用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生同培正點揀
樓主: Swift
go

民生同培正點揀 [複製鏈接]

原帖由 23102009 於 11-11-25 09:42 發表

但民幼只有85%上民小, 咁其他人會喺k2請走定k3??
定還是這個數字只是嚇嚇家長多督促子女呢??

我兩個侄仔是讀民生(一小一幼),我剛才再問嫂嫂,她亦說民幼沒有請走小朋友,上小學時一定有學生自動流失,因為始終民小一個月要$3xxx,有些家長一定唔會選擇,有些會去更心儀的直資,因民小較傳統,有些家長唔buy, 所以剩下來,她說若不是太差民小都會收返。85%可能只是學校嚇吓d家長,等佢地都要督促吓仔女,唔好以為100%上就可以好hea地過三年。
不過我自己覺得,如果你有留意,民小係話預留不少於85%學位俾民幼生,不少於....即85%-100%都有可能,所以你見每年直資私小9,10,11月招生,民小都無招,反而佢會明年5,6月到民幼生決定晒先會再招。

係 inform parents inadvance that their hildren cannot 原校升讀 小 一, 不是叫他們k3就走.

原帖由 sllau 於 11-11-25 02:24 發表
有時見到一d不實既留言, 真係得啖笑...k2就foul一班學生, 你叫個班小朋友去邊度揾間幼稚園完成埋k3, 學校咁做總唔比人嘈到拆天咩!!!
網上資訊可作參考, 不可以相晒咯... ...

民生K1上唔到K2係有聽過,不過唔係Foul走,係留班,不過真係好小數,咁如果唔想留,未自已走囉!

回復 22# bobbili 的帖子

原來係咁, 唔好意思我會錯意添, 我都係民幼家長, 我接觸既民幼家長都係好著緊小朋友既教育,唔會hea的,有時學校有適量既壓力比到學生家長係好事, 等家長唔好掉以輕心, 因為上到小學真係突然深左好多,功課多左好多....
我有朋友就係因為學校100%收番學生, 本身朋友又比較無所謂, 於是hea過左個三年, 上到小一叫晒救命, 最終應付唔到小二轉校去也...錯不在學校,係我朋友太hea啦個三年幼稚園生活...

可以請問你係邊到搵到個排名嗎? 民中係英中, 培中係中中, 可以直接比較到嗎?

原帖由 Gagagogo 於 11-11-25 09:28 發表
如考慮15年一條龍教育,可參考埋中學那邊排名。
培中>>民中

你小朋友係大仔定細仔? 培正鐘意收大仔 (仲要係超大個隻), 民生就肯收細仔, 妳可以考慮下

原帖由 Swift 於 11-11-15 19:05 發表
亞女interview, 民生同培正同時間, 你地問點揀???
比d意見, 唔知回算!!!!!!

原帖由 sherry_wong 於 11-11-25 13:23 發表
可以請問你係邊到搵到個排名嗎? 民中係英中, 培中係中中, 可以直接比較到嗎?

升中派位那邊,分津校及直資私校兩個表
http://forum.edu-kingdom.com/forumdisplay.php?fid=3
http://www.sendspace.com/file/jr9ifr

回復 1# Gagagogo 的帖子

Thanks, 等我研究下先
‹ 上一主題|下一主題