用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生同培正點揀
go

民生同培正點揀

亞女interview, 民生同培正同時間, 你地問點揀???
比d意見, 唔知回算!!!!!!

培正肯定用廣東話in; 民生報英粵都有機會用eng in(也有機會用廣東話), 如報英普就是eng/ pth.

所以, 先分析亞女用eng or pth in有無問題先. 有就唔應該博, 去培正啦

培正唔能夠有家長陪,也要考慮下這個因數。

考慮下自己小朋友用咩方式面試勝算比較高.
同埋你比較心儀邊一間.

兩間都是一條龍,亞女英文ok, 都可以一個去interview,因兩間都有很多人報,很多人fight for one seat, 所以想知那間幾會大D ??
煩請給我多些意見??
千萬個路該!!!!

如果你一心要龍校,甘培正好 d 因為培幼上培小機會大過民生。民生好似 k2 已經會 foul 走一班,k3 又唔係直上小學的。

培正有學券,民生出年開似無學券,可能會少左人報/accept offer。

不過培正係要小朋友自己入去 group interview 既,如果無信心小朋友 ok,可能去左都徙時間,我地就係因為呢個原因連張 form 都俾左人。

民生K2應該唔會foul走一班學生的....

yes, think about 100% can be admitted to PC primary.  (but don't forget the Secondary school is chinese teaching).
I think admitting to PC seems harder than MS, also guess which school has a higher probability of admission for your kid.

培幼 100% 上培小, 如黎緊1,2 入到培幼都差不多8成可由培小 上培中.

民生好似話 k2會西走一批人, 佢係到時話你知你上唔到 P1.

原帖由 bobbili 於 11-11-24 22:30 發表
培幼 100% 上培小, 如黎緊1,2 入到培幼都差不多8成可由培小 上培中.

民生好似話 k2會西走一批人, 佢係到時話你知你上唔到 P1.

培中係男校,咁班女仔點算呢?

培中都係男女架喎!

我自己心儀PC, 但相信入PC比MS機會細好多, 如一定要簡, 我會簡間機會率大D. 即MS

乜民生咁早係k2就foul走人架?連2nd chance都冇?

原帖由 kartimmi 於 11-11-25 01:54 發表
乜民生咁早係k2就foul走人架?連2nd chance都冇?

我兩個小朋友讀民生(P.1&K.1), 民生從來都無在K.2 foul走一班, 不過我可以說民生的家長都好緊張小朋友的學業(因怕上唔到P.1), 所以民小的小朋友都真係幾叻.

如考慮15年一條龍教育,可參考埋中學那邊排名。
培中>>民中

培正 240/5xxx

民生 240/3xxx

原帖由 bbmuimui 於 11-11-25 02:16 發表

我兩個小朋友讀民生(P.1&K.1), 民生從來都無在K.2 foul走一班, 不過我可以說民生的家長都好緊張小朋友的學業(因怕上唔到P.1), 所以民小的小朋友都真係幾叻. ...

但民幼只有85%上民小, 咁其他人會喺k2請走定k3??
定還是這個數字只是嚇嚇家長多督促子女呢??

有時見到一d不實既留言, 真係得啖笑...k2就foul一班學生, 你叫個班小朋友去邊度揾間幼稚園完成埋k3, 學校咁做總唔比人嘈到拆天咩!!!
網上資訊可作參考, 不可以相晒咯...

原帖由 23102009 於 11-11-25 09:42 發表

但民幼只有85%上民小, 咁其他人會喺k2請走定k3??
定還是這個數字只是嚇嚇家長多督促子女呢??

係不少於85%小學學位,預留比民幼畢業生,好似大約60%民幼生可升上民小.