩點:一、普通小學成績好,升上普通中學是比較容易維持名列前矛,但最後仍然要面對真正的競爭(公開考試及工作);二、在傳統名校考第尾,未必好唔開心而意志消沉,變成一事無成~~~

原帖由 apple8356 於 11-11-21 15:55 發表
就算子女努力溫習,由於名校個個都係精英,小朋友只要1個測驗偶一失手,就變成全班成積最差果幾個,真是壓力無邊,跟住無哂心機讀書 ,然後惡性循環,名校其實只是一個壓力煲。

這些事情在正常的學校是不會發生的,因為 ...

其實任何學校,每班都有一個人考第一,一個人考第尾。
Take it easy.

回復 47# Hema 的帖子

在大女就讀的私立小學, 有唔少人真的考得不理想. 雖然未必包尾, 卻要留班. 一年留十幾人.

但又好神奇, 好多家長願意俾小朋友在該校留班.

囡囡今年的其中一個好同學是留班生. 佢今年讀得幾好.

又聽聞高年班的一位師姐前年成績爭小小而決定留班後, 重讀的一年勁到爆燈咁濟.

所以包尾不是大事, 留班也沒有什麼大不了, 最緊要知道自己弱點後, 家長同埋孩子一齊積極面對, 努力過後, 希望在明天.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

回復 54# palmchristy 的帖子

原帖由 長生不老 於 11-11-22 00:36 發表
緊係啦! 人哋讀一年, 你要讀两年, 唔通再上再留啊! 6年小學要12年才讀完, 真係天才.

所以, 真係未打好底的, 用多一年打底, 也不是壞事.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

原帖由 長生不老 於 11-11-22 00:18 發表
80分以上考第尾?我就唔信了, 咁點解喇沙咁多人14分都考唔到, 讀名校都考唔到大學, 咪仲瘀過讀普通學校, 個個都知道你讀名校, 到最後??? 好無面啊!!!!!!

都話學校係提供教育,家長要給與支援,最重要係學生自己學習能力!名校自有過人之處,如學習風氣,教師質素和設施...當然有不少普通學校也有優點!

無論入讀哪類學校,在學習漫長的過程,學生和家長都要付岀才有收成,亦有很多變數,學校儘量提供良好學習環境,還有甚麼缺失?學生考不到很好的成績,是否要把所有責任歸究於學校?

好無面?是否你自己想多了?好像是你自己對名校有誤解吧了!

還有,為何不可以理性地討論?為何每每都要衝著某名校?是吃不到的葡萄是酸的嗎?

原帖由 長生不老 於 11-11-22 01:30 發表
我對這校一點興趣都無, 只是名校之中考唔到14分最差佢, 又最無品佢, 我朋友對孖仔年年在此校考包尾, 小四時要佢两個轉校, 我朋友好無奈, 轉去普通學校怕俾人笑, 最後去了國際學校, 朋友俾得起姐, 俾唔起點算啊! ...

沒有學校可以包出狀元, 學校提供良好學習軟件同硬件, 有時都要視乎學生自己的做化, 抱怨人之前都要反省下自己! 大部份都係成績不錯, 這是事實! 良好德育培訓亦很重要!

不知要求退學是多久以前的事? 如果真係年年考包尾, 真係勉強留班都不是一件好事, 好明顯係錯配, 其實如果家長有支援, 而小朋友又喜歡學習, 老師看得出有儘力而又全科合格, 老師應該會給于機會...

轉去普通學校怕俾人笑? 其實都係自己個人選擇和想不通吧了...

賽翁失馬,焉知非福!  

‹ 上一主題|下一主題