用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 點解民生面試只用普通話,公平嗎?
樓主: fishpp
go

點解民生面試只用普通話,公平嗎? [複製鏈接]

Agree !

原帖由 ronniedad 於 11-11-19 23:35 發表
咁如收左小朋友入去讀, 佢上堂唔明個老師講乜, 咁咪對佢仲唔公平? 個人覺得問題係幫小朋友選班的是家長, 不能提供一個語言環境給他們成長的(我都係土生土長的香港人), 又為何要報英普班呢? 純個人意見, 不喜勿插! ...

咁想問下報選英粵班會否用英文面試?

我上星期帶囡囡in完,其實係唔係因為家長當初揀左普英班,in時先用普通話問小朋友咋.因為我交表時係揀左粵英,所以in都係用粵語in.
in當日,同組4個小朋友一張枱,我囡囡係in最後一個.谷氣,第一個小朋友in完(佢係我個囡隔離),佢阿媽陪個囡玩枱上的英文字母砌板,我之前幫個囡攞左個A,B玩,點知個家長叫佢個囡攞返個A同B黎砌.砌砌下仲想連我個囡手上唯一個M都想攞走,我心唸,張枱都已經冇玩具架啦.仲想連我個囡唯一拿着的字母都想拎走.咁到我個女IN果連玩甚麼呢?
真係自私呀.自己個小朋友IN完就唔理人,你要搏老師比你好的印象都唔係咁架

我都想講, 我係報英粵班, 我地完全無諗過會有英文interview, 我個小朋友完全係o 了姐, 我hubby 同時都要用英文答, 點睇monster parent?

根本大家完全無心理準備下突然比人問英文, 小朋友我唔comment, 大人係突如其來時, 真係會反應不過來的, 完全那一分鐘心裡一片空白

回復 24# Lenatsang 的帖子

其實如果有上bk搵吓資料,民生不嬲都有net interview,以前未分英普/英粵時都有,至於撞唔撞到net in.,真係睇彩數!

我記得交報名表時, 收表的人(我當係老師先啦)都有一再提醒我報英普班係要用普通話面試嘅.....點知到嗰日我個仔嗰組係外國老師面試...哇咔咔...尤幸我家中是二文三語的, 因我先生是台灣人, 我是香港人, 我哋姐姐係菲律賓人, 所以他三種語言都有學到...至少基本問題(如名字, 顏色,數字,歲數等)都可以用此三語回答; 其實家長想小朋友入讀自己心儀嘅學校, 理應下些工夫的...最基本的問題要識答; 當然, 最終還是看小朋友的臨場表現囉...呢樣我哋身為家長就無法控制啦...btw, 我真係覺得有少少彩數成份係度架!!! ~共勉之~

原帖由 fishpp 於 11-11-19 22:31 發表
重話無問題,當然有問題, bb 都冇學普通話.佢根本唔明,如當初報名時寫明當然冇問題,這樣真的只有內地人受惠了.
說明是英普班,難道只懂普通話便可以?
  ...

其他學校例如HKPS都係o甘的

最怕有人講公平問題
我係地球生存咗三十年
一早都知地球唔會係公平
如果你仲未知你快啲學識先好教小朋友
地球人只有兩個choices
To be or not to be

原帖由 hangyodon 於 11-11-28 11:25 發表
最怕有人講公平問題
我係地球生存咗三十年
一早都知地球唔會係公平
如果你仲未知你快啲學識先好教小朋友
地球人只有兩個choices
To be or not to be

hangyodon, I like your commenta and It's too true!!!  Parents should be well aware of the real world so that you know how to facilitate your child.... Ha Ha Ha

哈哈! 呢樣又真噃, 而家我都極度同意. 但想問其實英普班以前係無咁普及或甚或至乎係無呢樣野, 佢O既出現其實一開始係咩原因呢? 真係想小朋友學多一種語言定基本係俾D真係以普通話做母語的小朋友去方便學習呢?

原帖由 ronniedad 於 11-11-28 11:39 發表
哈哈! 呢樣又真噃, 而家我都極度同意. 但想問其實英普班以前係無咁普及或甚或至乎係無呢樣野, 佢O既出現其實一開始係咩原因呢? 真係想小朋友學多一種語言定基本係俾D真係以普通話做母語的小朋友去方便學習呢? ...

當然后者優先,所以可能收大陸人都唔收你呢

原帖由 beckylai 於 11-11-28 11:30 發表

hangyodon, I like your commenta and It's too true!!!  Parents should be well aware of the real world so that you know how to facilitate your child.... Ha Ha Ha

不嬲都係話要天時地利人和
小朋友做得好/識唔識只係其中一個因素
有人唔做野會中六合彩, 有人做一世都冇乜錢
要教個小朋友點解係咁, 要佢明白努力唔代表一都有收獲; 但努力係一個可以用人為/自已既力量改變既一個條件

我唔係唔係因為而家有啲家長成日同個仔女講世界係公平; 讀得書多一定有回報所以攪到好多人話小朋友既AQ(面對逆境既能力)低

你睇吓我地兩個香港特首候選人既background就知道世界係唔公平 - 有人一出世就順利利;有人要好大努力先可以同一席位

原帖由 ronniedad 於 11-11-28 11:39 發表
哈哈! 呢樣又真噃, 而家我都極度同意. 但想問其實英普班以前係無咁普及或甚或至乎係無呢樣野, 佢O既出現其實一開始係咩原因呢? 真係想小朋友學多一種語言定基本係俾D真係以普通話做母語的小朋友去方便學習呢? ...

英普班既出現係應家長(市場)既需求既....而家咁多家長追求學好語文, 所以學校咪整d英普班黎滿足大家lor~~

不過我就唔buy英普班, 要知道學前教育唔係淨學語文, 仲有9大共通能力, 8大多元智能同6大學習範疇, 好多野係用母語(即係廣東話)學係最有效.

我仔係現在民生k1學生, 我好buy佢地既德育教學, 佢成日同我講話老師話咁...咁...咁.....先係乖小朋友, 當然佢自既講得出又做得到啦...呢d野, 一定唔可以用英普教到lor~~

回復 28# hangyodon 的帖子

同意!
我報英粵班我都係俾個英文老師in
最重要都係保持正面, 唔好影響之後面試的心情

我小朋友唔係今年的申請生, 但我都知出年會轉冇學劵, 可以開辦"英普班", 咁講明英普班, 點解家長會期望用廣東話in???

可能冇諗到會用普通話in, 申報,我冇報呢間。
‹ 上一主題|下一主題