用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 到現階段什麼都沒有
樓主: fc1668
go

到現階段什麼都沒有

有2nd IN 同有 offer 比我....就已經叫好開心架喇
原帖由 TheWiseMom 於 11-11-16 13:31 發表
Our case is opposite to you. We got GT's offer, the 1st school to interview, then we felt confident. However, we didn't get DBSPD's & SFA's 2nd in & lost confidence.  Still we're lucky enough ...

回復 38# momomo0303 的帖子

hi momomo0303, 你覺得聖三一好嗎?

原帖由 momomo0303 於 11-11-16 13:47 發表
我都好無奈, so far in咗4間, 啟思有offer但7000學費太貴跟本唔會唸, kts reject冇得second in, 禮賢剛有offer但又唔知留唔留位好, 聖三一等緊, 家境清窮本想唸住買個保險, 其他阿媽話如大抽奬派得差可考慮讀一年私 ...

其實你提到的這些學校,有無學費津貼或資助?否則,如果因爲經濟問題而導致小朋友無法入讀心儀的學校會好可惜。

回復 8# fc1668 的帖子

有咩分別,最後咪又係咩都冇...大家心態都係想搵一D直資同私校...不過未到最後我亦唔會罷休..大家努力,唔好氣餒...我SECOND IN呢2間,一間SFA已經唔得,HKUGA-應該都唔得...其實我心儀的都不是呢2間..但果間一定靠自己寫..加勁難..唯有靠自己繼續努力....你都係,不要咁快氣餒住..未到最後一刻都未成定局..一齊加油!

其實點解唔想讀津小?  其實好多津小資源好, 升中派位勁,師資強.

如果細心D看, 有D私小升中派位真係好一般, 仲有係資源好不足, 而有D直資又吹噓自己係咩名校, 但個中學部都係BAND 2/3...只不過而家大家都唔信政府個派位, 盲目甘考定D私小, 整到競爭甘激烈...

我同樓主相反, 真係好想小朋友入去心儀既津小, 話晒每年交甘多稅, 生仔, 幼稚園都享用唔倒D福利, 連12年免費教育都要享用唔到, 條氣真係唔順.

我都有3個OFFERS, 但都唔係好開心, 因為目標津小唔收, 下年6月會瘋狂扣好質數既津小, 又係另一場仗.

如果無私小/直資OFFERS, 其實會唔會再搜索下區內有咩津小升中派位好既, 主力選擇..再唔係搬去一D多好學校既區再博一搏抽獎?

回覆 1# smilefish 的文章

你果係仔仔定女女呀...仲有,我原來仲有一間係未IN,就係SCARED HEART,但亦不是心儀,但都係果句,唔想等大抽獎..但亦都係果句...唔好咁灰心啦...

回覆 2# lovegirlslove 的文章

係,你講得啱,但自己既校網唔好MA,若然係津小又係心儀的,我都想..但果D唔會係比自己LAW...IE, MARYMOUNT, MARYKNOLL, 咁,唔選其他,可以點...我知,小朋友係一定有書讀...但唔係自己心儀果D...正如你說,你有OFFER都唔係咁開心,因為不是你的首選一樣..至於,不是心儀仍為小朋友去報,只是想多個機會替小朋友去選合適的...等同你都有3間OFFER在手,但心儀卻是津小一樣...

um....好難答tim...點解唔讀津,可能我有偏見啦,嘻嘻嘻!

就係要用盡政府既教育資助,所以我想讀私小囉,哈哈,唔知你明唔明喇.

至於中學,其實係唔係香港讀都未知.
原帖由 lovegirlslove 於 11-11-16 14:40 發表
其實點解唔想讀津小?  其實好多津小資源好, 升中派位勁,師資強.

如果細心D看, 有D私小升中派位真係好一般, 仲有係資源好不足, 而有D直資又吹噓自己係咩名校, 但個中學部都係BAND 2/3...只不過而家大家都唔信政府個 ...

寫,點寫呀?係咪有2nd IN既自好寫呀?無既話係唔係唔駛寫呀?教教我
原帖由 smilefish 於 11-11-16 14:36 發表
有咩分別,最後咪又係咩都冇...大家心態都係想搵一D直資同私校...不過未到最後我亦唔會罷休..大家努力,唔好氣餒...我SECOND IN呢2間,一間SFA已經唔得,HKUGA-應該都唔得...其實我心儀的都不是呢2間..但果間一定靠自己 ...

醒目開學勳章

樓主報的學校見晒未呀? 有無報宣道呀?

我覺得樓主首要係要排好大抽獎的學校次序, 就算你幾唔想都要搵間區內比較好的小學給小朋友作準備

其次就找找那些直資和私校6月後有得第二輪報考的名單

再者我諗你要分析一下點解小朋友今輪不成功的原因, 再對正下藥在這幾個月改進一下, 以準備6月叩門...........

努力加油, 小朋友幾個月變化都可以很大...........

原帖由 fc1668 於 11-11-16 14:51 發表
um....好難答tim...點解唔讀津,可能我有偏見啦,嘻嘻嘻!

就係要用盡政府既教育資助,所以我想讀私小囉,哈哈,唔知你明唔明喇.

至於中學,其實係唔係香港讀都未知. ...

你有lea嗎?你就好,我家爸爸遲入職,沒了,看來oea也有的樣子哦
如果係咁,其實反而不用太擔心,起碼多了一條出國路,加油哦..有幾間小學,講名落弟者6月可再申請,我估你可以趁呢幾個月睇下小朋友有咩進展,再寫信加少少補充資料入去,加油哦!!!!

知道喇,加緊油架喇,6月果幾間,相信一樣好多人同我搶,我知既好似得3間,有無介紹呀?MS , TSL, KTS,不過都係啲好熱既學校呢~仲有無呀
原帖由 marcuscyrus 於 11-11-16 15:11 發表

你有lea嗎?你就好,我家爸爸遲入職,沒了,看來oea也有的樣子哦
如果係咁,其實反而不用太擔心,起碼多了一條出國路,加油哦..有幾間小學,講名落弟者6月可再申請,我估你可以趁呢幾個月睇下小朋友有咩進展,再寫信加少少補充資料入 ...

原帖由 fc1668 於 11-11-16 15:23 發表
知道喇,加緊油架喇,6月果幾間,相信一樣好多人同我搶,我知既好似得3間,有無介紹呀?MS , TSL, KTS,不過都係啲好熱既學校呢~仲有無呀

你個是仔仔嗎?觀塘st jo o岩唔o岩?尋日剛出offer就已見好多家長唔要了

宣小都有呀,不過佢有宣幼,位小啦,叻既相信今日都唔會心思思出呢個post !

知道你小朋友有好啲2nd In既機會,有無秘訣呀!

六月仲有咩學校可以再博呀,知既通知我,謝謝.
原帖由 qoo_pooh 於 11-11-16 15:08 發表
樓主報的學校見晒未呀? 有無報宣道呀?

我覺得樓主首要係要排好大抽獎的學校次序, 就算你幾唔想都要搵間區內比較好的小學給小朋友作準備

其次就找找那些直資和私校6月後有得第二輪報考的名單

再者我諗你要分析一下 ...

東九龍太遠了:tongue: 不過人家不要,都未至於學校會接受我吧,我們沒有申請呀!

你意思係6月可以申請?
原帖由 marcuscyrus 於 11-11-16 15:25 發表

你個是仔仔嗎?觀塘st jo o岩唔o岩?尋日剛出offer就已見好多家長唔要了

原帖由 fc1668 於 11-11-16 15:30 發表
東九龍太遠了:tongue: 不過人家不要,都未至於學校會接受我吧,我們沒有申請呀!

你意思係6月可以申請?

我覺得凡有說6月可以再向學校查詢的都可以一試哦,唔試過又點知
以我知,kts同st jo都有呢個statement 在其面試信上,其他學校冇考唔知道

好呀,謝謝你.我會再留意下
原帖由 marcuscyrus 於 11-11-16 15:32 發表

我覺得凡有說6月可以再向學校查詢的都可以一試哦,唔試過又點知
以我知,kts同st jo都有呢個statement 在其面試信上,其他學校冇考唔知道

PLK TSL also

原帖由 fc1668 於 11-11-16 15:26 發表
宣小都有呀,不過佢有宣幼,位小啦,叻既相信今日都唔會心思思出呢個post !

六月仲有咩學校可以再博呀,知既通知我,謝謝. ...

醒目開學勳章

我覺得你唔好理學校有幾多位,
總之教小朋友全力以赴, 之後再打算
聽聞宣小面試考得好學術,
或者你可以趁這幾星期再幫小朋友加強一下............

另外, 你覺得小朋友有什麼不足要改進呀?
還是你都不是太清楚呢?

我覺得小朋友要改善不足先有機會再考到6月第二輪,
因聽聞可能得幾個位, 但幾百人去爭

原帖由 fc1668 於 11-11-16 15:26 發表

六月仲有咩學校可以再博呀,知既通知我,謝謝. ...

um...知道喇,學術我再補補先,謝謝.

至於不足,我真係唔太知道,發現唔到佢有什麼問題,佢話自己主動去答,去參與又有禮貌架.雖然可能答錯左,咁唔通所有小朋友都真係咩岩晒:tongue:
原帖由 qoo_pooh 於 11-11-16 15:52 發表
我覺得你唔好理學校有幾多位,
總之教小朋友全力以赴, 之後再打算
聽聞宣小面試考得好學術,
或者你可以趁這幾星期再幫小朋友加強一下............

另外, 你覺得小朋友有什麼不足要改進呀?
還是你都不是太清楚呢?

...