用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 想仔仔第時入DBS,幼稚園應點揀?
樓主: sawron
go

想仔仔第時入DBS,幼稚園應點揀? [複製鏈接]

咁…如果想小朋友長大o既環境唔好咁複雜,可能…無入DGS未必係壞事
又或者應該咁講,如果屋企係小康之家o既,又唔係咩名人或有$人o既子女,如果有幸入到去都可能再要諗諗佢。
因為到時個個有司機接送,年年學校捐錢都捐100K-200K,而自己又無…小朋友可能會唔好受:pity:

回復 81# 雪豆 的帖子

P.S. 記得留意紅字post ar

如果我地作為平民都入到去一定好有福氣.

我成日諗, 呢D勞斯來斯級家長去面試時應該會問校長:"你地出年籃球隊/XX校隊要幾多經費?? 係咪想換過哂D排球? 要翻油幾多個球場?? 無問題, 比個位我個仔/囡, 我下午搵人送張cheque過黎!"

呢個世界, 幾時都係有$$好過無$$.....如果唔係, 特首選委又點會咁出人意表? 真係無小圈子? 唔好太天真啦!

可惜, 我又唔想用呢套道德觀念教我小朋友....但好多時呢個就係現實. 忠忠直直, 終須XX.......唉, 點呀!!!!!!!!!

原帖由 sbux 於 11-12-8 08:35 發表
CIS裡面好多係勞斯來斯級嘅人,名人版之後,甚麼九巴後人、政要後人,林海峰個女應該算平民喇

又係呢句忠忠直直終須XX…我呢排真係聽o左N咁多次:hammer:
對白係…
"我張cheque已經準備好,係我o既見面禮。日後有擴建工程,加遊樂場,加圖書館呀咁,同我秘書講就得喇。依張係我咭片。":sick:

原帖由 2Fats 於 11-12-13 15:05 發表
如果我地作為平民都入到去一定好有福氣.

我成日諗, 呢D勞斯來斯級家長去面試時應該會問校長:"你地出年籃球隊/XX校隊要幾多經費?? 係咪想換過哂D排球? 要翻油幾多個球場?? 無問題, 比個位我個仔/囡, 我下午搵人送張 ...

原帖由 雪豆 於 11-12-13 16:11 發表
又係呢句忠忠直直終須XX…我呢排真係聽o左N咁多次
對白係…
"我張cheque已經準備好,係我o既見面禮。日後有擴建工程,加遊樂場,加圖書館呀咁,同我秘書講就得喇。依張係我咭片。"

...

你响邊度聽架?

Just rumors among friends/co-workers
(不喜勿插 )

雪豆,我前同事同個仔in 呢間中學時臨尾派片:第日如要擴建校舍,可以幫手。

結果,收咗囉!

回復 1# 2Fats 的帖子

咁黑暗!?真系有d懷念大抽獎年代,至少公平,同埋吳同階層的小朋友都有機會。

chongnicole, 已經係好幾年前,當年佢年薪過二百萬,專業人仕,有影响力。

難怪真係好難抗拒。

回復 1# 2Fats 的帖子

哈哈,學校有price tag!

上次報紙專欄寫到有一大陸有錢家長,在家長會指責校長罰佢的小朋友抄校規,校長和大陸家長罵戰,大陸家長話吾會抄,只會影印比佢。
所以收有錢人小朋友,都要揀清楚,免自作自受

睇完你地咁講, 真係好恐怖.....好似電視劇個 d 咁.........好驚...

雖然...我從來都無諗過仔仔讀 DBS...因為我無咁既能力, 同埋我都唔想囝囝比人排擠......我怕會影響佢自尊心呢........

真係好恐佈好黑暗 ><

唔恐怖. 坦白講, 呢個世界點會無呢D野發生? 況且喺幼稚園,直資,私校世界, 校長有絕對話事權.

當你一級有150個位, 有10個係呢D學生一D都唔奇, 反正仲有140個位可以收'正常人'. 如果我係校長, 為學校, 為學生, 我都會咁做. 問題係, 另外140個'正常人'有咩特質, 家庭背景係點, 只有校長先知自己學校走咩路線. 當然, 學校一定有學生黎自'一般'家庭類別, 問題係, 究竟佔幾大比例姐.

我自己就睇化亦接受呢個'運作模式'. 有時無咁大個頭真係唔咁戴咁大頂帽, 到時大人小朋友日日都要同隔離位比薪家. 最慘唔係自己想同人比, 而係人地係都要同你比.....

我唔要做最top(好多時最top係最唔開心), 中上都可以嘞~

原帖由 萬樂豬 於 11-12-13 23:42 發表
睇完你地咁講, 真係好恐怖.....好似電視劇個 d 咁.........好驚...

雖然...我從來都無諗過仔仔讀 DBS...因為我無咁既能力, 同埋我都唔想囝囝比人排擠......我怕會影響佢自尊心呢........

真係好恐佈好黑暗 > ...

原帖由 2Fats 於 11-12-14 09:09 發表
唔恐怖. 坦白講, 呢個世界點會無呢D野發生? 況且喺幼稚園,直資,私校世界, 校長有絕對話事權.

當你一級有150個位, 有10個係呢D學生一D都唔奇, 反正仲有140個位可以收'正常人'. 如果我係校長, 為學校, 為學生, 我都 ...

以前捐$$$是6位數已夠,乜原來巳升至7位數了

原帖由 2Fats 於 11-12-13 18:49 發表
chongnicole, 已經係好幾年前,當年佢年薪過二百萬,專業人仕,有影响力。

難怪真係好難抗拒。

which profession?

原帖由 hophopbunny 於 11-12-14 09:51 發表

其實CIS好勁ga,我覺得她是為出國準備,更上一層樓。
我諗差到比DGJS請走應該都唔會考到CIS。
大把勁人在小學階段學好D中文然後轉GSIS,CIS等。放眼外國名牌大學 ...

好似要考IQ test

原帖由 2Fats 於 11-12-13 18:49 發表

難怪真係好難抗拒。

年薪2M好多人都有,特別是而家o甘多big 6大老板,講$$$冇得爭的

inflation呀!

除咗$$, 都要睇吓仲有咩bonus架....e.g. 如果你想建新校舍, 或者要有新設施, 又要專業consulting advices, 分分鐘要入則又要等部門approval, 原來朝中有人好辦事....咁點睇? 分分鐘掉番轉慳唔少時間/金錢呀. 明未?

原帖由 Cutemom0808 於 11-12-14 10:07 發表

年薪2M好多人都有,特別是而家o甘多big 6大老板,講$$$冇得爭的

原帖由 Cutemom0808 於 11-12-14 09:45 發表

以前捐$$$是6位數已夠,乜原來巳升至7位數了
‹ 上一主題|下一主題