用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 收到啟基取錄通知
go

收到啟基取錄通知 [複製鏈接]

今日好高興收到啟基取錄信。今個星期頭至SECOND IN,估唔到咁快就有好消息。自行公布後,得兩日時間(11月24&25號)交留位費。
   0    0    0    0

Have you received any calls from the school before receiving the offer letter?
Ms. MOK

我囡囡都收左啦!好開心呀!
hi~hi~

THANK YOU.

封信既日期係11月17日。之前學校冇打過電話來通知取錄,只係收到信至知。我估校長應該係呢個星期完成INTERVIEW,至一次過出信卦。

佢地自行放榜之後至要人交留位費都好既,咁自行派得好既人唔去註冊,佢地就即刻有位多出來,可以CALL WAITING LIST。

希望有去SECOND IN既都好快收到好消息啦。

Thank you , Cheritylai, Hope I will receive letter when I am back home tonight!!

By the way, just want to know how long did you have interview with the Principal on the 2nd interview day and  Did the Principal say anything during the interview which give you some hints that your child may be given offer ??
Ms. MOK

Just checked with the school and learnt that the offer letter will be sent out by batches and they informed that quite a number of letters have not yet been sending out. The staff told all parents to wait patiently, unless no letters received by end of next week, call the school then.
Ms. MOK

I received the letter today

sillyisaac,

回復 8# 翀翀媽咪 的帖子

我都收到呀,好開心!

carnationBB, yup, 正取生^_^

今朝收到啟基電話,問收唔收到信,CarnationBB,或者你打去學校問問是否寄失了?
各位昨日的派位中唔中呢?你們會否今個星期去交留位費?我就預咗唔中,所以我會去留位呀!

各位有申請啟基的家長,你地好,我BB而家先得歲幾,見最近有小一派位所以上黎學下野。
我BB剛剛啟思收左,我都交左留位,據知聯繫小學係啟基,想問下大家選校係咩標準,點解心儀啟基? 如啟思由N讀到K3有冇話大機會入到啟基?
我看啟基課程,話係上午上堂,下午有activities, 而且呢間學校係好多活動的,是否呢個原因你地揀啟基? 咁學術上會唔會差過外面的學校? 是否以中文為主的學校呢? 咁多活動會唔會俾多好多錢同時間呢?
唔好意思,比較多問題,請大家指教一下。謝謝。

啟基都算caring,interview前會打來提你,另加sms再提。今日學校又打來,問我收唔收到取錄信。我諗冇幾多間學校會咁做,你來就來,唔來就算。

我諗啟思上啟基機會係大d,但唔係必收。因為都有朋友個細路啟思,但1st in之後叫收waiting信,冇得second in。

揀啟基係因為我唔中意催谷細路,希望佢可以愉快學習,中意番學,我相信咁樣學習起上來會更入腦(揀啟思亦因為呢個原因)。去完簡介會後,覺得校長辦學好有熱誠,同埋學生多表演機會,培養到佢地既膽量同自信,呢份禮物對個小朋友會終身受用(因我仔較怕醜)。有自信的話,第時考中學去INTERVIEW都較有優勢。

另外活動教學亦會較適合我個仔,佢覺得上課好玩的話,會更加比心機學。同埋我個仔怕老師,佢去一D老師有愛心既學校會較適合同讀得有心機,啟基小班教學亦會令佢得到更多關注。

CarnationBB,唔好灰心,過埋今個星期就知有冇好消息,因為今個星期就要交留位費,據我所知,已經有d人決定唔讀啟基,因為另有offer,所以唔駛咁愁住,希望在明天嘛~

回復 17# cherithlai 的帖子

我都同意你所講,唔係咁多學校會咁care你收唔收到信,又打電話又send message!令我覺得我係受到呢間學校嘅重視,呢樣嘢真的唔係間間做到!而且我好怕小朋友日谷夜谷填鴨式的學習(因本人小時也身受其害),好想小朋友係自己有興趣去找尋,尋求知識,這間學校嘅活動教學就係我所想的,同埋最緊要小朋友係開心返學,唔好比壓力佢讀書,咁佢就會自然吸收知識。我唔想小朋友日日放學做功課溫書做到成11點,佢地會好慘㗎!
‹ 上一主題|下一主題