用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 到現階段什麼都沒有
樓主: fc1668
go

到現階段什麼都沒有 [複製鏈接]

TSL我知道呀,仲有無呀
原帖由 catyoyo 於 11-11-16 15:41 發表
PLK TSL also

原帖由 fc1668 於 11-11-16 16:05 發表
um...知道喇,學術我再補補先,謝謝.

至於不足,我真係唔太知道,發現唔到佢有什麼問題,佢話自己主動去答,去參與又有禮貌架.雖然可能答錯左,咁唔通所有小朋友都真係咩岩晒:tongue:  ...

其實都唔一定係有d咩輸比其他小朋友,有時可能只輸運氣/眼緣,間間都2-3千人考,除左最top o個堆間間爭住收的學生之外,其他o個d,可能都係大家叮噹馬頭

:D ,一定係佢睇漏眼,我成日都係咁諗!:D
原帖由 marcuscyrus 於 11-11-16 16:53 發表

其實都唔一定係有d咩輸比其他小朋友,有時可能只輸運氣/眼緣,間間都2-3千人考,除左最top o個堆間間爭住收的學生之外,其他o個d,可能都係大家叮噹馬頭 ...

原帖由 fc1668 於 11-11-16 16:59 發表
:D ,一定係佢睇漏眼,我成日都係咁諗!:D  

有d小學可能係全年都接受報名的,又會唔會考慮?
tt/福小好似都係的(not sure, have to check)

多謝大家既提點呀,TT我今日打左去問喇,佢話可以接受呀,福小我就唔知係咩黎,全名係咩呀?
原帖由 marcuscyrus 於 11-11-16 17:02 發表

有d小學可能係全年都接受報名的,又會唔會考慮?
tt/福小好似都係的(not sure, have to check)

原帖由 fc1668 於 11-11-16 17:07 發表
多謝大家既提點呀,TT我今日打左去問喇,佢話可以接受呀,福小我就唔知係咩黎,全名係咩呀?

福建
聽聞中學部搞得有聲有息,年年增值中,我覺得都可以考慮

回覆 1# fc1668 的文章

啟基好似無deadline.

回復 10# fc1668 的帖子

葵涌好果幾間都係skh, 勁谷,其中何澤芸係比較平均而如果係我小朋友我會考慮。唔好擔心,6月時我相信有好多私小都有唔少位放返出來,大不了到時再戰!加油!

SKH我知谷所以唔岩囉、不過唔到我選擇啦、乜刀剎

回復 29# bluefriend 的帖子

回復 29# nnmama 的帖子

其實,你考到多多學校也沒有用,你兒或女只須讀一間小學,一間就夠了。可能,就是你在大抽獎中抽到的第一志願或叩門成功的那一間。所以現在不必太傷心,最好的選擇可能一直留在最後等着你。太早給你其他次選學校,可能害了你,令你放棄或錯過了後面的最好選擇。真的!這不是風涼話!是機會/風險的選擇和考慮。
當然,這需要你付出漫長痛苦的等待、無比的毅力和堅強的決心。你的孩子需要你!
請好好的記着,上天給你最好的選擇一直在後面等着你!!!

提高孩子的中英數水平, 多閱讀, 一定戰無不勝.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

Perhaps most famous private primary schools do not recognize the curriculums of some local or voucher based kinders. They have already got the targets of their children from the kinders. The final person suffered from this is our child. The children are already not bad in HK. At least they have faced many many face-to-face interviews nowadays. We hope the education system can be improved in coming future to solve the current phenomenon in HK. At least I think it is too stressful under current admission exercise.

回覆 8# fc1668 的文章

睇得出你目標清晰,知道自己要乜,無奈事與願違。 我當年考直資全軍覆沒,不過我只考二間最top嘅;DBSPD/ TSL,呢二間如考到一定讀,其他不作考慮。我嘅target其實係津小,亦係只選最top嘅,機會錯失便要做加倍的努力補救,你不如都認真考慮下津校,看在有交稅的份上?

原帖由 momomo0303 於 11-11-16 19:21 發表
多謝你提醒, 我上過2間校網都冇話學校資助既嘢, 知唔知可以係邊度check到?

我對呢2間學校也不熟悉,只是感覺如果由於學費問題而不入讀會很可惜。我想你可以嘗試打電話去學校查詢一下。

在過去一年我們已閱讀了130本圖書,每星期我會和他到圖書館借書,陪他閱讀,為的不止是一張証書,而是他的知識,無奈....用不著!!謝謝提點,我會加強中英數,6月再玩過:(
原帖由 palmchristy 於 11-11-16 21:31 發表
提高孩子的中英數水平, 多閱讀, 一定戰無不勝.

你又如何呀?我好明確咩都同大家講,講了人都舒服點:D
原帖由 heamami 於 11-11-16 21:29 發表
Dear fc1668
完全心同感受
‹ 上一主題|下一主題