用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 如果兒子中一拍緊拖?
go

如果兒子中一拍緊拖?

有無家長的兒女初中拍緊拖?

如果本人兒子現讀中一拍緊拖, 應否阻止?

始終覺得太早

比我實阻止,影響學業。

原帖由 lauerica 於 11-11-16 23:10 發表
比我實阻止,影響學業。

最擔心係攪出人命(i.e.有左), 又或者係衰"11", 但又怕處理得唔好會令佢地受到傷害, 我讀書的年代, 另一間學校有一對小情侶, 因為被雙方家長阻止拍拖, 結果佢地攬住一齊跳樓, 唉!

唉! 初中問題一係學業, 一係拍拖, 一係打機, 做父母, 當然想d仔女, 心無雜念, 專心讀書.

If we put ourself on his shoes, what do we do? How about us at his age?

It's a good opportunity to talk about realtionship, sex education, legal issues, proiority........ If I were you, I will think positive, maintain the relationship and we still have the chance ot influence instead of forcing him out of our influence......

cacama  totally agree  發表於 12-1-7 01:58
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

帕拖不可以話STOP就STOP,不然好影響親子關係.
但我相信中一媽媽應該重有影響力.

如果仔真是好堅持,為有用ANCHAN 方法.

講到自己好似專家禁,其實只是紙上談兵,大家交流下拉.

原帖由 ANChan59 於 11-11-17 15:38 發表
If we put ourself on his shoes, what do we do? How about us at his age?

It's a good opportunity to talk about realtionship, sex education, legal issues, proiority........ If I were you, I will think  ...

我覺得細路仔如果已經開始咗拍拖做父母嘅只可以用接受嘅態度(接受唔等如鼓勵),因為你反對嘅話只會令佢有咩都唔同你講,大家嘅關係只會越走越遠。
你要叫佢帶個朋友仔返黎屋企食吓飯,大家認識吓,一來你可以知道個女仔係咩性格,二來亞仔覺得你係企喺佢果邊,第時有咩事都會同你分享,萬一情海返波時你都可以用過來人的心態去幫佢,而唔駛佢一個心智未成熟嘅少年孤獨咁去面對吖!
努力面對吧!

Adam媽媽  支持  發表於 12-1-14 14:55

中一開始結交異性,
自然定律是剛剛好,
社會定律就太過早.

棒打鴛鴦係行唔通. 愛情一定比親情大.

不如找機會通知對方家長, 叫佢地向你個仔定下要求, 要佢將會成為富翁才好找佢地個女. 等佢發奮做人.

原帖由 talknwrite 於 11-11-19 22:48 發表
中一開始結交異性,
自然定律是剛剛好,
社會定律就太過早.

棒打鴛鴦係行唔通. 愛情一定比親情大.

不如找機會通知對方家長, 叫佢地向你個仔定下要求, 要佢將會成為富翁才好找佢地個女. 等佢發奮做人. ...

差唔多每個星期六日都會出街的,問佢去邊度,佢多數都話同朋友行街。

平日聽佢講電話都知他是跟女仔談話的。

是否應做點什麼?

以前讀書拍拖d 細路個look 都是曳仔曳女,
但近年薯仔薯女也拍拖,是否我地已跟不上潮流?
我仔小六,佢有女同學一日到黑update fb 全是情情愛愛,女仔真係早熟好多

我個仔F3已膽粗粗學人拍拖, 不過被學校發現後經勸告已散左. 但係我都係覺的佢地會偷偷來往, 成日找借口出街. 依家的細路受人影響好大, 人有佢亦有. 扮哂大人話咩有感覺,知道自已做緊咩, 明白後果...... 我地真係比佢吹脹, 我地唔係擔心佢拖下人的手仔, 而係搞出人命, 到底佢知唔知事態嚴重性????

我個仔今年中一,  在學校有2個女仔同時都喜歡他 (一個小學同學, 一個同班),  我是偷看他的訊息才知道, 當初知道后很嬲的, 但我不能給他知道我看過他的電話訊息, 唯有留意他的日常動靜; 基本上平時他放學后直接反補習社會 (會在補習衽給我報到的及我通常留意他給我電話時間); 不知是否他開始覺得很煩, 因其中一個時常發訊息給他, 令他覺得很煩了; 另一個性格比較剛烈; 最后, 我的仔仔跟我說, 女仔真係好煩哦   !! 我直情心裡開心哂 !

回復 13# phoebepanpan 的帖子

我仔的女舊同學一樣, 睇見就眼怨!!!

我見到有女仔11-12歲一入中學就拍拖, 成日喺fb寫d情情愛愛野, 驚死冇人知佢有bf.:;pppp:

現時D細路太早熟了!

回復 5# ANChan59 的帖子

老實答,如果真係要站在仔女角度來看,又以自己當年來諗,我真係唔明白!想當年,真係無諗過求(中)學時拍拖,我地都做過人地仔女,由細自大,阿媽教落,唔好求學拍拖,一定有影响學業,起碼都考入大學,人成熟了,時間多了!才會想男女仔事情,唉!所以話啦!如果要企在他她們位置,點企呀?自己當年都知利弊,邊有可能同一時間做甘多野!

我而家用緊D好衰方法教導囡囡,話:你諗,出街吓吓AA制,飲支汽水都要兩份分 ,如果果日口渴D都唔得,嗱!同阿媽出街就唔同,又去据扒,包你消費 幾好!
另一方面我又話:做女仔唔好太貪心,小心被人賣落火炕,你諗吓,得果十0廿歲,邊得來搵甘多錢比你駛呢?點都唔夠阿媽搵得多,都係阿媽好!

唉!真係好予盾,自己講緊果時都覺得"自相予盾"!
跟住又會讚吓爸爸好:媽咪和爸爸都係好大先識拍拖,打好經濟先有今日日子比你,阿囡!

醒目開學勳章

我都好驚個囡拍拖,重要攪大個肚,唯有不停同佢講,佢唔鐘意做家務,如果細個拍拖大肚結婚就讀唔到書,學歷低人工少.無錢請工人,我係靠嚇.
其實試過一次佢照顧D堂細佬食飯,佢話好麻煩,又借機講,我都好衰.