用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想問下, 12月底出生既男仔, 係咪要做細仔好d? ...
go

想問下, 12月底出生既男仔, 係咪要做細仔好d? [複製鏈接]

唉, 呢個問題困擾左我好耐, 我仔07年12尾出生, 依家照讀K2, 佢無話特別叻, 我身邊個個人都話要做大仔, 細仔會好蝕. 而且照讀上去, 跟同年年頭同年中既小朋友差別好大. 但, 我既諗法係如果佢發展o.k., 我會俾佢做細仔, 原因係我怕遲一年, 又多競爭, 我仔得10分, 大抽獎好蝕, 如果遲一年, 咪機會更小, 因為08年又俾07年多小朋友. 好煩, 個個都話細仔去考私校, 直資, 甚至扣門, 比大仔差一大折, 我都唔知點好, 可否俾些意見, 謝謝!

另, 如做大仔, 咁係k2 or K3 repeat?
   0    0    0    0

我阿女係07年k2, k2同級裡面有06年12月超大仔, 又有06年11月超大女, 一係k1遲入學, 一係k2重讀, 不過最好先問下老師校長意見...

我個仔係08年底, 出年先k1, 去interview時明顯佢表現好過其他小朋友, 所以做大仔唔一定會好差......如果你而家先repeat, 最好同佢k3轉校, 因為同校佢已經學過, 一定無心機上堂, 咁咪屣氣兼易變頑皮 ( 因為唔聽書 )......加上一般k3既課程都接唔上小一, 所以要repeat的話, 讀多次k3, 等小朋友學多d, 接小一都易d !!

回復 1# bb108 的帖子

I can share my experiences with you. Check pm.

有一本书 男孩危机,里面讲,男孩子的发展会慢过女孩子,5岁的男孩子 语言发展的等同3岁半的女孩子。小肌肉,专注力,都会慢点。送给男孩子最好的礼物  ,就是让他迟点读书。。
  不过 ,我想 因人而异。。

My boy is 0710 b and is in K2 now. I plan to let him repeat K2 ah. You can apply for other kindergartens for K2 first and make your decision later.  Switching to another school may cause less psychological impact on the child.

回復 1# bb108 的帖子

其實,要好睇你個仔係高大同性格,如果高大,性格外向,咁你可以唔需要做大仔,否則,如果你真係唔想做大仔,今年妳要做好準備,帶佢接觸多啲人,等佢學會同別人溝通的基本禮貌吧!

我仔係11月尾
佢k1已repeat了, 做大仔
依家k3, 已入左一間地區直資, 唔駛煩
佢在幼稚園成績一向都唔錯
表現亦成熟
班主任話佢學習完全無問題
仲讚我當初的決定啱添

First identify your targets.

Target 1: DSS/private schools: It's better to be big kid to go through the tough admissions interview process. It's a long battle. The kid needs to have both mental & physical strengths.

Target 2: Gov't schools: Try your luck for the 1st & 2nd rounds. You might need to knock door for the desirable school at the end. Even though you can get a place, be prepared that small kids are slower to catch up w/many things, esp. boys.

Hope these'll help.

回復 11# bb108 的帖子

hi..
其實每個小朋友嘅發展同情況都唔同,唔一定細仔就差d,大仔就好d,最梗要係您同老師覺得小朋友跟唔跟到,跟到的話,點解要浪費一年時間呢? 唔駛理其他人點講嘅,可能囝囝將來又細過人又叻過人呢
‹ 上一主題|下一主題