用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 點解民生面試只用普通話,公平嗎?
go

點解民生面試只用普通話,公平嗎? [複製鏈接]

點解民生面試只用普通話,公平嗎?交申請表時也沒有提及,普英班也應用普通話及英語才公平
   0    0    0    0

interviewed 完先知有些老師全程用普通話, 家長就話無問題o者, bb 始終未學普通話.

另外, 重要有大b, 呀唔係直頭係3歲降班者既挑戰!

呢間學校就係咁唔公平,我三年前好期望個仔讀呢間學校,但到interview去到課室發現全程由個外藉老師問我個仔,當時見其他小朋友多數由香港老師面試,真係非常不公平,我個吾係鬼仔點溝通呀,最後結果更係..
到今年再帶細女面試遇見一個金毛老師,無乜笑容無禮貌,印象不太好,今年我只是帶細女黎warm up 下預備稍後心儀interview 即使有幸收左亦吾會讀。

重話無問題,當然有問題, bb 都冇學普通話.佢根本唔明,如當初報名時寫明當然冇問題,這樣真的只有內地人受惠了.
說明是英普班,難道只懂普通話便可以?

The game rules is set by them.  We have only 2 choice: play with their set rules or give up.  They have many applications to select.  This is the consequence of reputation.  Almost every institutions have this phenomenon.  What a pity!

我個仔係完全唔識, 但個老師話我可以提佢, 咁我未再用廣東話再講一次, 佢先識. 但都預左唔得啦~

我好認同,我地呢D遊戲參加者,只有接受佢地的遊戲規則。佢收到的申請咁多,佢就係要用呢D方法去揀學生。
佢都係要搵佢地學校的老師去面試,老師就係得咁多,遇到咩老師,都係講彩數﹗

係...我地的小朋友係唔識先去學,但上英普班,無廣東話的,無接觸過、又或者係屋企無普通話環境的,只係學校學,只會事倍功半。
我係度諗,如果你的小朋友上堂的時候一D都聽唔明,大家又會唔會怪學校呢?

香港講普通話的人,唔一定只有大6人,仲有台灣人﹗嫁咗來香港的台灣人,真係唔少的﹗

去interview根本就係唔公平的喇﹗我個仔係細仔,要同D大仔爭學位﹗學校唔會因為我個仔係細仔而按佢的程度去收佢的﹗

學校的收生標準,我地都唔知,有時都好睇家長的反應。我諗大家都係平常心去面對子女面試喇﹗我地可以做的,只係幫小朋友報名,同帶佢地去,佢地的表現係點,真係要睇佢地自己﹗

我講的野,未必啱聽,不過我講的都係現實的問題﹗不喜勿插﹗

希望各位小朋友都考到好的學校﹗

普通話老師一坐低, 我就預左陪跑當玩下!其實我都覺得幾唔公平, 點解一枱全英一枱全普通話對答呢?

咁如收左小朋友入去讀, 佢上堂唔明個老師講乜, 咁咪對佢仲唔公平? 個人覺得問題係幫小朋友選班的是家長, 不能提供一個語言環境給他們成長的(我都係土生土長的香港人), 又為何要報英普班呢? 純個人意見, 不喜勿插!

原帖由 ronniedad 於 11-11-19 23:35 發表
咁如收左小朋友入去讀, 佢上堂唔明個老師講乜, 咁咪對佢仲唔公平? 個人覺得問題係幫小朋友選班的是家長, 不能提供一個語言環境給他們成長的(我都係土生土長的香港人), 又為何要報英普班呢? 純個人意見, 不喜勿插! ...

Agree!!

我本身係用普通話上堂的中學讀到預科畢業,我要係屋企教佢,絕對唔成問題﹗不過小朋友太細,我未教佢普通話。我都好想我個仔讀英普班,我就係知道面試會/有可能用普通話,所以無報~

回復 1# MiniCooperS 的帖子

哈哈, 我地o既諗法同你完全一樣, 起初我地都認為一家係揀英普啦, 但到真係去報時就完全報哂英粵. 因我們的小朋友在兩歲前我們都係大部份時間用英文與他溝通, 可能我們日常生活都係用廣東話(因我們是自己湊的), 他的語言能力初頭我們直頭覺得佢會唔會係有問題, 但轉番用全廣東話後, 就突飛猛進了, 英文反而因佢學識怎樣運用喉舌而開始多講添.

不如叫講明只收新移民仔女..

(咁如收左小朋友入去讀, 佢上堂唔明個老師講乜, 咁咪對佢仲唔公平? )

我都好同意這句,但我想問用全用英語面試的,他們的普通話能力又如何?學校也是不知道,但就入了英普班......
相反,用普通話面試的人,英文程度又如何?學校也是不知道,但就同樣入了英普班......

我也明白面試的形式是由學校決定,家長又有何異議,就只可以接受,我只是想說如果學校是著重英普共存的,為何面試時只有一種語言呢?

題外話,入表申請時,你們知英普班時只用英or普面試嗎?如是,這次真的只好以怪自己......

原帖由 fishpp 於 11-11-20 00:24 發表
(咁如收左小朋友入去讀, 佢上堂唔明個老師講乜, 咁咪對佢仲唔公平? )

我都好同意這句,但我想問用全用英語面試的,他們的普通話能力又如何?學校也是不知道,但就入了英普班......
相反,用普通話面試的人,英文程度又如 ...

我唔知會唔會,不過機會好大﹗所以唔揀﹗
理想就梗係又in英文,又in普通話喇﹗但人手有限,申請者又多﹗學校都無得揀﹗
果D英文/普通話能力唔得,屋企又無相關的語言環境...真係只有祝佢地好運﹗我有親友,英文唔得﹗仔女的成績都唔好,中文、數學都仲教得到,英文就真係

所以....

我當天面試的老師係講廣東話的,係咪即是唔收?

面試好難有公不公平之分,只有好唔好彩!!

Agree x 2 (若果家長自選英普班, 而interview 又真係用普通話, 怨不得人)

反而唔知會唔會選英粵班來個普通話老師, 咁就死勒.

原帖由 ronniedad 於 11-11-19 23:51 發表
哈哈, 我地o既諗法同你完全一樣, 起初我地都認為一家係揀英普啦, 但到真係去報時就完全報哂英粵. 因我們的小朋友在兩歲前我們都係大部份時間用英文與他溝通, 可能我們日常生活都係用廣東話(因我們是自己湊的), 他的 ...

認同!  好似我仔仔昨日去IN, 佢一早入左課室原先玩緊puzzle, 玩一陣發現有車玩, 佢行左去另一邊, 而英文老師正正便去左佢呢邊, 若果阿仔唔過去, 咁便in左普通話 (c更).  

至於大仔細仔呢點, 真係無計傾.  我大仔當年係細b, 由佢考幼稚園到考小學, 都係唔夠大b爭(當然我也識細b好定), 現今到細佬(當我想生第二個bb時便計定數要生大b, 結果, 細佬係大b(2月份出世)), 今次幫細佬去考幼稚園, 感覺與大仔時真兩回事, 感覺到其他多數係細個佢.  

所以, 自己bb係大/細b無得選, 學校係like 大b都無計, 只好平常心去面對!  其實, 每間幼稚園都有佢優點, 只係大人想給自己仔女有更好學習環境, 但事實總事實.  

原帖由 anteater 於 11-11-20 09:08 發表
面試好難有公不公平之分,只有好唔好彩!!

outbind://123-000000007888A3DB52BB5E45A542D79211CD2B19C4722600/http://www.babyfashionkingdom.com/user/Image/slanime4.gif

慘痛的經驗教訓:
我家是廣東話、普通話、英文夾雜來溝通的。我女兒在之前的SC報了英普,結果女兒用廣東話in的部分表現很不錯,但是到了普通話部分,整個人趴在桌上理都不理老師,(因為我們覺得兩歲之前盡量不想讓她造成語言混亂,所以跟她說話只說粵語和英文)。。。我們的教訓是以後都不報英普班,所以在民生報的也是英粵班,雖然我們想女兒以後也好好學普通話,而且可能英普班的入學競爭可能比英粵班要小(那也是我們報SC的英普班的主因,我們想取巧,居心不良。。。哈哈)
‹ 上一主題|下一主題