用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 到現階段什麼都沒有
樓主: fc1668
go

到現階段什麼都沒有 [複製鏈接]

公喜晒呀,咁你快快決定,好等我呢啲一無所有既人有多一個機會,千萬唔該~:(
原帖由 momomo0303 於 11-11-16 19:11 發表
如果有得益人, 我都想俾人, 自己不見得最後會入讀!
btw, 頭先我都收到聖三一offer!

原帖由 lovegirlslove 於 11-11-16 14:40 發表
其實點解唔想讀津小?  其實好多津小資源好, 升中派位勁,師資強.

如果細心D看, 有D私小升中派位真係好一般, 仲有係資源好不足, 而有D直資又吹噓自己係咩名校, 但個中學部都係BAND 2/3...只不過而家大家都唔信政府個 ...

津小實在太死板, 太填鴨式了, 你我也是這個教育制度出來的人, 你不覺得死背死默, 讀書為分數的日子很沒意義嗎? 可能對我來說, 求學真的不應求分數, 反而直資的教材比較有彈性, 小朋友可活學活用...

一路以嚟都對津校無好感, 硬係一味填填填,塞塞塞, , 其實個人內心係好鍾意int'l school 既教學模式, 人地真係會教有用同生活化既嘢, 可以學以致用, 小朋友右精靈d,唔似local school d 學生o甘(耐何no money no talking) 所以先(簡)直/私校

回復 83# tung豬媽 的帖子

agree!!
重要係出到社會發覺你學到嘅知識係"死物",因為無人教過你分析和運用...再加上govt policy每年一小改五年一大改,學習過程未能連貫....
so I also choosen DSS school iso of lucky draw

原帖由 fc1668 於 11-11-17 02:01 發表
在過去一年我們已閱讀了130本圖書,每星期我會和他到圖書館借書,陪他閱讀,為的不止是一張証書,而是他的知識,無奈....用不著!!謝謝提點,我會加強中英數,6月再玩過:(  ...

你的方向十分正確.  這樣做既可以培養孩子興趣, 又增強孩子的中英文閱讀能力.

側聞SFA今年second in時, 需要小朋友閱讀中英文詞語各20個, 如果孩子不具備此能力, 相信很難過關. 認識有家長上年為孩子借了700本書, 圖書館內程度合適的書都差不多全借閱了. 所以其孩子順利考取SFA和另外5所小學.

至於小女, 由於起步較早, 她現在可以自行閱讀簡單的中英文圖書, 但她較喜歡和我一人一頁閱讀.

數學方面, 10月考KTS時考了個位減法. 朋友SFA second in時是個位加減法應用題. 而我大女的小學上年考連加法, 因此我為細女準備時, 預備了二位加一位和兩位減一位的題目, 要她做到聽題目立即心算說出答案.  每逢乘車, 又會指車牌要她做四個數字的連加法. 現在她在算術上對自己頗有信心, 可以以直式做三個位加三個位數. 所以我們不擔心她的算術能力.

如果能趁此機會增強孩子中英數的基本能力, 到上小學時, 孩子也會輕鬆很多, 更享受校園生活.  而六月敲門時, 面試也會有較大優勢.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

聖三一個位會放出來, 睇下幫唔幫倒有需要既家長.

醒目開學勳章

palmchristy,
你講得好好.......... Totally Agreed

機會係留給有準備的人~~

原帖由 palmchristy 於 11-11-17 09:12 發表

你的方向十分正確.  這樣做既可以培養孩子興趣, 又增強孩子的中英文閱讀能力.

側聞SFA今年second in時, 需要小朋友閱讀中英文詞語各20個, 如果孩子不具備此能力, 相信很難過關. 認識有家長上年為孩子借了700本書, ...

多謝大家的提點、互相交流!

醒目開學勳章

你有無試下搵個同你小朋友唔太熟的朋友模擬一下interview? 看看小朋友的對答
又或你有無見過小朋友在集體遊戲中的表現?
再者你有無同kg老師傾下小朋友在學校中的表現?

我以前都覺有些interview咁短時間(約20分鐘)玩一些遊戲點選啱的小朋友呀?  但當我見過亞仔上次參加小朋友的生日會, 一齊玩大風吹, 估領袖等遊戲時, 就以我這個外行人都見到原來有咁多不同特質的小朋友, 所以我就開始明學校點樣選小朋友............
當然小朋友性格很難改, 但有些地方我覺得是可以教小朋友

另外, 中英數的能力, 我覺得真係要時間浸, 可以見到父母的栽培和心機, 我估有offer的小朋友就算唔係全部答對, 我諗至少大部份答對, 真係一山還有一山高 .........
我之前聽過有小朋友考左Cambridge flyer才考小學添 ...

原帖由 fc1668 於 11-11-16 16:05 發表
um...知道喇,學術我再補補先,謝謝.

至於不足,我真係唔太知道,發現唔到佢有什麼問題,佢話自己主動去答,去參與又有禮貌架.雖然可能答錯左,咁唔通所有小朋友都真係咩岩晒:tongue:  ...

原帖由 tung豬媽 於 11-11-17 02:44 發表
小朋友右精靈d

I agree w/what you said about international school. I know a student who graduated from a private primary school, which is famous for lots of studies and strict teaching. He could keep himself as the top ten student and now is a band 1 gov't secondary school student. But everytime I saw him, he was playing video games. He didn't talk much, & I have never heard him speaking Eng. (his primary school is an Eng. school). Or he didn't show up for some functions because he needed to attend Eng. tutoring class. It seemed that his Eng. school didn't teach him enough Eng. Yeah, band 1 sec. school student, but not bright student!

回復 85# palmchristy 的帖子

Wow, 700 books! It's unimaginable. My child doesn't like to read much, but he likes to observe what's happening in the surrounding, e.g. how many bridges, underground or not. I want him to read more. But perhaps he's a boy, so he likes to explore the world by looking around instead of reading books. I myself like reading & hope that I'll influence him.
‹ 上一主題|下一主題