用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 到現階段什麼都沒有
樓主: fc1668
go

到現階段什麼都沒有 [複製鏈接]

謝謝你的提點.我們依然會加油努力的,不過要放根條頸有點無奈姐.
原帖由 ziyi 於 11-11-16 12:21 發表
敏惑你的心情
不是敏感結果
如果你表現得太緊張,太計較結果時..小朋友會敏感地怕令你失望...而且也會問自己是否差過人

上年...連續收了3間的REJECT...一度很DOWN,囡囡跟我說..DADDY...我下一間會比心機的

嚇得我.. ...

原帖由 fc1668 於 11-11-16 12:16 發表
哈,我都係咁安慰自己,無運氣!但見到人地幾間選擇邊間好呢,就自不然會諗...點解你地小朋友咁多offer既,我做得好差咩?!無理由架,唔太差掛,唔通真係咁黑仔?聽佢講留interview既野,又唔覺有問題呀,佢都有對答架,話要求高 ...

你講o既全部都係心底話!

回復 2# fc1668 的帖子

同你情形一樣,求其選一間,寧叩門也不想入津,自己想的一定冇份,自己校網冇間想,所以更硬選了一間一定不能入的。

津校不是首選, 也不是自己杯茶, 也不適合自己活潑的小孩子

可以完全了解樓主那份失望同無助的心情,因爲我們也經歷過。但請不要灰心,因爲到明年大抽獎過後,相信在全港各間私立和直資學校都會有學位放番出嚟,到時再扣門還是有機會的。

請樓主更加不要責怪自己的小孩,因爲學校負責面試小朋友的老師們,在衆多小朋友當中,就通過那短短的10多20分鐘去挑選,根本無辦法去全面了解每個小朋友。很可能小朋友回答問題聲音稍為小一點,或者稍為猶豫一陣子,或者衣服的顔色搭配不是老師們喜歡等等的小問題,也會導致沒有被選上的結果。

再説,小朋友才5嵗(可能有些細B還未夠5嵗),在各方面的發展每人步伐不一,但不代表小朋友在這個時候就定型了。

所以不要責怪小朋友。希望在明天。共勉之!

哈,原來有人明白我內心喇,一樣呀我地!咁下一步你點做呀?參考下....
原帖由 smilefish 於 11-11-16 12:41 發表
同你情形一樣,求其選一間,寧叩門也不想入津,自己想的一定冇份,自己校網冇間想,所以更硬選了一間一定不能入的。

放心,我一定不會怪我的小孩,因為他是世上最叻既!!!哈哈,我都會在6月努力架,不過又要等待條頸好長姐...
原帖由 nnmama 於 11-11-16 12:59 發表
可以完全了解樓主那份失望同無助的心情,因爲我們也經歷過。但請不要灰心,因爲到明年大抽獎過後,相信在全港各間私立和直資學校都會有學位放番出嚟,到時再扣門還是有機會的。

請樓主更加不要責怪自己的小孩,因爲學校負責面 ...

原帖由 MATTHAW 於 11-11-16 12:58 發表
津校不是首選, 也不是自己杯茶, 也不適合自己活潑的小孩子
你又未有野在手呀?唔好拍地啦

又要等多半年~
原帖由 tung豬媽 於 11-11-16 12:35 發表

你講o既全部都係心底話!

我想講的是,未到最後都未知的,可能樓主小朋友最後會有最好的offer呢!
我分享下:
我報左音小、WKF,reject!最早in, 最早知的2間都reject,我心唸:大獲啦!呢2間都吾係d一線勁的學校都reject,咁 DBSPS, SFA & KTS吾使啦!當時同樓主心情係一樣的。
但到而家竟然DBSPS, SFA & KTS都有second in, SFA收左!所以,可能將來會好呢!加油!

原帖由 fc1668 於 11-11-16 13:08 發表
哈,原來有人明白我內心喇,一樣呀我地!咁下一步你點做呀?參考下....

已經著手寫緊信去有second in果d

原帖由 fc1668 於 11-11-16 13:08 發表

回復 25# nnmama 的帖子

Re. the interview part, you're absolutely right. So uncontrollable & helpless. Our fates depend on them.

嘩...你有2nd IN已經好好架喇,我地連呢個機會都無呀!!!想點呀!!!!比多個機會你地去見多次,我地呢啲一次玩完!!!!!!!!!!!!你既2nd IN仲要係啲大家想要既學校,仲有SFA接受左你小朋友,你同我問下佢可唔可以比個2nd IN KTS我把啦 反正你都有小學喇,我唔要津校,是但比間私校/直校我得架喇,唔該晒.
原帖由 tkyy 於 11-11-16 13:13 發表
我想講的是,未到最後都未知的,可能樓主小朋友最後會有最好的offer呢!
我分享下:
我報左音小、WKF,reject!最早in, 最早知的2間都reject,我心唸:大獲啦!呢2間都吾係d一線勁的學校都reject,咁 DBSPS, SFA & KTS吾使啦!當時同樓主心 ...

哈,咁我地又唔同喇,我係一間有2nd In既機會都無呀,原來無人夠我黑仔
原帖由 smilefish 於 11-11-16 13:16 發表

回覆 30# tkyy 的文章

Our case is opposite to you. We got GT's offer, the 1st school to interview, then we felt confident. However, we didn't get DBSPD's & SFA's 2nd in & lost confidence.  Still we're lucky enough to get SMC's (rejected) & TSL's 2nd in.

So sorry, 原本想給予樓主點點盼望的,希望不是反效果!

咁我同你又唔同播,你有KRS在手,你唔同,同佢講,可唔可以比我,我想要呀 起碼有左佢...我唔駛填果份填左都唔想讀既好學校.
原帖由 momomo0303 於 11-11-16 13:47 發表
我都好無奈, so far in咗4間, 啟思有offer但7000學費太貴跟本唔會唸, kts reject冇得second in, 禮賢剛有offer但又唔知留唔留位好, 聖三一等緊, 家境清窮本想唸住買個保險, 其他阿媽話如大抽奬派得差可考慮讀一年私 ...

算啦,我無咩野.我見到你呀係第2邊,不如教下我點樣樣可以有2nd IN,好等我6月再努力啦!!!!
原帖由 tkyy 於 11-11-16 13:32 發表
So sorry, 原本想給予樓主點點盼望的,希望不是反效果!
‹ 上一主題|下一主題