用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學童跳樓事件 --- 家長迷失和分享區
樓主: JOJA
go

學童跳樓事件 --- 家長迷失和分享區 [複製鏈接]

我覺得而家D小學生真係比以前辛苦咗, 主要因為而家係全日制, 以前多數係半日, 番完學做完功課, 仲有D時間HEA下! 得個幾歲人仔, 晨咁日起身番學, 3-4點放學, 就算完全無補習, 無活動, 番屋企食個茶點, 做完功課(當只需做1小時), 洗個白白, 都差唔多開始食晚飯, 夜晚阿媽放工再幫佢對對功課, 温温書, 都夠鐘瞓啦! 如果再加dd課外活動, 拉拉琴, 真係無10點都無得瞓!
所以我認真唔明, 點解要行小學全日制呢?攪到要中學生先要承受的壓力提早在小學承受, 佢地仲細, 唔係個個都有呢種能力!

回復 2# Longan 的帖子

agree, need to wait..

全日制本意可能好好,不過實際上,學生無晒時間。
我自己當年讀下午班,功課又少,空閒時間又多,都唔知幾輕鬆,放學第一件事就係換衫出街玩一陣。而家自己個仔,日日都早起身過我,放工返黎又係做功課中,睇見都覺得佢辛苦。

問題現在同以前不同、以前大家都会有幾個兄弟姐妹。 可以一斉玩、父母都不用WORRY.  現在有2個小朋友D家庭都不多、大多数可能一個。  GUM,得一個、如果返半日、放学後大多父母都不想小朋友浄係対住個HELPER,結果米又係安排一大堆ACTIVITIES!!  所以半日都係解決不到問題LOR.
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

回復 44# Mighty 的帖子

今日同左個中學家長傾計

有好大的啟發
原來中學煩的
已不是學業成績
學業成績是bonus
心智發展才是最重要

當見到自己小朋友上中學時
轉成另一個人
可能大家仲難接受
孩子變得反常
(e.g. 小學成績操行都好, 到到bank1後,人人都好,自己未能突然,平衡唔到,做出異行)

原來孩子上到中學
已不是擔心他們的成績
而是擔心他們的心態多於一切

今晚訓唔著
咪飲下野,食下零食
一個好, 好enjoy

再諗下咪等同
亞仔有時放學回家hea
唔做功課,食下零食
因為趁你未放學回家
休息夠先

原來小孩子都係好簡單

唔趁小學時期
同他們增進感情
中學時期
我們想介入他們的世界
一定很困難
到時才想
成績不重要
最重要是孩子肯跟我們把心底話談出

可能已經太遲

回復 1# JOJA 的帖子

所以我會覺得如果間小學肯花多D時間去培養小朋友品德行為方面,而唔係一味追求成績,呢間已經係好學校,因為佢地好的品德係一世的,當佢地中學的時候想教已經唔係甘易,成日都會聽倒小學的時候明明又乖成績又好,上到中學已經係另一回事.

谷~不只發生係名校,一些免強收足生的學校,為免被殺校,一樣谷。
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

我覺得係E家D家長太貪心,自己又要搵錢,但又話冇時候對住個小朋友,一味要佢地學呢樣果樣....但只係用錢去關心佢地....

topic ,

自己

一下….  

(3 mths old ) ,
自己
e e
ur ur

..

e e ur ur
回應佢..

..我自己

開心

大個

( primary 2 ) ,

d

(

d classmates 點點點…)

,

,

stop , 因為

可以

還要

check 功課
& 溫書..

2100 hrs

sleep, 如果太
sleep ,

sleepy
自問

.. so what I told her the most is “
d , d ..d”

大女

開心
or relax
,

成績 (
要求

- 合格
便
萛了!!) or

我回家前,

(
補習社 3
hours!!) &

..

不是
可以
(always )

要求- 因為時間
一分一分

..

開始

..

...
為什麼

關係會

? 為什麼
學校

lead

心情
???

, 自己

guilty..

反省
我自己有

??
要返工
, 早上

趕趕趕
( of course doing 公司

) , 回家
, 又要想

,

accept or 明白

..

tired ….

小三中文提?

我吾知我中文能力低定現在老師問題?

找錯處 :
媽媽買了一條新裙子給小美

正確是一件???????

我見到妹妹個小朋友讀書都覺得辛苦,但試問香港有幾多個小朋友讀書是輕鬆?

就算普教中、中教中、這句都一定是「條」、不是「件」。 

原帖由 TSEHANG 於 11-11-22 09:02 發表
我吾知我中文能力低定現在老師問題?

找錯處 :
媽媽買了一條新裙子給小美

正確是一件???????
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

之前有網友提出: 當發覺自己子女不成大器, 會接受他們將來打份牛工嗎?  例如地盤三行工, 餐廳待仔, 文員之類的工作...

我也是為人父母, 當然想自己仔女將來生活開心, 不用太辛苦. 然而, 說到底, this is his life, 如果他的能力只限做上述的工作, 實在也無話可說, 只要他做正行, 用心工作, 那就夠了. 不是我要求低, 而是, 我要放手讓他選擇, 他要為自己的生命負責. 我們做父母的, 不可說"不接受".
‹ 上一主題|下一主題